Pożywna i prosta zupa z soczewicy
Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę i pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.
Składniki na zupę
Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.
Potrzebne będą: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 100 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 50 g śmietany, 1 marchewka, sól morska, ostra i słodka papryka w proszku, pietruszka do przybrania, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z marchewką pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy również soczewice i całość mieszamy.
Przygotowanie
Podduszone warzywa zalewamy ciepłym bulionem i ustawiamy na średnim gazie. Gotujemy około 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka.
Przygotowanie
Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.
Przygotowanie
Zupę przelewamy do miksera lub blendujemy w garnku za pomocą ręcznego blendera. Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę (łyżkę można zostawić do przybrania) i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku papryką i solą wedle uznania.
Przygotowanie
Zupę przelewamy na głębokie talerze, dodajemy "kleks" ze śmietany i pietruszkę. Zupa doskonale smakuje z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.