Pomidory w słoikach na zimę. Sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów

Latem pomidory kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Pomidory chętnie dodajemy na kanapki czy do sałatek. Ale okazuje się, że warzywa te po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Jak przygotować pomidory w słoikach na zimę?

Przecier pomidorowyDo przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Pomidory – świeże czy przetworzone?

Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok. 280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu. W przetworach z pomidorów znajduje się niezwykle istotny dla naszego organizmu antyoksydant - likopen.

Likopen jest substancją, która poddana obróbce termicznej staje się lepiej przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Ten antyoksydant ma bardzo szerokie działanie regeneracyjne. Bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników, tym samym spowalniając proces starzenia się komórek. Chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra jest bardziej napięta i gładka. Jego przeciwutleniające działanie zmniejsza również ryzyko wielu chorób, w tym ryzyko zawału serca, cukrzycy oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.

Jakie pomidory wybrać?

Do przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa, które zawierają mniej wody. Polecamy np. pomidory malinowe. Powinny być one świeże, dojrzałe, nieuszkodzone, bez plam na skórce.

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Domowy przecier pomidorowy - przepis

Składniki:

  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
  3. Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
  4. Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
  5. Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Pomidory
© pixabay.com

Pomidory w słoikach na zimę – przepis

Składniki na 8 dużych słoików:

  • 5 kg pomidorów
  • sól (ok. 1 łyżeczki na duży słoik)

Przygotowanie:

  • Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory układać ciasno w słoikach.
  • Do każdego wsypać 1 łyżeczkę soli. Zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez ok. 20-30 minut.
  • Pomidory w słoikach sprawdzą się do przygotowania zup, sosów, gulaszy. Przechowujemy je w zacienionym i chłodnym miejscu.

Suszone pomidory – przepis

Składniki:

  • pomidory - najlepiej odmiany limo
  • sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu
  • olej

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokroić na pół, usunąć ze środka pestki. Ułożyć na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C.
  3. Suszyć z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche!
  4. Suszone pomidory przełożyć do słoiczków, dodać czosnek, pieprz, zioła i zalać oliwą. Odstawić na kilka dni.


Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów