WAŻNE
TERAZ

B. szef CBA doprowadzony na komisję. Od razu spięcie

Prababcia spod Nałęczowa robiła przez całą wiosnę. Dziś już nikt nie pamięta takiej zupy

Sałacianka to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. Choć dziś mało kto o niej pamięta, dawniej była popularna w wielu domach. Odkryj na nowo smak tej lekkiej i zdrowej potrawy, idealnej na wiosenne i letnie dni.

SałaciankaSałacianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
9

Sałacianka to zupa, której głównym składnikiem jest sałata masłowa. W przeciwieństwie do innych zielonych warzyw, takich jak szczaw czy szpinak, sałata nie ma wyrazistego smaku, co czyni ją idealną bazą do delikatnych zup. Sałacianka jest lekkostrawna, niskokaloryczna i niezwykle smaczna, co czyni ją doskonałym wyborem na ciepłe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z patelni według Meghan Markle. Tylko 7 składników na obiad

Tradycja i pochodzenie

Zupa ta wywodzi się z województwa lubelskiego, a dokładniej z okolic Nałęczowa. W innych regionach Polski jest praktycznie nieznana, co czyni ją unikalnym daniem regionalnym. Sałacianka była dawniej popularna w Polsce, szczególnie we wschodniej części kraju, ale z czasem została zapomniana. Dziś, dzięki swojej prostocie i zdrowotnym właściwościom, zyskuje na nowo popularność.

Sałacianka to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Sałata masłowa, będąca głównym składnikiem zupy, jest bogata w witaminy A i C oraz kwas foliowy. Dzięki temu zupa wspiera układ odpornościowy i przyczynia się do poprawy kondycji skóry. Dodatkowo, niskokaloryczność sałacianki sprawia, że jest ona idealnym wyborem dla osób dbających o linię. To doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety.

Jak przygotować sałaciankę?

Przygotowanie sałacianki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak sałata masłowa, wywar z kości, śmietana i przyprawy. Można ją podawać na ciepło lub jako chłodnik, co czyni ją wszechstronnym daniem na różne okazje. Dodatki takie jak grzanki, ziemniaki czy smażony boczek mogą wzbogacić jej smak i uczynić ją bardziej sycącą.

Przepis na sałaciankę

Składniki:

  • 2 główki sałaty masłowej,
  • 1/5 litra wywaru gotowanego na kościach wieprzowych (można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego),
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • duży pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parę plastrów wędzonego boczku lub wędzonej słoniny,
  • 6 ugotowanych młodych ziemniaków (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek lub słoninę w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj do niego sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Smaż wszystko na małym ogniu przez około 15 minut.
  2. Po tym czasie zawartość patelni dodaj do wywaru. Następnie zapraw zupę śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką, jeśli wolisz nieco gęstszą konsystencję.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też do każdej porcji dodać młode, pokrojone w ćwiartki ziemniaki.

Przed podaniem, posyp zupę koperkiem. Jeżeli wolisz, możesz ją też zmiksować na gładko. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon