Pożywne śniadania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Pomysły na zdrowy posiłek

Obraz
© 123RF

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Często szykujemy się rano w biegu i nie mamy czasu na zjedzenie go. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia, aby już od rana dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej dawki energii. Dzięki temu unikniemy podjadania w ciągu dnia.

Najważniejszą zasadą śniadania jest wybieranie na ten posiłek produktów bogatych w wartości odżywcze. Chodzi o ich gęstość odżywczą, czyli stosunek zawartości składników mineralnych i witamin do współtowarzyszących im kalorii. Czy musi być to owsianka na mleku roślinnym z owocami? Niekoniecznie. Należy wsłuchać się w swój organizm i wybierać produkty, które najlepiej zaspokoją nasz żołądek. Musli czy płatki śniadaniowe to często puste kalorie o dużej zawartości cukru, biały chleb lepiej zamienić na pieczywo pełnoziarniste, a jogurty owocowe na naturalne z dodatkiem sezonowych owoców.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jaglanka czekoladowo-kokosowa

Obraz
© 123RF

Jaglanka to nic innego jak śniadaniowa "owsianka", ale z kaszy jaglanej. Przed ugotowaniem kaszy, dokładnie umyj ją pod bieżącą wodą. Pod koniec wypłucz ją we wrzątku i dopiero teraz ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i poczekaj aż kasza nabierze kremowości. Do jaglanki dodaj łyżeczkę kakao i udekoruj ulubionymi owocami.

/ 6Wytrawne pancakes

Obraz
© 123RF

2 jajka rozbij z 100 ml kefiru i ulubionymi przyprawami, np. suszonymi pomidorami z oregano i czosnkiem lub ziołami prowansalskimi. Dodaj łyżkę oliwy (dzięki temu placuszki usmażysz bez użycia tłuszczu). W oddzielnej misce połącz 50 g mąki gryczanej z 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz szczyptą proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Na sam koniec uzupełnij masę posiekanymi warzywami: papryką, cukinią. Opcjonalnie możesz dodać drobno pokrojoną szynkę. Pancakes smaż na suchej patelni i podawaj ze świeżymi pomidorami.

/ 6Pudding chia z malinami

Obraz
© 123RF

Deser na śniadanie? Dlaczego nie. Do jego przygotowania potrzebujesz zmiksowanych malin. Połącz je z mleczkiem kokosowym, odrobiną wody i łyżeczką miodu. Do płynu dodaj 4 łyżki nasion chia i odstaw na całą noc do lodówki. Rano pudding chia będzie gotowy do zjedzenia.

/ 6Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem

Obraz
© 123RF

Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Chleb zgrilluj na patelni bez używania tłuszczu. Tosty posmaruj musztardą i ułóż na nich dowolną sałatę – rukolę, roszponkę lub taką, którą akurat masz w lodówce. Następnie wyłóż plastry awokado. Do takich kanapek świetnie pasuje jajko. Możesz przyrządzić je w dowolny sposób. Pasuje zarówno ugotowane na twardo, jak i w koszulce czy sadzone. Jajka przełóż na tosty i całość dopraw świeżo mielonym pieprzem.

/ 6Tofucznica z pieczarkami

Obraz
© 123RF

Wegańska wersja jajecznicy posmakuje nie tylko miłośnikom bezmięsnej kuchni. Aby smakowała jajkami, potrzebny jest jeden składnik. Czarna sól nada jej charakterystycznego smaku. Jeżeli jej nie masz, nic straconego. Tofucznica i tak będzie wyśmienita. Cebulę pokrój w drobną kostke i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i całość posól i popierz. Duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj rozdrobnione tofu i łyżeczkę kurkumy. Podsmaż jeszcze 2 minuty. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja