Popijasz pączka kawą? Specjalistka radzi, by sięgnąć po inny napój
Kiedy na stole ląduje patera z pączkami, automatycznie obok pojawia się filiżanka z kawą. Jednak czy ten znany schemat to najlepsze możliwe rozwiązanie? W tym artykule nie będę odradzać jedzenia pączków, bo – przy zachowaniu bezpiecznych ilości – zdrowy organizm sobie z nimi poradzi. Skupię się na tym, co mówią eksperci o napojach podawanych do karnawałowych słodkości.
Pączek w tłusty czwartek to stały element polskiej tradycji. Jak podaje serwis onet.pl Polacy średnio zjadają od 3 do 5 pączków tego dnia. Niektóre osoby nie zważają na kalorie. Są też tacy, którzy po zjedzeniu słodkości liczą, ile minut więcej muszą spędzić na orbitreku. Okazuje się, że niektóre napoje pomogą organizmowi rozprawić się z dodatkowym cukrem i tłuszczami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni
Jak nie kawa, to może woda?
Wiele osób uważa, że najzdrowszym wyborem jest woda. Jednak dietetyczka Katarzyna Świątkowska, znana z podcastów i książek, w których podważa mity medyczne, sugeruje, że w przypadku pączku o wiele lepszym rozwiązaniem dla organizmu jest herbata. Chodzi o polifenole, które zmniejszają ilość wchłanianych cukrów i tłuszczów do krwi.
Te silne przeciwutleniacze występują również w kawie. Należy jednak pamiętać, że jest to zbiorcza nazwa, pod którą kryje się wiele różnych związków. W zielonej herbacie występuje najwięcej katechin, wśród których kluczową rolę odgrywa katechina EGCG (galusan epigallokatechiny). Ten związek wykazuje szereg właściwości, które mogą pomóc w zredukowaniu skutków zjedzenia pączka. Jedną z nich jest zwiększenie spalania tłuszczu. Katechiny hamują także apetyt i zwiększają termogenezę, sprzyjając spalaniu kalorii.
Do pączków zaproponuj herbatę
Dr Katarzyna Świątkowska twierdzi, że nie tylko zielona herbata jest dobra do popijania pączków, ale także czarna. Przy czym zaznacza:
"Nie sugeruję, żeby stale zajadać ociekające tłuszczem słodkie przysmaki, licząc na herbatę. Jednak tłusty czwartek jest tylko raz w roku. A herbata zmniejsza skutki pączkowego szaleństwa, któremu większość z nas (słusznie) ulegnie" - za: kobieta.onet.pl.
Dlaczego herbata, a nie kawa?
Chodzi o zawartość kofeiny. W kubku kawy znajduje się jej o wiele więcej niż w herbacie – 250 ml parzonej kawy zawiera 100 mg kofeiny. W takiej samej ilości czarnej herbaty jest już tylko 50 mg, a w zielonej herbacie – 30 mg kofeiny.
Kawa w połączeniu z pączkiem tworzy wystrzałową mieszankę pobudzającą – nie tylko jest to niezdrowe dla organizmu, ale także prowadzi do uzależnień. Jeśli jednak lubisz takie połączenie, postaw na gorzką czarną kawę, bez żadnych dodatków. Zastrzyk cukrowy nie będzie aż tak drastyczny dla organizmu, gdy przed pączkiem zjesz pożywne śniadanie lub obiad.