Popularne dania w wersji mini. W sam raz na raz
Moda na małe dania, jadane kilka razy dziennie zamiast dużych posiłków, jest coraz większa. Dzięki małym porcjom jemy zdrowo, a nasz organizm ma czas na trawienie. Słowem – same plusy. Ale czasem trudno przygotować potrawę w ilości mniejszej niż w tradycyjnym przepisie. Trzeba skrupulatnie przeliczać wagę składników, szczególnie przypraw.
Są jednak na to sposoby – przepisy na mini dania. Wystarczy mieć w domu tylko jedno naczynie – małe foremki z porcelany lub metalu, by udało się przygotować znakomite potrawy w wersji mini. Oto kilka naszych pomysłów na piękne i pełnowartościowe kulinarne miniatury.
Ryba zapiekana w kokilce
W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się ryby. W różnych postaciach – gotowane, smażone, duszone i wędzone. Jeśli kupujemy świeże filety, możemy je mrozić co najmniej kilka tygodni. Z takich kawałków łatwo przygotować pyszne i zdrowe danie. Potrzebujemy: filet z dorsza lub morszczuka, cebulę, szczypiorek, marchewkę, paprykę czerwoną, świeży tymianek, masło klarowane, sól, pieprz, sok z cytryny.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy przyprawy i posiekany tymianek. Przekładamy je do kokilek wysmarowanych masłem. Na wierzchu układamy rybę, posypujemy szczypiorkiem i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zobacz też: Podpowiadamy jak uniknąć zakalca
Zapiekane warzywa
Potrawy warzywne coraz częściej nie są traktowane jedynie jako dodatek do obiadu, ale jako pełnowartościowe danie. Duszone warzywa to świetny pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Składniki: papryka zielona, papryka żółta, cukinia, dwie szalotki, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, natka pietruszki mielone przyprawy: papryka ostra, kmin rzymski, kolendra, sól i pieprz, oliwa z oliwek.
Wszystkie warzywa czyścimy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek siekamy. Przekładamy je do miski, doprawiamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Mieszamy dokładnie, wkładamy do miseczek do zapiekania i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C 20 minut. Na koniec posypujemy natką.
Szpinak z sadzonym jajkiem
Poranną porcję białka i witamin dostarczy nam potrawa, którą bardzo łatwo przygotujemy, a która w dodatku jest bardzo smaczna. Potrzebujemy: dwie szklanki liści szpinaku, łyżkę śmietany, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz jajka przepiórcze.
Szpinak wrzucamy do garnka, dodajemy troszeczkę wody i gotujemy na małym ogniu. Wlewamy śmietanę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i tartą gałką. Gotujemy pięć minut i przekładamy do małych naczynek żaroodpornych. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, lekko solimy i zapiekamy pięć minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zapiekanka z makaronu razowego
Makaron również możemy przygotowywać w mniejszych porcjach. Zazwyczaj na jeden obiad gotujemy około szklanki makaronu na osobę. Z tej ilości przygotujemy pięć mniejszych porcji. Składniki: Szklanka drobnego makaronu razowego, kawałek sera feta, dwa suszone pomidory, łyżka kaparów, szczypiorek, ogórek konserwowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Makaron gotujemy al dente, odlewamy i od razu skrapiamy oliwą. Ogórek i fetę kroimy w mała kostkę, pomidory i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Przekładamy sałatkę do małych foremek i zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści.
Tosty z szynką
I na koniec jedno z najprostszych dań, które możemy zaserwować nie tylko jako śniadanie czy kolację, ale również jako przekąskę przed obiadem. Potrzebujemy: cztery kromki razowego chleba, dwa plasterki dobrej szynki, osiem plasterków kiszonego ogórka, posiekany szczypiorek, oliwę z oliwek.
Między kromki chleba wkładamy szynkę, posypujemy szczypiorkiem i układamy na każdej kromce cztery plasterki ogórka. Przykrywamy drugą kromką. Smażymy na oliwie z każdej strony dwie minuty i kroimy na cztery kawałki. W każdy wbijamy wykałaczkę i podajemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl