Potrawy i produkty, których lepiej nie odgrzewać
Kurczak z piekarnika lub rożna
W polskiej kuchni odgrzewanie potraw ma wieloletnią tradycję. Z pewnego rodzaju oszczędności i zwyczaju gotowania "na zapach", gospodyniom domowym często zdarza się stosować tę metodę. To dla wielu osób rozwiązanie na codzienne ciepłe posiłki, bez tracenia czasu na regularne przyrządzanie potraw. Niestety, odgrzewane potrawy mogą nie tylko gorzej smakować, ale stracą na swoich właściwościach odżywczych, a nasz organizm gorzej będzie je przyswajać.
W polskiej kuchni odgrzewanie potraw ma wieloletnią tradycję. Z pewnego rodzaju oszczędności i zwyczaju gotowania "na zapas", gospodyniom domowym często zdarza się stosować tę metodę. To dla wielu osób rozwiązanie na codzienne ciepłe posiłki, bez tracenia czasu na regularne przyrządzanie potraw. Niestety, odgrzewane potrawy mogą nie tylko gorzej smakować, ale stracą na swoich właściwościach odżywczych, a nasz organizm gorzej będzie je przyswajać.
Dobrym przykładem w tej kwestii jest kurczak. Jedno z najpopularniejszych na polskich stołach mięs, doskonale smakuje prosto z rożna. Jednak ze względu na wysoką zawartość białka, po odgrzaniu go po dniu lub dwóch, może wywołać problemy trawienne. Znacznie lepszym pomysłem na wykorzystanie drobiowych resztek będzie dodanie ich do sałatki na zimno lub sycącej kanapki.