Marynowane grzybki krok po kroku. Zostań mistrzem przetworów

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane w occieW lasach są już grzyby. Co warto z nich zrobić?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Obok suszenia i mrożenia, marynowanie to najbardziej popularny sposób na wykorzystanie grzybów. Ocet zmienia trochę ich smak, ale marynowane maślaki, kurki, podgrzybki czy opieńki to prawdziwy rarytas.

Do marynowania nadają się grzyby małe i jędrne, choć niektórzy lubią także większe egzemplarze. Musimy je dokładnie oczyścić, umyć, przez pięć minut obgotowywać razem z cebulą we wrzącej wodzie i dokładnie odsączyć.

Marynowane grzyby - jak zrobić?

Marynatę robimy z czterech szklanek wody, szklanki octu spirytusowego, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżeczek soli, kilku ziaren ziela angielskiego, łyżki gorczycy, łyżki ziaren pieprzu i kilku liści laurowych. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka, zagotowujemy do wrzenia. Grzyby wkładamy do słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia.

Przepis na marynowane kurki

Marynowane grzyby - czy trzeba pasteryzować?

Pasteryzacja nie jest konieczna pod warunkiem, że uda nam się zalać gorące grzyby gorącą zalewą. Pamiętajmy też, by słoiczki były wyparzone i suche. Jeśli natomiast zalewa i grzyby są wystudzone, konieczna będzie pasteryzacja. Możemy pasteryzować na sucho i na mokro.

Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę. Wkładamy słoiki wypełnione przetworami, ale nie do końca i nie dokręcamy ich, dolewamy wodę (do ¾ wysokości słoików) i gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu czekamy ok. 10 minut, zostawiamy słoiki do wystygnięcia i już są gotowe oraz bezpieczne.

Metoda pasteryzacji na sucho polega na wstawieniu słoików do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Marynowane grzyby - do czego podawać?

Marynowane grzyby mają swój charakterystyczny i bardzo intensywny smak, który nie odpowiada wszystkim. Jest to spowodowane tym, że grzyby przez długi czas moczą sie w marynacie z przyprawami. Jeśli jednak lubimy ten mocny aromat, marynowane grzyby możemy podawać do wielu dań. Są świetnym dodatkiem do dań mięsnych na zimno i ciepło, pasują także do wielu gatunków ryb oraz mogą być uzupełnieniem sałatek. Często wykorzystuje się je również jako element dekoracyjny.

grzyby marynowane
© 123RF

Marynowane grzyby - jak długo przechowywać?

Marynowane grzyby są dobre już po kilku dniach, ale mogą też stać w suchym i chłodnym miejscu przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Grzyby marynowane w occie - przepis krok po kroku

Składniki

  • 1 kg małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki

Zalewa:

  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone

Przygotowanie:

  1. Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny.
  2. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.
  3. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg