Polędwiczki w sosie śliwkowym
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj soczyste, pyszne polędwiczki duszone w sosie śliwkowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 280 g powideł śliwkowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka chili cayenne
Pozostałe składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g śliwek suszonych
- sól
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję w plasterki i delikatnie rozbijam. Mięso doprawiam solą. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję.
- Do miski wlewam oliwę, ocet jabłkowy, sos sojowy, dodaję powidła, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypuję przyprawę do grilla oraz chili i dokładnie mieszam.
- Do marynaty przekładam mięso i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso przesmażam na rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki, wlewam pozostałą marynatę oraz sos, który powstał ze smażenia mięsa, dodaję śliwki suszone i gotuję do miękkości mięsa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl