WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Potrawy i produkty, których lepiej nie odgrzewać

W polskiej kuchni odgrzewanie potraw ma wieloletnią tradycję. Z pewnego rodzaju oszczędności i zwyczaju gotowania "na zapach", gospodyniom domowym często zdarza się stosować tę metodę. To dla wielu osób rozwiązanie na codzienne ciepłe posiłki, bez tracenia czasu na regularne przyrządzanie potraw. Niestety, odgrzewane potrawy mogą nie tylko gorzej smakować, ale stracą na swoich właściwościach odżywczych, a nasz organizm gorzej będzie je przyswajać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Kurczak z piekarnika lub rożna

Obraz
© 123RF.COM

W polskiej kuchni odgrzewanie potraw ma wieloletnią tradycję. Z pewnego rodzaju oszczędności i zwyczaju gotowania "na zapas", gospodyniom domowym często zdarza się stosować tę metodę. To dla wielu osób rozwiązanie na codzienne ciepłe posiłki, bez tracenia czasu na regularne przyrządzanie potraw. Niestety, odgrzewane potrawy mogą nie tylko gorzej smakować, ale stracą na swoich właściwościach odżywczych, a nasz organizm gorzej będzie je przyswajać.

Dobrym przykładem w tej kwestii jest kurczak. Jedno z najpopularniejszych na polskich stołach mięs, doskonale smakuje prosto z rożna. Jednak ze względu na wysoką zawartość białka, po odgrzaniu go po dniu lub dwóch, może wywołać problemy trawienne. Znacznie lepszym pomysłem na wykorzystanie drobiowych resztek będzie dodanie ich do sałatki na zimno lub sycącej kanapki.

/ 8Tłuszcze

Obraz
© Shutterstock.com

Szczególną uwagę należy zwrócić odsmażając potrawy na maśle lub margarynie, które mają niską temperaturę rozkładu. Szybko się przypalają i jednocześnie tworzy się wtedy akroleina, toksyczny związek, który zalicza się do substancji rakotwórczych. Należy też zwrócić uwagę na rodzaje olejów - te z z pestek winogron, awokado czy z siemienia lnianego mają bardzo niską temperaturę palenia. Odgrzewane ponownie mogą nabrać zjełczałego smaku. Lepiej używać ich jako dodatku do gotowych, zimnych dań.

/ 8Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Jest zdrowy, a odpowiednio przygotowany naprawdę pyszny. Podobnie jednak jak inne zielone produkty zawiera azotany, które po podgrzaniu mogą przekształcić się w azotyny, a także inne związki rakotwórcze. W przypadku szpinaku należy zwrócić uwagę nie tylko na ponowne podgrzewanie, ale również na długość smażenia czy innej obróbki termicznej, podczas pierwszego przygotowywania liści.

/ 8Jajka

Obraz
© Shutterstock.com

To smaczne źródło białka, które zazwyczaj konsumujemy w całości. I słusznie, bo zostawianie części jajka i odgrzewanie jej na następny dzień w wysokiej temperaturze niesienie ze sobą ryzyko zatrucia. Produkt pod wpływem takiej obróbki stanie się toksyczny i może wywołać nieprzyjemne dolegliwości w układzie trawiennym.

/ 8Ryż

Obraz
© 123RF.COM

Pół woreczka ryżu z wczorajszego obiadu to dla wielu osób sposób na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. Jednak jak dowodzą wyniki opublikowane przez amerykańską agencję "Food Standards ", jedzenie ryżu przechowywanego wcześniej przez pewien czas w temperaturze pokojowej, może powodować zatrucia. Dolegliwości zdrowotne wywołują w przypadku tego produktu zarodniki bakterii.

/ 8Grzyby

Obraz
© Shutterstock.com

Ze względu na spore zawartości wody oraz białka, grzyby należą do łatwo psującej się żywności. Przechowywanie zbyt długo w temperaturze pokojowej, mogą zawierać szkodliwe produkty rozpadu. Dlatego też powinno zjadać się je tego samego dnia, kiedy zostają przyrządzone. Jeśli nie mamy ochoty na spore ilości świeżych grzybów w zupie czy daniu głównym, lepiej od razu wysuszyć je i dołączyć do zimowych zapasów.

/ 8Buraki

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak w przypadku szpinaku, w burakach znajdziemy sporo azotanów. Poddając je kilkukrotnie obróbce termicznej, możemy narazić się na problemy żołądkowe. Dlatego jeśli zostały nam upieczone buraki sprzed dnia lub dwóch, lepiej zjeść je na zimno np. jako dodatek do sałatki czy w postaci carpaccio.

/ 8Tym potrawom odgrzewanie służy

Obraz
© WP.PL

Są takie dania, które kilkukrotnie, ale prawidłowo odgrzewane zyskują na smaku. Wśród nich jest oczywiście bigos. Zaleca się jednak, aby przynajmniej trzykrotnie schładzać go, a później odgrzewać. Taką obróbkę lubią również popularne dania jednogarnkowe z innych regionów świata, np. meksykańskie chili con carne (mielona wołowina z cebulą, pomidorami, czerwoną fasolą oraz papryką) czy węgierskie leczo (warzywny gulasz, w skład którego wchodzi przede wszystkim papryka, cebula, czosnek i pomidory, a czasem także boczek lub kiełbasa).

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika