Pomidor w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Pyszne dania z wykorzystaniem pomidorów

Obraz
© 123RF

Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw. Są one bogatym źródłem potasu, a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej.

Warto zatem jeść świeże pomidory w sezonie, który jest właśnie w pełni, a poza nim sięgać po przetwory z tych wyjątkowo smacznych warzyw. Oto pięć naszych propozycji na dania z pomidorami w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Jajecznica z pomidorami

Obraz
© 123RF

Jajecznica z pomidorami może być świetną odmianą od najbardziej popularnej wersji tego dania, czyli z cebulką i boczkiem. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery jajka, cztery pomidory, kilka łyżek śmietany, kilka czarnych oliwek bez pestek, kilka plasterków szynki wędzonej, masło, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Szynkę kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Jajka ubijamy ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, dodajemy pomidory i smażymy. Posypujemy szczypiorkiem i paskami szynki.

/ 6Sałatka z kalafiorem i pomidorem

Obraz
© Getty Images

Pomidory to także doskonały składnik sałatek, szczególnie że świetnie komponują się z innymi warzywami. Potrzebne nam będą: połówka kalafiora, garść żółtej fasolki szparagowej, cztery pomidory, natka pietruszki, dwie łyżki majonezu, łyżka keczupu, sól i pieprz. Kalafiora i fasolkę gotujemy kilka minut. Pomidory kroimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Z majonezu i keczupu robimy sos, którym polewamy warzywa.

/ 6Pomidory faszerowane

Obraz
© 123RF

Z racji swojego kształtu i twardego miąższu pomidory są idealne do faszerowania. My proponujemy dziś nadzienie z mozzarelli. Potrzebujemy: cztery pomidory, kilka kulek mozzarelli, kilka zielonych oliwek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Odcinamy czubki pomidorów. Wybieramy środek za pomocą małej łyżeczki, by nie uszkodzić ścianek. Ser kroimy, oliwki siekamy i wkładamy do pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy kilka minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

/ 6Tarta z pomidorami

Obraz
© 123RF

Pyszna tarta z warzywami może być świetnym pomysłem do szybki obiad lub kolację. Do jej przygotowania potrzebne będą: porcja gotowego ciasta francuskiego, kawałek sera koziego, kilka pomidorów, natka pietruszki, dwie łyżki masła, 1 łyżka mąki razowej. Podgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Nacieramy masłem blachę i rozkładamy w niej ciasto na tartę. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy łyżeczką mąki. Pomidory kroimy w plasterki. Rozkładamy je na cieście tak, by zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Kroimy w plasterki ser kozi i układamy na ciepłych pomidorach. Pieczemy jeszcze chwilę, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

/ 6Bakłażan z pomidorami

Obraz
© 123RF

Bakłażan i pomidory to kuzyni, ale jednak zdecydowanie różnią się smakiem. A że dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie, można je połączyć w pysznej zapiekance. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, kilka małych pomidorów, koncentrat pomidorowy, łyżeczka suszonego oregano, świeża bazylia, kilka kulek mozzarelli, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. centymetra, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, podsmażamy na patelni na oliwie, dodajemy koncentrat, sól i pieprz, miąższ z bakłażana i dusimy. Masę nakładamy do bakłażanów, na to pomidorki, mozzarellę, posypujemy przyprawami i zapiekamy pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii