Prababcia spod Nałęczowa robiła przez całą wiosnę. Dziś już nikt nie pamięta takiej zupy

Sałacianka to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. Choć dziś mało kto o niej pamięta, dawniej była popularna w wielu domach. Odkryj na nowo smak tej lekkiej i zdrowej potrawy, idealnej na wiosenne i letnie dni.

SałaciankaSałacianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Sałacianka to zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. W przeciwieństwie do innych zielonych warzyw, takich jak szczaw czy szpinak, sałata nie ma wyrazistego smaku, co czyni ją idealną bazą do delikatnych zup. Sałacianka jest lekkostrawna, niskokaloryczna i niezwykle smaczna, co czyni ją doskonałym wyborem na ciepłe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Tradycja i pochodzenie

Zupa ta wywodzi się z województwa lubelskiego, a dokładniej z okolic Nałęczowa. W innych regionach Polski jest praktycznie nieznana, co czyni ją unikalnym daniem regionalnym. Sałacianka była dawniej popularna w Polsce, szczególnie we wschodniej części kraju, ale z czasem została zapomniana. Dziś, dzięki swojej prostocie i zdrowotnym właściwościom, zyskuje na nowo popularność.

Sałacianka to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Sałata masłowa, będąca głównym składnikiem zupy, jest bogata w witaminy A i C oraz kwas foliowy. Dzięki temu zupa wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do poprawy kondycji skóry. Dodatkowo, niskokaloryczność sałacianki sprawia, że jest ona idealnym wyborem dla osób dbających o linię. To doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety.

Jak przygotować sałaciankę?

Przygotowanie sałacianki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak sałata masłowa, wywar z kości, śmietana i przyprawy. Można ją podawać na ciepło lub jako chłodnik, co czyni ją wszechstronnym daniem na różne okazje. Dodatki takie jak grzanki, ziemniaki czy smażony boczek mogą wzbogacić jej smak i uczynić ją bardziej sycącą.

Przepis na sałaciankę

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej,
  • 1/5 litra wywaru gotowanego na kościach wieprzowych (można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego),
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • duży pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parę plastrów wędzonego boczku lub wędzonej słoniny,
  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek lub słoninę w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj do niego sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Smaż wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.
  2. Po tym czasie zawartość patelni dodaj do wywaru. Następnie zapraw zupę śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolisz nieco gęstszą konsystencję.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też do każdej porcji dodać młode, pokrojone w ćwiartki ziemniaki.

Przed podaniem, posyp zupę koperkiem. Jeżeli wolisz, możesz ją też zmiksować na gładko. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji