Prawdziwek – co warto o nim wiedzieć?

Prawdziwki, czyli borowiki, to najbardziej pożądane przez zbieraczy grzyby. Są nie tylko piękne, ale przede wszystkim mają wyjątkowy aromat. Są delikatniejsze, a przy tym znacznie słodsze niż inne gatunki. Borowiki zawierają również najwięcej białka ze wszystkich grzybów, a dodatkowo znajdziemy w nich witaminy A, B1 i B2.

BorowikiJednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny
Źródło zdjęć: © 123RF

Prawdziwki w kuchni wykorzystywane są na dziesiątki sposobów. Można z nich przyrządzać zupy, sosy, kotlety (zarówno ze świeżych, jak i suszonych), a nawet piec je w całości. Przetwory z prawdziwków są również bardzo popularne. Świetne są małe borowiki marynowane w occie, gotowane w solnej zalewie. Warto je także przechowywać w zamrażarce. Nawet po kilku miesiącach smakują wtedy jak świeże.

Jak wygląda prawdziwek?

W Polsce rośnie kilkanaście różnych gatunków borowików. Różnią się barwą, kształtem, wielkością i miejscami występowania. Wszystkie są jednak bardzo smaczne.

Jednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny, najczęściej występujący w lasach iglastych i mieszanych. Pojawia się we wrześniu, ale możemy go znaleźć nawet w listopadzie. Trzon tego grzyba może mierzyć nawet 20 centymetrów, jest biały lub jasnobrązowy, twardy i bardzo jędrny. Borowik szlachetny uważany jest za jednego z najsmaczniejszych polskich grzybów. Możemy przyrządzać go na wiele sposobów – marynować, gotować, suszyć, a nawet jeść na surowo, w sałatkach lub w postaci grzybowego carpaccio.

Nigdy nie jedz grzybów na surowo. Grzyboznawca tłumaczy dlaczego

W lasach liściastych, szczególnie w górach, gdzie występują gleby wapienne rośnie rzadki w Polsce borowik królewski. Ma on podobne rozmiary jak borowik szlachetny, ale po kontakcie z palcami zabarwia się lekko na błękitno. Kapelusz ma barwę intensywnie różową. Te grzyby są w Polsce rzadkie, ale wyjątkowo cenione przez grzybiarzy. Mają wspaniały smak i nadają się do przyrządzania sosów, zup lub do pieczenia w całości.

Borowik przyczepkowy to kolejny ceniony gatunek prawdziwka. Rośnie on w lasach liściastych, ma żółty trzon i żółte pory pod kapeluszem i świetnie nadaje się do zup. Po wysuszeniu ma bardzo intensywny aromat, co sprawia, że jest idealny na przykład do bigosu.

Borowiki
© 123RF

Borowik szatański a prawdziwek

W Polsce rosną również trujące borowiki. Najbardziej szkodliwy jest borowik szatański. Występuje on w lasach bukowych i dębowych od lipca do października, szczególnie w tych regionach Polski, gdzie lasy rosną na wzgórzach i stokach. Trzon tego borowika jest stosunkowo krótki i bulwiasty. Ma żółtawy kolor, a trzon pokrywa wyraźna, gęsta siateczka. Spożycie borowika szatańskiego powoduje nudności, wymioty, skurcze i nerwobóle. Po zjedzeniu tych grzybów trzeba jak najszybciej przeprowadzić płukanie żołądka, bo zawarte w nich toksyny mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości czy znaleziony przez nas grzyb jest grzybem jadalnym, zrezygnujmy z jedzenia go albo pokażmy naszą zdobycz grzyboznawcy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia