Post dr Dąbrowskiej - na czym polega?
Post dr Ewy Dąbrowskiej zyskał w ostatnich latach dużą popularność. Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym, specjalistą od chorób wewnętrznych. Propaguje detoksykację, częściowy lub całkowity post oraz stosowanie kilkutygodniowych diet warzywno-owocowych jako metodę leczenia wielu schorzeń. Do stosowania diety dr Dąbrowskiej przyznało się wiele polskich gwiazd. m.in. Karolina Szostak czy Małgorzata Rozenek.
Na czym polega post dr Dąbrowskiej
Dr Ewa Dąbrowska w swojej książce pt: "Ciało i ducha ratować żywieniem" przedstawia pozytywny wpływ głodówki na funkcjonowanie organizmu i leczenie trudnych przypadków chorobowych.
Według dr Ewy Dąbrowskiej częściowa głodówka, poza oczyszczeniem organizmu, ma również inne korzyści. Między innymi jest to redukcja masy ciała, zwiększenie energii życiowej, zwiększenie sprawności umysłowej, regeneracja układu nerwowego, poprawa pracy gruczołów i narządów wewnętrznych, polepszenie trawienia i wykorzystania składników odżywczych. Z badań wynika, że zastosowanie diety oczyszczającej przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i redukcji blaszki miażdżycowej.
Co można jeść na diecie dr Dąbrowskiej
Na diecie dr Dąbrowskiej możemy jeść niskokaloryczne warzywa i owoce. Jednocześnie powinniśmy dostarczać organizmowi fitozwiązków, witamin i soli mineralnych pozytywnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i proces odżywiania wewnętrznego. Podczas diety powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych warzyw. To one zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie.
Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb
Produkty zalecane w czasie diety dr Dąbrowskiej:
- soki i koktajle z warzyw z dodatkiem owoców (niewielkim – dekoracyjnym lub smakowym), wyciskane na świeżo w prasie lub wyciskarce wolnoobrotowej, surowe zupy warzywne,
- surówki (jedno- lub kilkuskładnikowe), najlepiej przyrządzane tuż przed spożyciem,
- kiełki, suszone owoce,
- kiszonki,
- przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).
- zupy (krótko gotowane – do 30 minut),
- warzywa gotowane na parze, pieczone, duszone.
Oprócz tego, należy pić wodę mineralną niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu, napary i herbatki ziołowe i owocowe, kompoty z owoców (również suszonych). Podczas postu może brakować magnezu i witaminy D. Składniki te należy na etapie diety suplementować.
Dietę uzupełniają w mikroelementy nieduże dodatki glonów wakame lub agaru, jak również trawa pszeniczna czy jęczmienna. Są one świetnymi dodatkami do koktajli; można też stosować produkty sproszkowane, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Przed rozpoczęciem programu oczyszczania konieczna jest konsultacja z lekarzem. Diety nie zaleca się kobietom ciężarnym, matkom karmiącym, dzieciom i młodzieży do 15 roku życia, osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę i nadczynność tarczycy oraz inne choroby przewlekłe i infekcyjne.
Jakie owoce i warzywa można jeść na diecie dr Dąbrowskiej
- Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka.
- Cebulowe: cebula, por czosnek.
- Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż.
- Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła.
- Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek.
- Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan.
- Inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, szparagi.
- Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.
Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek.
*Kolacja: *mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.
Dzień 2
Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek; herbata wieloowocowa.
Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.
Dzień 3
Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa.
Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni.
Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy.
Dzień 4
Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa.
Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa.
Dzień 5
Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa.
Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.
Kolacja: 1/2 grejpfruta, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy.
Dzień 6
Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa.
Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
Kolacja: 1/2 grejpfruta; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.
Dzień 7
Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży.
Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl