Wrzucasz makaron do wrzątku? Znany szef kuchni odkrył lepszy sposób

Trudno wyobrazić sobie inny sposób gotowania makaronu niż wrzucenie go do mocno posolonego wrzątku. Jak się okazuje, jest jeszcze jeden, niebywale kontrowersyjny, sposób. Popularyzuje go znany szef kuchni.

Makaron w garnku z wodąBrown uważa, że gotowanie makaronu we wrzącej wodzie to mit
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu w… zimnej wodzie

Alton Brown, kucharz-celebryta, autor wielu książek i gospodarz programów Food Network neguje jedyny, jak dotąd, słuszny sposób makaronu. Przyznaje nawet, że choć ten kontrowersyjny pomysł na pewno oburzy wielu Włochów, to rezultat jest o wiele bardziej zadowalający niż w przypadku klasycznej metody gotowania pasty.

Podczas gdy cały świat wrzuca makaron do wrzątku i od tego momentu gotuje go przez kilka do kilkunastu minut, Alton Brown zaleca wrzucenie makaronu do… zimnej wody. Jaki jest rezultat?

Jak zrobić domowy makaron?

Szef kuchni nie ukrywa, że jego zdaniem sztywne zasady dotyczące gotowania makaronu w dużej ilości wrzącej wody to po prostu mit, a jego metoda jest dużo lepsza. Zdaniem Browna włożenie makaronu do zimnej wody sprawia, że makaron gotuje się szybciej, jest smaczniejszy, a pozostała po gotowaniu woda z dużą ilością skrobi stanowi idealne wykończenie do kremowych sosów. Dodaje także, że ten sposób jest po prostu bardziej ekologiczny – woda gotuje się od samego początku wraz z makaronem, co oszczędza energię elektryczną.

Jak ugotować makaron według Altona Browna?

Na 450-500 g makaronu potrzeba dwóch litrów wody i 1 łyżki soli. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i wrzucamy makaron. Przykrywamy pokrywką, a następnie stawiamy garnek na ogniu. Gdy woda się zagotuje, należy zdjąć pokrywkę, płomień zmniejszyć do minimum, a makaron gotować przez 4 minuty i 30 sekund. Po tym czasie makaron trzeba wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, a pozostałą z gotowania wodę ze skrobią wykorzystać do zagęszczenia sosu.

Odcedzanie makaronu za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów