Powidła śliwkowe. Jak zrobić tradycyjne przetwory

Powidła to przetwory, które są niejako kwintesencją połączenia tradycji z nowoczesnością – pradawna receptura znajduje zastosowanie w dzisiejszych przepisach zarówno na dania słodkie, jak i słone.

Domowe powidła śliwkoweDomowe powidła śliwkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Powidła – charakterystyka

Obok powideł istnieje kilka innych przetworów owocowych, między którymi ciężko znaleźć różnicę: marmolady, dżemy i konfitury. W porównaniu z trzema ostatnimi, powidła wyróżniają się największą zawartością owoców (prawie czterokrotnie wyższą niż dżem i dwukrotnie niż konfitura). Bowiem według regulacji prawnych przyjmuje się, że do wyrobienia 100 g powideł należy zużyć najmniej 160 g owoców.

Tradycyjne powidła nie są dodatkowo osładzane, ponieważ całą słodycz czerpią z zawartych w nich owoców. Najpopularniejsze są powidła śliwkowe, ale powidła można przyrządzać także z moreli, brzoskwiń, jabłek, aronii, winogron, gruszek, wiśni czy dyni. Ciekawą odmiana są także powidła z czerwonej cebuli.

Do tradycyjnych powideł najczęściej wybierane są śliwki węgierki, ale równie pyszne okazują się także renklody. Owoce prażone są w kotłach przez wiele dni do momentu, aż uzyskają bordowy lub nawet brązowy kolor. Po tak długim czasie wyparuje zbędna woda i pozostanie sama gęsta masa owocowa. Obróbka termiczna powideł zapewni wyrazistszy smak i dłuższy okres przechowywania. Powidła dodatkowo zabezpieczy przed zepsuciem umieszczenie ich na kilka minut w piekarniku, zaraz po przełożeniu do słoików i szczelnym ich zamknięciu.

Po co jeść suszone śliwki?

Powidła - wartości odżywcze i właściwości

Powidła zachowują wiele wartości odżywczych zawartych w owocach, z których są przygotowane. Dzięki temu są źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.

Powidła zawierają białko i błonnik, a także biosubstancje takie jak sód, fosfor, magnez i wapń. Są skarbnicą potasu i beta-karotenu. Obecne są w nich także witaminy A, C, E i K oraz większość witamin z grupy B.

Dzięki zawartości tych składników jedzenie powideł ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom. Ponadto, pomaga także usunąć z organizmu nadmiar wody i wspiera prace nerek. Jedzenie powideł poleca się szczególnie osobom starszym.

Powidła – zastosowanie

Powidła komponują się doskonale zarówno z deserami, jak i daniami słonymi. Można nimi posmarować kromkę chleba lub podkręcić smak wykwintnych potraw.

Powidła uznawane są powszechnie za idealny dodatek do ciast, sorbetów, ciasteczek, tortów i budyniu, jednak podstawową słodkością, która je zawiera są tradycyjne pączki. W wypiekach powidła skomponują się z ciastem kruchym, biszkoptowym oraz piernikowym.

Jeśli chodzi o dania słone, powidła świetnie współgrają z wędlinami, białym serem, pasują do sałatek, także jako element dekoracyjny. Sprawdzą się również w roli farszu do knedli, pierogów czy naleśników. Ponadto, powidła śliwkowe zastąpią suszone śliwki w bigosie nadając mu głęboki, słodki posmak. Wzbogacą również aromat sosów mięsnych.

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu