Pożywna i prosta zupa z soczewicy

Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę i pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Składniki na zupę

Obraz
© Fotolia

Kremowa zupa to jeden ze sprawdzonych sposobów na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Ta na bazie soczewicy jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

Potrzebne będą: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 100 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 50 g śmietany, 1 marchewka, sól morska, ostra i słodka papryka w proszku, pietruszka do przybrania, 1 łyżeczka masła.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z marchewką pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy również soczewice i całość mieszamy.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Podduszone warzywa zalewamy ciepłym bulionem i ustawiamy na średnim gazie. Gotujemy około 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Zupę przelewamy do miksera lub blendujemy w garnku za pomocą ręcznego blendera. Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę (łyżkę można zostawić do przybrania) i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku papryką i solą wedle uznania.

/ 6Przygotowanie

Obraz
© Fotolia

Zupę przelewamy na głębokie talerze, dodajemy "kleks" ze śmietany i pietruszkę. Zupa doskonale smakuje z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw