Prababcia spod Nałęczowa robiła przez całą wiosnę. Dziś już nikt nie pamięta takiej zupy

Sałacianka to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. Choć dziś mało kto o niej pamięta, dawniej była popularna w wielu domach. Odkryj na nowo smak tej lekkiej i zdrowej potrawy, idealnej na wiosenne i letnie dni.

SałaciankaSałacianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Sałacianka to zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. W przeciwieństwie do innych zielonych warzyw, takich jak szczaw czy szpinak, sałata nie ma wyrazistego smaku, co czyni ją idealną bazą do delikatnych zup. Sałacianka jest lekkostrawna, niskokaloryczna i niezwykle smaczna, co czyni ją doskonałym wyborem na ciepłe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Tradycja i pochodzenie

Zupa ta wywodzi się z województwa lubelskiego, a dokładniej z okolic Nałęczowa. W innych regionach Polski jest praktycznie nieznana, co czyni ją unikalnym daniem regionalnym. Sałacianka była dawniej popularna w Polsce, szczególnie we wschodniej części kraju, ale z czasem została zapomniana. Dziś, dzięki swojej prostocie i zdrowotnym właściwościom, zyskuje na nowo popularność.

Sałacianka to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Sałata masłowa, będąca głównym składnikiem zupy, jest bogata w witaminy A i C oraz kwas foliowy. Dzięki temu zupa wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do poprawy kondycji skóry. Dodatkowo, niskokaloryczność sałacianki sprawia, że jest ona idealnym wyborem dla osób dbających o linię. To doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety.

Jak przygotować sałaciankę?

Przygotowanie sałacianki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak sałata masłowa, wywar z kości, śmietana i przyprawy. Można ją podawać na ciepło lub jako chłodnik, co czyni ją wszechstronnym daniem na różne okazje. Dodatki takie jak grzanki, ziemniaki czy smażony boczek mogą wzbogacić jej smak i uczynić ją bardziej sycącą.

Przepis na sałaciankę

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej,
  • 1/5 litra wywaru gotowanego na kościach wieprzowych (można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego),
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • duży pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parę plastrów wędzonego boczku lub wędzonej słoniny,
  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek lub słoninę w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj do niego sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Smaż wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.
  2. Po tym czasie zawartość patelni dodaj do wywaru. Następnie zapraw zupę śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolisz nieco gęstszą konsystencję.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też do każdej porcji dodać młode, pokrojone w ćwiartki ziemniaki.

Przed podaniem, posyp zupę koperkiem. Jeżeli wolisz, możesz ją też zmiksować na gładko. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja