Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym

Idealne danie na jesień. Zachwyca kolorem i smakiem. Kluczem do sukcesu jest solidna porcja przypraw, dzięki temu purée nie jest mdłe. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowymPomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym
Monika Lemko

Składniki

  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 duży batat ok. 750 g (lub 2 mniejsze),
  • olej rzepakowy,
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml,
  • garść pestek z dyni,
  • ziarenka czarnuszki,
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno.

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku.

Przepis

  • Warzywa umyć, osuszyć (obrać tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185 st. C ok. 40 min, do miękkości.
  • Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.
  • Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze