Postna kanapka ze śledziem według Ewy Wachowicz
Śledzie stwarzają w kuchni mnóstwo możliwości, można je przyrządzić na wiele sposobów Ewa Wachowicz proponuje przepyszną kanapkę ze śledziem, konfiturą z cebuli i aromatycznym sosem koperkowym.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
● 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
● 4 podłużne bułki
● sos koperkowy
● konfitura z cebuli
● pieprz
Składniki
Konfitura z cebuli:
● 3 cebule czerwone
● 2 łyżki cukru trzcinowego
● 1 kieliszek białego wina wytrawnego
● 2 łyżki miodu
● 3 łyżki octu jabłkowego
● sól
● pieprz
Składniki
Sos koperkowy:
● 3 łyżki śmietany lub jogurtu
● 1 łyżka majonezu
● 2 łyżki soku z cytryny
● koperek
● sól
Przepis
Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi. Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
Przepis
Zrobić sos majonezowy – śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Przepis
Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem majonezowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.