Proste triki, które ułatwią przyrządzanie jajek
Jajka goszczą w naszej kuchni niemal codziennie. Chociaż tak często ich używamy, każdemu nie raz zdarzył się jakiś mały wypadek z ich udziałem. Pęknięcie podczas gotowania albo wbicie do ciasta nieświeżego jajka. Oto proste sposoby na uniknięcie takich sytuacji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nakłuj jajko pinezką
Jeśli gotowanie jajek twardo zwykle kończy się pęknięciem i wypłynięciem białka, musisz wypróbować ten triki. Po pierwsze jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je pinezką z szerszej strony. Dzięki temu uwolnisz część powietrza, które nie będzie już naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. Pomoże to uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.
Test świeżości
Jeżeli nie jesteś pewien, czy jajko jest dobre do spożycia, wykonaj ten prosty test świeżości na wodzie. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jeśli umieścimy jajko na dnie naczynia, a ono spokojnie będzie na nim leżeć poziomo, nie unosząc się do góry, to znaczy, że jest świeże i jak najbardziej nadaje się do użycia.
Obieranie jajek
Jeżeli zależy ci, aby jajko na twardo było idealnie obrane, zastosuj te proste porady. Po pierwsze dodaj do wody łyżkę soli lub sody oczyszczonej. Po ugotowaniu ostukaj jajka o rant garnka, tak aby skorupka popękała. Takie jajko włóż z powrotem do wody na kilka minut. Dzięki temu skorupka sama oddzieli się od białka.
Jajko w koszulce
Przygotowanie idealnego jajka w koszulce wymaga dużej wprawy. Jeżeli boisz się, że przy wbijaniu do wody żółtko ci się rozleje, skorzystaj z naszego triku. Wyłóż szklankę folią spożywczą i rozprowadź po niej oliwę z oliwek. Wbij delikatnie jajko do środka i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną sakiewkę włóż na 4 minuty do wrzącej wody i ciesz się idealnie ugotowanym jajkiem w koszulce.
Świeże na dłużej
Jeżeli ugotowane jajka chcesz użyć dopiero za jakiś czas, przechowaj je w szczelnym pojemniku wypełnionym zimną wodą. Dzięki temu jajka nie wyschną oraz nie stwardnieją. Aby je odgrzać, wystarczy wrzucić do ciepłej wody na 2 minuty.