Triki kuchenne, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste triki, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
© 123RF

Jajka goszczą w naszej kuchni niemal codziennie. Chociaż tak często ich używamy, każdemu nie raz zdarzył się jakiś mały wypadek z ich udziałem. Pęknięcie podczas gotowania albo wbicie do ciasta nieświeżego jajka. Oto proste sposoby na uniknięcie takich sytuacji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nakłuj jajko pinezką

Obraz
© 123RF

Jeśli gotowanie jajek twardo zwykle kończy się pęknięciem i wypłynięciem białka, musisz wypróbować ten triki. Po pierwsze jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je pinezką z szerszej strony. Dzięki temu uwolnisz część powietrza, które nie będzie już naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. Pomoże to uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.

/ 6Test świeżości

Obraz
© 123RF

Jeżeli nie jesteś pewien, czy jajko jest dobre do spożycia, wykonaj ten prosty test świeżości na wodzie. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jeśli umieścimy jajko na dnie naczynia, a ono spokojnie będzie na nim leżeć poziomo, nie unosząc się do góry, to znaczy, że jest świeże i jak najbardziej nadaje się do użycia.

/ 6Obieranie jajek

Obraz
© 123RF

Jeżeli zależy ci, aby jajko na twardo było idealnie obrane, zastosuj te proste porady. Po pierwsze dodaj do wody łyżkę soli lub sody oczyszczonej. Po ugotowaniu ostukaj jajka o rant garnka, tak aby skorupka popękała. Takie jajko włóż z powrotem do wody na kilka minut. Dzięki temu skorupka sama oddzieli się od białka.

/ 6Jajko w koszulce

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnego jajka w koszulce wymaga dużej wprawy. Jeżeli boisz się, że przy wbijaniu do wody żółtko ci się rozleje, skorzystaj z naszego triku. Wyłóż szklankę folią spożywczą i rozprowadź po niej oliwę z oliwek. Wbij delikatnie jajko do środka i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną sakiewkę włóż na 4 minuty do wrzącej wody i ciesz się idealnie ugotowanym jajkiem w koszulce.

/ 6Świeże na dłużej

Obraz
© 123RF

Jeżeli ugotowane jajka chcesz użyć dopiero za jakiś czas, przechowaj je w szczelnym pojemniku wypełnionym zimną wodą. Dzięki temu jajka nie wyschną oraz nie stwardnieją. Aby je odgrzać, wystarczy wrzucić do ciepłej wody na 2 minuty.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja