Wrzucasz makaron do wrzątku? Znany szef kuchni odkrył lepszy sposób

Trudno wyobrazić sobie inny sposób gotowania makaronu niż wrzucenie go do mocno posolonego wrzątku. Jak się okazuje, jest jeszcze jeden, niebywale kontrowersyjny, sposób. Popularyzuje go znany szef kuchni.

Makaron w garnku z wodąBrown uważa, że gotowanie makaronu we wrzącej wodzie to mit
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu w… zimnej wodzie

Alton Brown, kucharz-celebryta, autor wielu książek i gospodarz programów Food Network neguje jedyny, jak dotąd, słuszny sposób makaronu. Przyznaje nawet, że choć ten kontrowersyjny pomysł na pewno oburzy wielu Włochów, to rezultat jest o wiele bardziej zadowalający niż w przypadku klasycznej metody gotowania pasty.

Podczas gdy cały świat wrzuca makaron do wrzątku i od tego momentu gotuje go przez kilka do kilkunastu minut, Alton Brown zaleca wrzucenie makaronu do… zimnej wody. Jaki jest rezultat?

Jak zrobić domowy makaron?

Szef kuchni nie ukrywa, że jego zdaniem sztywne zasady dotyczące gotowania makaronu w dużej ilości wrzącej wody to po prostu mit, a jego metoda jest dużo lepsza. Zdaniem Browna włożenie makaronu do zimnej wody sprawia, że makaron gotuje się szybciej, jest smaczniejszy, a pozostała po gotowaniu woda z dużą ilością skrobi stanowi idealne wykończenie do kremowych sosów. Dodaje także, że ten sposób jest po prostu bardziej ekologiczny – woda gotuje się od samego początku wraz z makaronem, co oszczędza energię elektryczną.

Jak ugotować makaron według Altona Browna?

Na 450-500 g makaronu potrzeba dwóch litrów wody i 1 łyżki soli. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i wrzucamy makaron. Przykrywamy pokrywką, a następnie stawiamy garnek na ogniu. Gdy woda się zagotuje, należy zdjąć pokrywkę, płomień zmniejszyć do minimum, a makaron gotować przez 4 minuty i 30 sekund. Po tym czasie makaron trzeba wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, a pozostałą z gotowania wodę ze skrobią wykorzystać do zagęszczenia sosu.

Odcedzanie makaronu za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw