WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Marynowane grzybki krok po kroku. Zostań mistrzem przetworów

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane w occieW lasach są już grzyby. Co warto z nich zrobić?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
5

Obok suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Ocet zmienia trochę ich smak, ale marynowane maślaki, kurki, podgrzybki czy opieńki to prawdziwy rarytas.

Do marynowania nadają się grzyby małe i jędrne, choć niektórzy lubią także większe egzemplarze. Musimy je dokładnie oczyścić, umyć, przez pięć minut obgotowywać razem z cebulą we wrzącej wodzie i dokładnie odsączyć.

Marynowane grzyby - jak zrobić?

Marynatę robimy z czterech szklanek wody, szklanki octu spirytusowego, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, łyżki gorczycy, łyżki ziaren pieprzu i kilku liści laurowych. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka, zagotowujemy do wrzenia. Grzyby wkładamy do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.

Przepis na marynowane kurki

Marynowane grzyby - czy trzeba pasteryzować?

Pasteryzacja nie jest konieczna pod warunkiem, że uda nam się zalać gorące grzyby gorącą zalewą. Pamiętajmy też, by słoiczki były wyparzone i suche. Jeśli natomiast zalewa i grzyby są wystudzone, konieczna będzie pasteryzacja. Możemy pasteryzować na sucho i na mokro.

Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę. Wkładamy słoiki wypełnione przetworami, ale nie do końca i nie dokręcamy ich, dolewamy wodę (do ¾ wysokości słoików) i gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu czekamy ok. 10 minut, zostawiamy słoiki do wystygnięcia i już są gotowe oraz bezpieczne.

Metoda pasteryzacji na sucho polega na wstawieniu słoików do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Marynowane grzyby - do czego podawać?

Marynowane grzyby mają swój charakterystyczny i bardzo intensywny smak, który nie odpowiada wszystkim. Jest to spowodowane tym, że grzyby przez długi czas moczą sie w marynacie z przyprawami. Jeśli jednak lubimy ten mocny aromat, marynowane grzyby możemy podawać do wielu dań. Są świetnym dodatkiem do dań mięsnych na zimno i ciepło, pasują także do wielu gatunków ryb oraz mogą być uzupełnieniem sałatek. Często wykorzystuje się je również jako element dekoracyjny.

grzyby marynowane
© 123RF

Marynowane grzyby - jak długo przechowywać?

Marynowane grzyby są dobre już po kilku dniach, ale mogą też stać w suchym i chłodnym miejscu przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Grzyby marynowane w occie - przepis krok po kroku

Składniki

  • 1 kg małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki

Zalewa:

  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone

Przygotowanie:

  1. Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny.
  2. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.
  3. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm