Trwa ładowanie...
d3dbw0q
d3dbw0q

Postna kanapka ze śledziem według Ewy Wachowicz

Przepis

Śledzie stwarzają w kuchni mnóstwo możliwości, można je przyrządzić na wiele sposobów Ewa Wachowicz proponuje przepyszną kanapkę ze śledziem, konfiturą z cebuli i aromatycznym sosem koperkowym.

1.0
(3 głosy)
Oceń:
d3dbw0q
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Postna kanapka ze śledziem według Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Postna kanapka ze śledziem według Ewy Wachowicz
Składniki

● 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
● 4 podłużne bułki
● sos koperkowy
● konfitura z cebuli
● pieprz

Konfitura z cebuli:
● 3 cebule czerwone
● 2 łyżki cukru trzcinowego
● 1 kieliszek białego wina wytrawnego
● 2 łyżki miodu
● 3 łyżki octu jabłkowego
● sól
● pieprz

Sos koperkowy:
● 3 łyżki śmietany lub jogurtu
● 1 łyżka majonezu
● 2 łyżki soku z cytryny
● koperek
● sól

Przepis

Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.

Zrobić sos majonezowy – śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dbw0q
Postna kanapka ze śledziem według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d3dbw0q
d3dbw0q

d3dbw0q
d3dbw0q
d3dbw0q