Powidła śliwkowe. Jak zrobić tradycyjne przetwory

Powidła to przetwory, które są niejako kwintesencją połączenia tradycji z nowoczesnością – pradawna receptura znajduje zastosowanie w dzisiejszych przepisach zarówno na dania słodkie, jak i słone.

Domowe powidła śliwkoweDomowe powidła śliwkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Powidła – charakterystyka

Obok powideł istnieje kilka innych przetworów owocowych, między którymi ciężko znaleźć różnicę: marmolady, dżemy i konfitury. W porównaniu z trzema ostatnimi, powidła wyróżniają się największą zawartością owoców (prawie czterokrotnie wyższą niż dżem i dwukrotnie niż konfitura). Bowiem według regulacji prawnych przyjmuje się, że do wyrobienia 100 g powideł należy zużyć najmniej 160 g owoców.

Tradycyjne powidła nie są dodatkowo osładzane, ponieważ całą słodycz czerpią z zawartych w nich owoców. Najpopularniejsze są powidła śliwkowe, ale powidła można przyrządzać także z moreli, brzoskwiń, jabłek, aronii, winogron, gruszek, wiśni czy dyni. Ciekawą odmiana są także powidła z czerwonej cebuli.

Do tradycyjnych powideł najczęściej wybierane są śliwki węgierki, ale równie pyszne okazują się także renklody. Owoce prażone są w kotłach przez wiele dni do momentu, aż uzyskają bordowy lub nawet brązowy kolor. Po tak długim czasie wyparuje zbędna woda i pozostanie sama gęsta masa owocowa. Obróbka termiczna powideł zapewni wyrazistszy smak i dłuższy okres przechowywania. Powidła dodatkowo zabezpieczy przed zepsuciem umieszczenie ich na kilka minut w piekarniku, zaraz po przełożeniu do słoików i szczelnym ich zamknięciu.

Po co jeść suszone śliwki?

Powidła - wartości odżywcze i właściwości

Powidła zachowują wiele wartości odżywczych zawartych w owocach, z których są przygotowane. Dzięki temu są źródłem wielu witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.

Powidła zawierają białko i błonnik, a także biosubstancje takie jak sód, fosfor, magnez i wapń. Są skarbnicą potasu i beta-karotenu. Obecne są w nich także witaminy A, C, E i K oraz większość witamin z grupy B.

Dzięki zawartości tych składników jedzenie powideł ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom. Ponadto, pomaga także usunąć z organizmu nadmiar wody i wspiera prace nerek. Jedzenie powideł poleca się szczególnie osobom starszym.

Powidła – zastosowanie

Powidła komponują się doskonale zarówno z deserami, jak i daniami słonymi. Można nimi posmarować kromkę chleba lub podkręcić smak wykwintnych potraw.

Powidła uznawane są powszechnie za idealny dodatek do ciast, sorbetów, ciasteczek, tortów i budyniu, jednak podstawową słodkością, która je zawiera są tradycyjne pączki. W wypiekach powidła skomponują się z ciastem kruchym, biszkoptowym oraz piernikowym.

Jeśli chodzi o dania słone, powidła świetnie współgrają z wędlinami, białym serem, pasują do sałatek, także jako element dekoracyjny. Sprawdzą się również w roli farszu do knedli, pierogów czy naleśników. Ponadto, powidła śliwkowe zastąpią suszone śliwki w bigosie nadając mu głęboki, słodki posmak. Wzbogacą również aromat sosów mięsnych.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀