Pożywna i prosta zupa z soczewicy

Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę i pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Składniki na zupę

Obraz
© Fotolia

Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

Potrzebne będą: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 100 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 50 g śmietany, 1 marchewka, sól morska, ostra i słodka papryka w proszku, pietruszka do przybrania, 1 łyżeczka masła.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z marchewką pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy również soczewice i całość mieszamy.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Podduszone warzywa zalewamy ciepłym bulionem i ustawiamy na średnim gazie. Gotujemy około 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Zupę przelewamy do miksera lub blendujemy w garnku za pomocą ręcznego blendera. Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę (łyżkę można zostawić do przybrania) i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku papryką i solą wedle uznania.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Zupę przelewamy na głębokie talerze, dodajemy "kleks" ze śmietany i pietruszkę. Zupa doskonale smakuje z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości