Produkty odkwaszające organizm. Co jeść?

Stres, kawa i nieodpowiednia dieta - to wszystko może przyczynić się do zakwaszenia organizmu, które ma fatalny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie. Nie tylko skutecznie obniża nastrój, powoduje rozdrażnienie, ale też przewlekłe zmęczenie czy osłabienie. Co jeść, by skutecznie odkwasić organizm?

Dieta na odkwaszenie organizmuCo jeść, by złagodzić nieprzyjemne dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Produkty odkwaszające organizm - woda z octem jabłkowym

W trakcie odkwaszania ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Warto w tym czasie zrezygnować z porannej kawy czy mocnej herbaty i zastąpić je wodą z octem jabłkowym. W ten sposób zaserwujemy sobie silnie odkwaszający poranek, ponieważ taka mikstura ma działanie znacznie bardziej alkalizujące niż np. sok z cytryny. Dodatkowo warto zadbać o wypijanie minimum 8 szklanek dobrych i zdrowych płynów. Pomocne w odkwaszeniu będą również wszelkie ziołowe herbatki oraz świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe.

Produkty odkwaszające organizm – kasza jaglana

Wygląda bardzo niepozornie, a ma wspaniały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wspomaga przemianę materii, oczyszcza i jako jedna z niewielu kasz ma właściwości alkalizujące. Dzięki temu znakomicie sobie radzi z zakwaszonym organizmem.

Produkty odkwaszające organizm – marchew

Działa na nasz organizm zasadotwórczo, a wartość jego pH wynosi aż 10. Dlatego po surową marchewkę należy sięgać jak najczęściej, szczególnie, gdy chcemy zobojętnić nadmiar kwasów. Oprócz właściwości alkalizujących dostarcza ona również wielu cennych składników odżywczych, zwłaszcza karotenoidów, sodu, potasu, magnezu, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku oraz witamin: C, E czy K. Duża zawartość choliny (wit. B4) sprawia, że marchewka skutecznie ożywia umysł.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Produkty odkwaszające organizm - grejpfruty i melony

Z owoców najskuteczniejsze w radzeniu sobie z zakwaszonym organizmem są grejpfruty i melony kantalupa. Mają pH równe 8,5, co czyni z nich znakomity produkt alkaliczny, który pozwoli zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu. Koktajle na ich bazie będą nie tylko znakomicie smakować, ale też wspomogą procesy detoksykacji oraz doskonale oczyszczą wątrobę, nerki i jelita. Pomogą również w walce z wolnymi rodnikami i pozytywnie wpłyną na układ hormonalny.

Produkty odkwaszające organizm – limonka

Wykazuje silne działanie alkalizujące. Limonka dostarcza też solidnej dawki witaminy C oraz flawonoidów, które powstrzymują rozwój nowotworów i chorób układu krążenia. Owoc jest również bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, odznacza się też niską kalorycznością, dlatego często gości w diecie osób odchudzających się.

Zielone warzywa
© Getty Images

Produkty odkwaszające organizm - zielone warzywa

Najlepszą recepta na odzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej jest wprowadzenie do swojego jadłospisu jak największej ilości zielonych warzyw. Warto przekonać się do sałaty, brukselki, brokułów, szpinaku, natki pietruszki, selera naciowego, ogórka, cukinii i szparagów. Można przemycić je niemal do każdego posiłku, a żeby nam się nie znudziły, eksperymentować z nimi w kuchni.

Produkty odkwaszające organizm – seler

W korzeniu selera znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, a także solidną dawkę witamin z grupy B. Ma on najwięcej fosforu wśród wszystkich warzyw korzeniowych oraz dużo wapnia, potasu i cynku. Jest również jednym z podstawowych produktów w diecie zasadowej. Nic dziwnego, skoro pH selera wynosi 10.

Produkty odkwaszające organizm - orzechy i suszone owoce

Pestki dyni, słonecznik, a także orzechy i suszone owoce dostarczą nie tylko witamin i minerałów, ale też pomogą w utrzymaniu równowagi w organizmie. Do produktów wysoko zasadotwórczych należą w szczególności daktyle, figi i rodzynki.

Produkty odkwaszające organizm – mango

Skutecznie odkwasza organizm, ale wykazuje również inne pozytywne właściwości – od wieków w medycynie naturalnej stosuje się go dla poprawy trawienia i w celu powstrzymania biegunek. Mango jest bogatym źródłem związków fenolowych, antocyjanów, karotenoidów czy kwasu askorbinowego, czyli silnych przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwą aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój nowotworów czy chorób układu krążenia.

mango
© Getty Images

Produkty odkwaszające organizm - buraki

Skutecznie przywrócą równowagę zasadową w żołądku, a co więcej wzmocnią układ krwionośny i zmniejszą ryzyko nowotworów. Ponadto buraki łagodzą także skutki nadużywania alkoholu.

Produkty odkwaszające organizm – oliwa z oliwek

W diecie osób zmagających się z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej należy zdecydowanie ograniczyć tłuszcze zwierzęce, zastępując je np. oliwą z oliwek. Produkt, zwłaszcza uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, określany jako "extra vergine", nie tylko działa alkalizująco, ale dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, wykazuje także właściwości antyoksydacyjne oraz pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a nawet wspomaga odchudzanie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja