Triki kuchenne, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste triki, które ułatwią przyrządzanie jajek

Obraz
© 123RF

Jajka goszczą w naszej kuchni niemal codziennie. Chociaż tak często ich używamy, każdemu nie raz zdarzył się jakiś mały wypadek z ich udziałem. Pęknięcie podczas gotowania albo wbicie do ciasta nieświeżego jajka. Oto proste sposoby na uniknięcie takich sytuacji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nakłuj jajko pinezką

Obraz
© 123RF

Jeśli gotowanie jajek twardo zwykle kończy się pęknięciem i wypłynięciem białka, musisz wypróbować ten triki. Po pierwsze jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je pinezką z szerszej strony. Dzięki temu uwolnisz część powietrza, które nie będzie już naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. Pomoże to uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.

/ 6Test świeżości

Obraz
© 123RF

Jeżeli nie jesteś pewien, czy jajko jest dobre do spożycia, wykonaj ten prosty test świeżości na wodzie. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jeśli umieścimy jajko na dnie naczynia, a ono spokojnie będzie na nim leżeć poziomo, nie unosząc się do góry, to znaczy, że jest świeże i jak najbardziej nadaje się do użycia.

/ 6Obieranie jajek

Obraz
© 123RF

Jeżeli zależy ci, aby jajko na twardo było idealnie obrane, zastosuj te proste porady. Po pierwsze dodaj do wody łyżkę soli lub sody oczyszczonej. Po ugotowaniu ostukaj jajka o rant garnka, tak aby skorupka popękała. Takie jajko włóż z powrotem do wody na kilka minut. Dzięki temu skorupka sama oddzieli się od białka.

/ 6Jajko w koszulce

Obraz
© 123RF

Przygotowanie idealnego jajka w koszulce wymaga dużej wprawy. Jeżeli boisz się, że przy wbijaniu do wody żółtko ci się rozleje, skorzystaj z naszego triku. Wyłóż szklankę folią spożywczą i rozprowadź po niej oliwę z oliwek. Wbij delikatnie jajko do środka i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną sakiewkę włóż na 4 minuty do wrzącej wody i ciesz się idealnie ugotowanym jajkiem w koszulce.

/ 6Świeże na dłużej

Obraz
© 123RF

Jeżeli ugotowane jajka chcesz użyć dopiero za jakiś czas, przechowaj je w szczelnym pojemniku wypełnionym zimną wodą. Dzięki temu jajka nie wyschną oraz nie stwardnieją. Aby je odgrzać, wystarczy wrzucić do ciepłej wody na 2 minuty.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia