Prawdziwek – co warto o nim wiedzieć?

Prawdziwki, czyli borowiki, to najbardziej pożądane przez zbieraczy grzyby. Są nie tylko piękne, ale przede wszystkim mają wyjątkowy aromat. Są delikatniejsze, a przy tym znacznie słodsze niż inne gatunki. Borowiki zawierają również najwięcej białka ze wszystkich grzybów, a dodatkowo znajdziemy w nich witaminy A, B1 i B2.

BorowikiJednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny
Źródło zdjęć: © 123RF

Prawdziwki w kuchni wykorzystywane są na dziesiątki sposobów. Można z nich przyrządzać zupy, sosy, kotlety (zarówno ze świeżych, jak i suszonych), a nawet piec je w całości. Przetwory z prawdziwków są również bardzo popularne. Świetne są małe borowiki marynowane w occie, gotowane w solnej zalewie. Warto je także przechowywać w zamrażarce. Nawet po kilku miesiącach smakują wtedy jak świeże.

Jak wygląda prawdziwek?

W Polsce rośnie kilkanaście różnych gatunków borowików. Różnią się barwą, kształtem, wielkością i miejscami występowania. Wszystkie są jednak bardzo smaczne.

Jednym z najbardziej poszukiwanych przez grzybiarzy i pożądanych przez kucharzy jest borowik szlachetny, najczęściej występujący w lasach iglastych i mieszanych. Pojawia się we wrześniu, ale możemy go znaleźć nawet w listopadzie. Trzon tego grzyba może mierzyć nawet 20 centymetrów, jest biały lub jasnobrązowy, twardy i bardzo jędrny. Borowik szlachetny uważany jest za jednego z najsmaczniejszych polskich grzybów. Możemy przyrządzać go na wiele sposobów – marynować, gotować, suszyć, a nawet jeść na surowo, w sałatkach lub w postaci grzybowego carpaccio.

Nigdy nie jedz grzybów na surowo. Grzyboznawca tłumaczy dlaczego

W lasach liściastych, szczególnie w górach, gdzie występują gleby wapienne rośnie rzadki w Polsce borowik królewski. Ma on podobne rozmiary jak borowik szlachetny, ale po kontakcie z palcami zabarwia się lekko na błękitno. Kapelusz ma barwę intensywnie różową. Te grzyby są w Polsce rzadkie, ale wyjątkowo cenione przez grzybiarzy. Mają wspaniały smak i nadają się do przyrządzania sosów, zup lub do pieczenia w całości.

Borowik przyczepkowy to kolejny ceniony gatunek prawdziwka. Rośnie on w lasach liściastych, ma żółty trzon i żółte pory pod kapeluszem i świetnie nadaje się do zup. Po wysuszeniu ma bardzo intensywny aromat, co sprawia, że jest idealny na przykład do bigosu.

Borowiki
© 123RF

Borowik szatański a prawdziwek

W Polsce rosną również trujące borowiki. Najbardziej szkodliwy jest borowik szatański. Występuje on w lasach bukowych i dębowych od lipca do października, szczególnie w tych regionach Polski, gdzie lasy rosną na wzgórzach i stokach. Trzon tego borowika jest stosunkowo krótki i bulwiasty. Ma żółtawy kolor, a trzon pokrywa wyraźna, gęsta siateczka. Spożycie borowika szatańskiego powoduje nudności, wymioty, skurcze i nerwobóle. Po zjedzeniu tych grzybów trzeba jak najszybciej przeprowadzić płukanie żołądka, bo zawarte w nich toksyny mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości czy znaleziony przez nas grzyb jest grzybem jadalnym, zrezygnujmy z jedzenia go albo pokażmy naszą zdobycz grzyboznawcy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz