Ponad 100 tysięcy dolarów za tuńczyka

Dwaj właściciele barów sushi zapłacili w poniedziałek na aukcji w Tokio 9,63 mln jenów (ponad 100 tys. dolarów) za błękitnopłetwego tuńczyka, złowionego na japońskich wodach.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dwaj właściciele barów sushi zapłacili w poniedziałek na aukcji w Tokio 9,63 mln jenów (ponad 100 tys. dolarów) za błękitnopłetwego tuńczyka, złowionego na japońskich wodach.

Przedstawiciele tokijskiego targu rybnego Tsukiji, gdzie odbyła się ta aukcja, mówią, że cena, jaką zapłacono za tego 128-kilogramowego tuńczyka, była dziesięciokrotnie wyższa od średniej i najwyższa od 2001 roku, kiedy padł rekord wszechczasów - 20 milionów jenów za jedną wielką rybę.

W poniedziałek tuńczykiem podzielili się polubownie właściciele barów sushi w Hongkongu i w Tokio, płacąc (w przeliczeniu) po 817 amerykańskich dolarów za kilogram ryby.

Spośród tuńczyków smakosze najbardziej cenią sobie właśnie tuńczyka błękitnopłetwego.

(PAP)

fot. stu spivack/CC

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja