WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Triki kuchenne, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste triki, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
© 123RF

Jajka goszczą w naszej kuchni niemal codziennie. Chociaż tak często ich używamy, każdemu nie raz zdarzył się jakiś mały wypadek z ich udziałem. Pęknięcie podczas gotowania albo wbicie do ciasta nieświeżego jajka. Oto proste sposoby na uniknięcie takich sytuacji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nakłuj jajko pinezką

Obraz
© 123RF

Jeśli gotowanie jajek twardo zwykle kończy się pęknięciem i wypłynięciem białka, musisz wypróbować ten triki. Po pierwsze jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je pinezką z szerszej strony. Dzięki temu uwolnisz część powietrza, które nie będzie już naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. Pomoże to uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.

/ 6Test świeżości

Obraz
© 123RF

Jeżeli nie jesteś pewien, czy jajko jest dobre do spożycia, wykonaj ten prosty test świeżości na wodzie. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jeśli umieścimy jajko na dnie naczynia, a ono spokojnie będzie na nim leżeć poziomo, nie unosząc się do góry, to znaczy, że jest świeże i jak najbardziej nadaje się do użycia.

/ 6Obieranie jajek

Obraz
© 123RF

Jeżeli zależy ci, aby jajko na twardo było idealnie obrane, zastosuj te proste porady. Po pierwsze dodaj do wody łyżkę soli lub sody oczyszczonej. Po ugotowaniu ostukaj jajka o rant garnka, tak aby skorupka popękała. Takie jajko włóż z powrotem do wody na kilka minut. Dzięki temu skorupka sama oddzieli się od białka.

/ 6Jajko w koszulce

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnego jajka w koszulce wymaga dużej wprawy. Jeżeli boisz się, że przy wbijaniu do wody żółtko ci się rozleje, skorzystaj z naszego triku. Wyłóż szklankę folią spożywczą i rozprowadź po niej oliwę z oliwek. Wbij delikatnie jajko do środka i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną sakiewkę włóż na 4 minuty do wrzącej wody i ciesz się idealnie ugotowanym jajkiem w koszulce.

/ 6Świeże na dłużej

Obraz
© 123RF

Jeżeli ugotowane jajka chcesz użyć dopiero za jakiś czas, przechowaj je w szczelnym pojemniku wypełnionym zimną wodą. Dzięki temu jajka nie wyschną oraz nie stwardnieją. Aby je odgrzać, wystarczy wrzucić do ciepłej wody na 2 minuty.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej