Powidła śliwkowe. Jak zrobić tradycyjne przetwory

Powidła to przetwory, które są niejako kwintesencją połączenia tradycji z nowoczesnością – pradawna receptura znajduje zastosowanie w dzisiejszych przepisach zarówno na dania słodkie, jak i słone.

Domowe powidła śliwkoweDomowe powidła śliwkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Powidła – charakterystyka

Obok powideł istnieje kilka innych przetworów owocowych, między którymi ciężko znaleźć różnicę: marmolady, dżemy i konfitury. W porównaniu z trzema ostatnimi, powidła wyróżniają się największą zawartością owoców (prawie czterokrotnie wyższą niż dżem i dwukrotnie niż konfitura). Bowiem według regulacji prawnych przyjmuje się, że do wyrobienia 100 g powideł należy zużyć najmniej 160 g owoców.

Tradycyjne powidła nie są dodatkowo osładzane, ponieważ całą słodycz czerpią z zawartych w nich owoców. Najpopularniejsze są powidła śliwkowe, ale powidła można przyrządzać także z moreli, brzoskwiń, jabłek, aronii, winogron, gruszek, wiśni czy dyni. Ciekawą odmiana są także powidła z czerwonej cebuli.

Do tradycyjnych powideł najczęściej wybierane są śliwki węgierki, ale równie pyszne okazują się także renklody. Owoce prażone są w kotłach przez wiele dni do momentu, aż uzyskają bordowy lub nawet brązowy kolor. Po tak długim czasie wyparuje zbędna woda i pozostanie sama gęsta masa owocowa. Obróbka termiczna powideł zapewni wyrazistszy smak i dłuższy okres przechowywania. Powidła dodatkowo zabezpieczy przed zepsuciem umieszczenie ich na kilka minut w piekarniku, zaraz po przełożeniu do słoików i szczelnym ich zamknięciu.

Po co jeść suszone śliwki?

Powidła - wartości odżywcze i właściwości

Powidła zachowują wiele wartości odżywczych zawartych w owocach, z których są przygotowane. Dzięki temu są źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.

Powidła zawierają białko i błonnik, a także biosubstancje takie jak sód, fosfor, magnez i wapń. Są skarbnicą potasu i beta-karotenu. Obecne są w nich także witaminy A, C, E i K oraz większość witamin z grupy B.

Dzięki zawartości tych składników jedzenie powideł ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom. Ponadto, pomaga także usunąć z organizmu nadmiar wody i wspiera prace nerek. Jedzenie powideł poleca się szczególnie osobom starszym.

Powidła – zastosowanie

Powidła komponują się doskonale zarówno z deserami, jak i daniami słonymi. Można nimi posmarować kromkę chleba lub podkręcić smak wykwintnych potraw.

Powidła uznawane są powszechnie za idealny dodatek do ciast, sorbetów, ciasteczek, tortów i budyniu, jednak podstawową słodkością, która je zawiera są tradycyjne pączki. W wypiekach powidła skomponują się z ciastem kruchym, biszkoptowym oraz piernikowym.

Jeśli chodzi o dania słone, powidła świetnie współgrają z wędlinami, białym serem, pasują do sałatek, także jako element dekoracyjny. Sprawdzą się również w roli farszu do knedli, pierogów czy naleśników. Ponadto, powidła śliwkowe zastąpią suszone śliwki w bigosie nadając mu głęboki, słodki posmak. Wzbogacą również aromat sosów mięsnych.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów