Pomidory w słoikach na zimę. Sprawdzone przepisy na przetwory z pomidorów
Latem pomidory kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Pomidory chętnie dodajemy na kanapki czy do sałatek. Ale okazuje się, że warzywa te po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe. Jak przygotować pomidory w słoikach na zimę?
Pomidory – świeże czy przetworzone?
Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok. 280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu. W przetworach z pomidorów znajduje się niezwykle istotny dla naszego organizmu antyoksydant - likopen.
Likopen jest substancją, która poddana obróbce termicznej staje się lepiej przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Ten antyoksydant ma bardzo szerokie działanie regeneracyjne. Bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników, tym samym spowalniając proces starzenia się komórek. Chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra jest bardziej napięta i gładka. Jego przeciwutleniające działanie zmniejsza również ryzyko wielu chorób, w tym ryzyko zawału serca, cukrzycy oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
Jakie pomidory wybrać?
Do przygotowania pomidorów na zimę najlepiej nadają się mięsiste warzywa, które zawierają mniej wody. Polecamy np. pomidory malinowe. Powinny być one świeże, dojrzałe, nieuszkodzone, bez plam na skórce.
5 powodów, dla których warto jeść pomidory
Domowy przecier pomidorowy - przepis
Składniki:
- 3 kg świeżych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, wykroić twarde środki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Gotować do momentu, aż pomidory się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
- Wlać z powrotem do garnka, dodać sól, cukier i pieprz.
- Gotować 3-4 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru), co jakiś czas mieszając.
- Rozlać do czystych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Pomidory w słoikach na zimę – przepis
Składniki na 8 dużych słoików:
- 5 kg pomidorów
- sól (ok. 1 łyżeczki na duży słoik)
Przygotowanie:
- Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Pomidory układać ciasno w słoikach.
- Do każdego wsypać 1 łyżeczkę soli. Zakręcić. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez ok. 20-30 minut.
- Pomidory w słoikach sprawdzą się do przygotowania zup, sosów, gulaszy. Przechowujemy je w zacienionym i chłodnym miejscu.
Suszone pomidory – przepis
Składniki:
- pomidory - najlepiej odmiany limo
- sól, cukier, suszona bazylia, oregano, majeranek, czosnek, kilka ziarenek pieprzu
- olej
Przygotowanie:
- Pomidory pokroić na pół, usunąć ze środka pestki. Ułożyć na blachach wyłożonych folią aluminiową przecięciem do góry.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 60-70 stopni C.
- Suszyć z przerwami przy uchylonych drzwiczkach przez dwa-trzy dni - nie mogą być zbyt suche!
- Suszone pomidory przełożyć do słoiczków, dodać czosnek, pieprz, zioła i zalać oliwą. Odstawić na kilka dni.