Pomarańczowe purée z pieczonych warzyw z mleczkiem kokosowym
Idealne danie na jesień. Zachwyca kolorem i smakiem. Kluczem do sukcesu jest solidna porcja przypraw, dzięki temu purée nie jest mdłe. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- świeży rozmaryn,
- sól do smaku.
- Warzywa umyć, osuszyć (obrać tylko cebulę z suchej łuski). Dynię przekroić na 4 części, usunąć pestki, pokroić na równej grubości plastry, cebulę na 6 części, batata na mniejsze, dowolne kawałki, najlepiej grubości dyni.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć warzywa, polać olejem rzepakowym, oprószyć przyprawami – pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma. Dokładnie wymieszać, dodać igiełki rozmarynu. Piec w 185 st. C ok. 40 min, do miękkości.
- Z batata usunąć skórkę, wszystkie warzywa zmiksować na purée z dodatkiem mleczka kokosowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli masa jest za gęsta lub wolicie rzadszą, wystarczy dolać niewielką ilość przegotowanej wody, konsystencja wg własnego smaku.
- Purée z dyni podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem pestek dyni, czarnuszki, chili oraz z olejem z pestek dyni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze