Prawdziwek – co warto o nim wiedzieć?

Prawdziwki, czyli borowiki, to najbardziej pożądane przez zbieraczy grzyby. Są nie tylko piękne, ale przede wszystkim mają wyjątkowy aromat. Są delikatniejsze, a przy tym znacznie słodsze niż inne gatunki. Borowiki zawierają również najwięcej białka ze wszystkich grzybów, a dodatkowo znajdziemy w nich witaminy A, B1 i B2.

BorowikiJednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny
Źródło zdjęć: © 123RF

Prawdziwki w kuchni wykorzystywane są na dziesiątki sposobów. Można z nich przyrządzać zupy, sosy, kotlety (zarówno ze świeżych, jak i suszonych), a nawet piec je w całości. Przetwory z prawdziwków są również bardzo popularne. Świetne są małe borowiki marynowane w occie, gotowane w solnej zalewie. Warto je także przechowywać w zamrażarce. Nawet po kilku miesiącach smakują wtedy jak świeże.

Jak wygląda prawdziwek?

W Polsce rośnie kilkanaście różnych gatunków borowików. Różnią się barwą, kształtem, wielkością i miejscami występowania. Wszystkie są jednak bardzo smaczne.

Jednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny, najczęściej występujący w lasach iglastych i mieszanych. Pojawia się we wrześniu, ale możemy go znaleźć nawet w listopadzie. Trzon tego grzyba może mierzyć nawet 20 centymetrów, jest biały lub jasnobrązowy, twardy i bardzo jędrny. Borowik szlachetny uważany jest za jednego z najsmaczniejszych polskich grzybów. Możemy przyrządzać go na wiele sposobów – marynować, gotować, suszyć, a nawet jeść na surowo, w sałatkach lub w postaci grzybowego carpaccio.

Nigdy nie jedz grzybów na surowo. Grzyboznawca tłumaczy dlaczego

W lasach liściastych, szczególnie w górach, gdzie występują gleby wapienne rośnie rzadki w Polsce borowik królewski. Ma on podobne rozmiary jak borowik szlachetny, ale po kontakcie z palcami zabarwia się lekko na błękitno. Kapelusz ma barwę intensywnie różową. Te grzyby są w Polsce rzadkie, ale wyjątkowo cenione przez grzybiarzy. Mają wspaniały smak i nadają się do przyrządzania sosów, zup lub do pieczenia w całości.

Borowik przyczepkowy to kolejny ceniony gatunek prawdziwka. Rośnie on w lasach liściastych, ma żółty trzon i żółte pory pod kapeluszem i świetnie nadaje się do zup. Po wysuszeniu ma bardzo intensywny aromat, co sprawia, że jest idealny na przykład do bigosu.

Borowiki
© 123RF

Borowik szatański a prawdziwek

W Polsce rosną również trujące borowiki. Najbardziej szkodliwy jest borowik szatański. Występuje on w lasach bukowych i dębowych od lipca do października, szczególnie w tych regionach Polski, gdzie lasy rosną na wzgórzach i stokach. Trzon tego borowika jest stosunkowo krótki i bulwiasty. Ma żółtawy kolor, a trzon pokrywa wyraźna, gęsta siateczka. Spożycie borowika szatańskiego powoduje nudności, wymioty, skurcze i nerwobóle. Po zjedzeniu tych grzybów trzeba jak najszybciej przeprowadzić płukanie żołądka, bo zawarte w nich toksyny mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości czy znaleziony przez nas grzyb jest grzybem jadalnym, zrezygnujmy z jedzenia go albo pokażmy naszą zdobycz grzyboznawcy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał