Pomidory w słoikach na zimę. Sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów

Latem pomidory kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Pomidory chętnie dodajemy na kanapki czy do sałatek. Ale okazuje się, że warzywa te po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Jak przygotować pomidory w słoikach na zimę?

Przecier pomidorowyDo przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Pomidory – świeże czy przetworzone?

Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok. 280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu. W przetworach z pomidorów znajduje się niezwykle istotny dla naszego organizmu antyoksydant - likopen.

Likopen jest substancją, która poddana obróbce termicznej staje się lepiej przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Ten antyoksydant ma bardzo szerokie działanie regeneracyjne. Bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników, tym samym spowalniając proces starzenia się komórek. Chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra jest bardziej napięta i gładka. Jego przeciwutleniające działanie zmniejsza również ryzyko wielu chorób, w tym ryzyko zawału serca, cukrzycy oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Jakie pomidory wybrać?

Do przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa, które zawierają mniej wody. Polecamy np. pomidory malinowe. Powinny być one świeże, dojrzałe, nieuszkodzone, bez plam na skórce.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Domowy przecier pomidorowy - przepis

Składniki:

  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
  3. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
  4. Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
  5. Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Pomidory
© pixabay.com

Pomidory w słoikach na zimę – przepis

Składniki na 8 dużych słoików:

  • 5 kg pomidorów
  • sól (ok. 1 łyżeczki na duży słoik)

Przygotowanie:

  • Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory układać ciasno w słoikach.
  • Do każdego wsypać 1 łyżeczkę soli. Zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez ok. 20-30 minut.
  • Pomidory w słoikach sprawdzą się do przygotowania zup, sosów, gulaszy. Przechowujemy je w zacienionym i chłodnym miejscu.

Suszone pomidory – przepis

Składniki:

  • pomidory - najlepiej odmiany limo
  • sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokroić na pół, usunąć ze środka pestki. Ułożyć na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C.
  3. Suszyć z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche!
  4. Suszone pomidory przełożyć do słoiczków, dodać czosnek, pieprz, zioła i zalać oliwą. Odstawić na kilka dni.


Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato