Pomidory w słoikach na zimę. Sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów

Latem pomidory kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Pomidory chętnie dodajemy na kanapki czy do sałatek. Ale okazuje się, że warzywa te po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Jak przygotować pomidory w słoikach na zimę?

Przecier pomidorowyDo przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Pomidory – świeże czy przetworzone?

Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok. 280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu. W przetworach z pomidorów znajduje się niezwykle istotny dla naszego organizmu antyoksydant - likopen.

Likopen jest substancją, która poddana obróbce termicznej staje się lepiej przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Ten antyoksydant ma bardzo szerokie działanie regeneracyjne. Bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników, tym samym spowalniając proces starzenia się komórek. Chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra jest bardziej napięta i gładka. Jego przeciwutleniające działanie zmniejsza również ryzyko wielu chorób, w tym ryzyko zawału serca, cukrzycy oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Jakie pomidory wybrać?

Do przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa, które zawierają mniej wody. Polecamy np. pomidory malinowe. Powinny być one świeże, dojrzałe, nieuszkodzone, bez plam na skórce.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Domowy przecier pomidorowy - przepis

Składniki:

  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
  3. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
  4. Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
  5. Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Pomidory
© pixabay.com

Pomidory w słoikach na zimę – przepis

Składniki na 8 dużych słoików:

  • 5 kg pomidorów
  • sól (ok. 1 łyżeczki na duży słoik)

Przygotowanie:

  • Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory układać ciasno w słoikach.
  • Do każdego wsypać 1 łyżeczkę soli. Zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez ok. 20-30 minut.
  • Pomidory w słoikach sprawdzą się do przygotowania zup, sosów, gulaszy. Przechowujemy je w zacienionym i chłodnym miejscu.

Suszone pomidory – przepis

Składniki:

  • pomidory - najlepiej odmiany limo
  • sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokroić na pół, usunąć ze środka pestki. Ułożyć na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C.
  3. Suszyć z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche!
  4. Suszone pomidory przełożyć do słoiczków, dodać czosnek, pieprz, zioła i zalać oliwą. Odstawić na kilka dni.


Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika