Pyszne dania z wykorzystaniem pomidorów
Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw. Są one bogatym źródłem potasu, a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie, a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej.
Warto zatem jeść świeże pomidory w sezonie, który jest właśnie w pełni, a poza nim sięgać po przetwory z tych wyjątkowo smacznych warzyw. Oto pięć naszych propozycji na dania z pomidorami w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami może być świetną odmianą od najbardziej popularnej wersji tego dania, czyli z cebulką i boczkiem. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery jajka, cztery pomidory, kilka łyżek śmietany, kilka czarnych oliwek bez pestek, kilka plasterków szynki wędzonej, masło, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Szynkę kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Jajka ubijamy ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, dodajemy pomidory i smażymy. Posypujemy szczypiorkiem i paskami szynki.
Sałatka z kalafiorem i pomidorem
Pomidory to także doskonały składnik sałatek, szczególnie że świetnie komponują się z innymi warzywami. Potrzebne nam będą: połówka kalafiora, garść żółtej fasolki szparagowej, cztery pomidory, natka pietruszki, dwie łyżki majonezu, łyżka keczupu, sól i pieprz. Kalafiora i fasolkę gotujemy kilka minut. Pomidory kroimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Z majonezu i keczupu robimy sos, którym polewamy warzywa.
Pomidory faszerowane
Z racji swojego kształtu i twardego miąższu pomidory są idealne do faszerowania. My proponujemy dziś nadzienie z mozzarelli. Potrzebujemy: cztery pomidory, kilka kulek mozzarelli, kilka zielonych oliwek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Odcinamy czubki pomidorów. Wybieramy środek za pomocą małej łyżeczki, by nie uszkodzić ścianek. Ser kroimy, oliwki siekamy i wkładamy do pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy kilka minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Tarta z pomidorami
Pyszna tarta z warzywami może być świetnym pomysłem do szybki obiad lub kolację. Do jej przygotowania potrzebne będą: porcja gotowego ciasta francuskiego, kawałek sera koziego, kilka pomidorów, natka pietruszki, dwie łyżki masła, 1 łyżka mąki razowej. Podgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Nacieramy masłem blachę i rozkładamy w niej ciasto na tartę. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy łyżeczką mąki. Pomidory kroimy w plasterki. Rozkładamy je na cieście tak, by zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Kroimy w plasterki ser kozi i układamy na ciepłych pomidorach. Pieczemy jeszcze chwilę, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Bakłażan z pomidorami
Bakłażan i pomidory to kuzyni, ale jednak zdecydowanie różnią się smakiem. A że dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie, można je połączyć w pysznej zapiekance. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, kilka małych pomidorów, koncentrat pomidorowy, łyżeczka suszonego oregano, świeża bazylia, kilka kulek mozzarelli, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. centymetra, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, podsmażamy na patelni na oliwie, dodajemy koncentrat, sól i pieprz, miąższ z bakłażana i dusimy. Masę nakładamy do bakłażanów, na to pomidorki, mozzarellę, posypujemy przyprawami i zapiekamy pół godziny.