Pomidory nadziewane mięsem mielonym. Pycha!
Zapiekane faszerowane pomidory to przepyszne i proste danie, które z pewnością zachwyci każdego. Możemy je przygotować na kolację lub podać jako przystawkę w czasie rodzinnego spotkania. Smakują naprawdę wyśmienicie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dojrzałe pomidory umyć, ściąć spody, a miąższ wydrążyć łyżeczką. Spody i miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
- Olej podgrzać na dużej patelni, dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko kruszyć. Dodać dymkę wraz z połową pokrojonych pomidorów i smażyć przez 5 minut. Gdy farsz puści sok, poddusić nieco i lekko przestudzić.
- Zioła umyć i posiekać. Dodać do farszu wraz z musztardą, bułką tartą i jajkiem. Starannie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Pomidory napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornej formie. Resztę pokrojonych pomidorów wymieszać ze śmietaną, przyprawić i włożyć do formy. Wszystkie pomidory obłożyć masłem. Piec w piekarniku przez około 25 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl