WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Wrzucasz makaron do wrzątku? Znany szef kuchni odkrył lepszy sposób

Trudno wyobrazić sobie inny sposób gotowania makaronu niż wrzucenie go do mocno posolonego wrzątku. Jak się okazuje, jest jeszcze jeden, niebywale kontrowersyjny, sposób. Popularyzuje go znany szef kuchni.

Makaron w garnku z wodąBrown uważa, że gotowanie makaronu we wrzącej wodzie to mit
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu w… zimnej wodzie

Alton Brown, kucharz-celebryta, autor wielu książek i gospodarz programów Food Network neguje jedyny, jak dotąd, słuszny sposób makaronu. Przyznaje nawet, że choć ten kontrowersyjny pomysł na pewno oburzy wielu Włochów, to rezultat jest o wiele bardziej zadowalający niż w przypadku klasycznej metody gotowania pasty.

Podczas gdy cały świat wrzuca makaron do wrzątku i od tego momentu gotuje go przez kilka do kilkunastu minut, Alton Brown zaleca wrzucenie makaronu do… zimnej wody. Jaki jest rezultat?

Jak zrobić domowy makaron?

Szef kuchni nie ukrywa, że jego zdaniem sztywne zasady dotyczące gotowania makaronu w dużej ilości wrzącej wody to po prostu mit, a jego metoda jest dużo lepsza. Zdaniem Browna włożenie makaronu do zimnej wody sprawia, że makaron gotuje się szybciej, jest smaczniejszy, a pozostała po gotowaniu woda z dużą ilością skrobi stanowi idealne wykończenie do kremowych sosów. Dodaje także, że ten sposób jest po prostu bardziej ekologiczny – woda gotuje się od samego początku wraz z makaronem, co oszczędza energię elektryczną.

Jak ugotować makaron według Altona Browna?

Na 450-500 g makaronu potrzeba dwóch litrów wody i 1 łyżki soli. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i wrzucamy makaron. Przykrywamy pokrywką, a następnie stawiamy garnek na ogniu. Gdy woda się zagotuje, należy zdjąć pokrywkę, płomień zmniejszyć do minimum, a makaron gotować przez 4 minuty i 30 sekund. Po tym czasie makaron trzeba wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, a pozostałą z gotowania wodę ze skrobią wykorzystać do zagęszczenia sosu.

Odcedzanie makaronu za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów