Powidła śliwkowe. Jak zrobić tradycyjne przetwory
Powidła to przetwory, które są niejako kwintesencją połączenia tradycji z nowoczesnością – pradawna receptura znajduje zastosowanie w dzisiejszych przepisach zarówno na dania słodkie, jak i słone.
Powidła – charakterystyka
Obok powideł istnieje kilka innych przetworów owocowych, między którymi ciężko znaleźć różnicę: marmolady, dżemy i konfitury. W porównaniu z trzema ostatnimi, powidła wyróżniają się największą zawartością owoców (prawie czterokrotnie wyższą niż dżem i dwukrotnie niż konfitura). Bowiem według regulacji prawnych przyjmuje się, że do wyrobienia 100 g powideł należy zużyć najmniej 160 g owoców.
Tradycyjne powidła nie są dodatkowo osładzane, ponieważ całą słodycz czerpią z zawartych w nich owoców. Najpopularniejsze są powidła śliwkowe, ale powidła można przyrządzać także z moreli, brzoskwiń, jabłek, aronii, winogron, gruszek, wiśni czy dyni. Ciekawą odmiana są także powidła z czerwonej cebuli.
Do tradycyjnych powideł najczęściej wybierane są śliwki węgierki, ale równie pyszne okazują się także renklody. Owoce prażone są w kotłach przez wiele dni do momentu, aż uzyskają bordowy lub nawet brązowy kolor. Po tak długim czasie wyparuje zbędna woda i pozostanie sama gęsta masa owocowa. Obróbka termiczna powideł zapewni wyrazistszy smak i dłuższy okres przechowywania. Powidła dodatkowo zabezpieczy przed zepsuciem umieszczenie ich na kilka minut w piekarniku, zaraz po przełożeniu do słoików i szczelnym ich zamknięciu.
Po co jeść suszone śliwki?
Powidła - wartości odżywcze i właściwości
Powidła zachowują wiele wartości odżywczych zawartych w owocach, z których są przygotowane. Dzięki temu są źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.
Powidła zawierają białko i błonnik, a także biosubstancje takie jak sód, fosfor, magnez i wapń. Są skarbnicą potasu i beta-karotenu. Obecne są w nich także witaminy A, C, E i K oraz większość witamin z grupy B.
Dzięki zawartości tych składników jedzenie powideł ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom. Ponadto, pomaga także usunąć z organizmu nadmiar wody i wspiera prace nerek. Jedzenie powideł poleca się szczególnie osobom starszym.
Powidła – zastosowanie
Powidła komponują się doskonale zarówno z deserami, jak i daniami słonymi. Można nimi posmarować kromkę chleba lub podkręcić smak wykwintnych potraw.
Powidła uznawane są powszechnie za idealny dodatek do ciast, sorbetów, ciasteczek, tortów i budyniu, jednak podstawową słodkością, która je zawiera są tradycyjne pączki. W wypiekach powidła skomponują się z ciastem kruchym, biszkoptowym oraz piernikowym.
Jeśli chodzi o dania słone, powidła świetnie współgrają z wędlinami, białym serem, pasują do sałatek, także jako element dekoracyjny. Sprawdzą się również w roli farszu do knedli, pierogów czy naleśników. Ponadto, powidła śliwkowe zastąpią suszone śliwki w bigosie nadając mu głęboki, słodki posmak. Wzbogacą również aromat sosów mięsnych.