Polecany do smażenia i sałatek. Dla seniorów to wsparcie serca i ochrona wzroku

Do niedawna hasło olej przegrywało z nazwą oliwa, bo to właśnie produkt z oliwek kojarzony był jako ten lepszy i zdrowszy. Nic bardziej mylnego, jeśli zagłębisz się w konkretne rodzaje olejów i ich właściwości - które mają wysoką temperaturę dymienia i można je podgrzewać, a które sprawdzą się bardziej na zimno. Przykładem jest niedoceniany wciąż olej sojowy.

Olej sojowy to niedoceniany rodzaj tłuszczuOlej sojowy to niedoceniany rodzaj tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaiwut Trairat

Olej sojowy jest znany ze swojej zdolności do redukcji cholesterolu, ochrony przed osteoporozą, procesami starzenia się i schorzeniem Alzheimera. Z kolei jego rafinowana wersja jest właściwa do użycia podczas smażenia. Na co jeszcze pomaga i jak użyć go w kuchni? Szczegóły poniżej.

Olej sojowy: zalety i wartość energetyczna

Soja, jako najpopularniejsza roślina uprawna na świecie, stała się kluczowym składnikiem światowej kuchni i istotnym źródłem oleju. Generuje tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w regulacji poziomów cholesterolu i usuwaniu złogów w jelitach. Dzięki temu istotnie zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca, miażdżycy, udarów mózgu czy nadciśnienia tętniczego.

Dzięki obecności witaminy E, będącej silnym antyoksydantem, olej ten chroni ciało przed negatywnym wpływem wolnych rodników. W ten sposób wzmacnia układ odpornościowy, pomagając również w zwalczaniu objawów starzenia i nowotworów. Oprócz tego witamina K zawarta w oleju sojowym stymuluje odbudowę kości, a jej odpowiedni poziom zapobiega chorobie Alzheimera i może nawet zmieniać jej przebieg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Pomimo swoich korzyści, oleje, w tym olej sojowy, są kaloryczne — zawierają od 826 do 884 kalorii na 100 ml. Dlatego zaleca się ich konsumpcję w umiarkowanych ilościach (do dwóch łyżek dziennie), z zachowaniem właściwego zastosowania. Ponieważ soja należy do silnych alergenów, tak jak orzeszki ziemne, warto sprawdzić reakcję organizmu przed spożyciem lub zastosowaniem produktów na jej bazie, takich jak kosmetyki.

Dla zdrowia: olej sojowy do smażenia

Oleje nierafinowane, znane z krótkiego terminu przydatności i niskiego punktu dymienia wynoszącego 160 stopni Celsjusza, nie są odpowiednie do smażenia na gorąco. W przeciwieństwie do nich, rafinowany olej sojowy, osiągający temperaturę rozkładu kwasów tłuszczowych bliską 230 stopni Celsjusza, sprawdza się doskonale. Zaleca się smażenie na dobrze rozgrzanym oleju, aby uniknąć wchłaniania tłuszczu przez jedzenie, ważne jest również, aby olej nie był ponownie podgrzewany.

Zastosowanie oleju sojowego

Dzięki swoim prozdrowotnym i pielęgnacyjnym właściwościom, olej sojowy jest powszechnie wykorzystywany w produkcji kosmetyków. Obejmuje to preparaty przeznaczone dla cery dojrzałej, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu i chronią komórki przed uszkodzeniami. Olej ten jest również popularny w produktach do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz w masażach.

Mydła, kremy, balsamy czy pomadki do ust na bazie oleju sojowego są skuteczne w opóźnianiu procesów starzenia wszystkich typów skóry. Ich szybka wchłanialność bez pozostawiania tłustych śladów oraz właściwości chroniące przed utratą wilgoci, czynią je doskonałym wyborem dla skóry z oznakami wieku czy zanieczyszczeń.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się