Pomysły na zdrowy posiłek
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Często szykujemy się rano w biegu i nie mamy czasu na zjedzenie go. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia, aby już od rana dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej dawki energii. Dzięki temu unikniemy podjadania w ciągu dnia.
Najważniejszą zasadą śniadania jest wybieranie na ten posiłek produktów bogatych w wartości odżywcze. Chodzi o ich gęstość odżywczą, czyli stosunek zawartości składników mineralnych i witamin do współtowarzyszących im kalorii. Czy musi być to owsianka na mleku roślinnym z owocami? Niekoniecznie. Należy wsłuchać się w swój organizm i wybierać produkty, które najlepiej zaspokoją nasz żołądek. Musli czy płatki śniadaniowe to często puste kalorie o dużej zawartości cukru, biały chleb lepiej zamienić na pieczywo pełnoziarniste, a jogurty owocowe na naturalne z dodatkiem sezonowych owoców.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jaglanka czekoladowo-kokosowa
Jaglanka to nic innego jak śniadaniowa "owsianka", ale z kaszy jaglanej. Przed ugotowaniem kaszy, dokładnie umyj ją pod bieżącą wodą. Pod koniec wypłucz ją we wrzątku i dopiero teraz ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i poczekaj aż kasza nabierze kremowości. Do jaglanki dodaj łyżeczkę kakao i udekoruj ulubionymi owocami.
Wytrawne pancakes
2 jajka rozbij z 100 ml kefiru i ulubionymi przyprawami, np. suszonymi pomidorami z oregano i czosnkiem lub ziołami prowansalskimi. Dodaj łyżkę oliwy (dzięki temu placuszki usmażysz bez użycia tłuszczu). W oddzielnej misce połącz 50 g mąki gryczanej z 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz szczyptą proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Na sam koniec uzupełnij masę posiekanymi warzywami: papryką, cukinią. Opcjonalnie możesz dodać drobno pokrojoną szynkę. Pancakes smaż na suchej patelni i podawaj ze świeżymi pomidorami.
Pudding chia z malinami
Deser na śniadanie? Dlaczego nie. Do jego przygotowania potrzebujesz zmiksowanych malin. Połącz je z mleczkiem kokosowym, odrobiną wody i łyżeczką miodu. Do płynu dodaj 4 łyżki nasion chia i odstaw na całą noc do lodówki. Rano pudding chia będzie gotowy do zjedzenia.
Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem
Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Chleb zgrilluj na patelni bez używania tłuszczu. Tosty posmaruj musztardą i ułóż na nich dowolną sałatę – rukolę, roszponkę lub taką, którą akurat masz w lodówce. Następnie wyłóż plastry awokado. Do takich kanapek świetnie pasuje jajko. Możesz przyrządzić je w dowolny sposób. Pasuje zarówno ugotowane na twardo, jak i w koszulce czy sadzone. Jajka przełóż na tosty i całość dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Tofucznica z pieczarkami
Wegańska wersja jajecznicy posmakuje nie tylko miłośnikom bezmięsnej kuchni. Aby smakowała jajkami, potrzebny jest jeden składnik. Czarna sól nada jej charakterystycznego smaku. Jeżeli jej nie masz, nic straconego. Tofucznica i tak będzie wyśmienita. Cebulę pokrój w drobną kostke i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i całość posól i popierz. Duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj rozdrobnione tofu i łyżeczkę kurkumy. Podsmaż jeszcze 2 minuty. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.