Polacy rekordzistami w jedzeniu zupy. Dlaczego warto je jeść?

Z różnych dostępnych statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie ponad 100 litrów różnego rodzaju zup. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej czy kapuśniaku. Polacy nie tylko zupy uwielbiają, ale również są mistrzami w ich przyrządzaniu.

zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
Magda Bukowska

W żadnym innym kraju na świecie nie ma takiego bogactwa, jeśli chodzi o zupy. Oczywiście, część z nich znajdziemy także w innych krajach, ale również mamy w Polsce wiele zup, których nie zjemy nigdzie indziej. Dlaczego tak kochamy zupy i dlaczego warto je jeść? Powodów jest wiele.

Największą zaletą zup jest łatwość ich przygotowywania. Wystarczy kilka składników, woda i po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach mamy gotową zupę. Oczywiście najlepiej, jeśli samodzielnie przygotujemy odpowiedni wywar, ale jeśli mamy mało czasu, możemy bez problemów skorzystać z gotowych bulionów i z mrożonych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu.

Zupy pomagają nam nawodnić organizm. Powinniśmy przyjmować dziennie około dwóch litrów płynów. Nie tylko woda, soki czy herbata wchodzą w ten bilans. Zupa również składa się głównie z wody, więc jeden czy dwa talerze tego dania dodatkowo dostarczą nam do organizmu wodę. Woda to jednak nie wszystko. Zupy dostarczają również wielu składników odżywczych. Sporo w nich minerałów, takich jak potas, który reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi, fosfor i wapń, a także żelazo czy magnez. W zupach z dużą zawartością warzyw jest również mnóstwo witamin, kwasów organicznych i błonnika, który reguluje trawienie. Gdy do zupy dodamy mięso, jest ona znakomitym źródłem białka i łatwo przyswajalnych tłuszczów.

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Jeśli ktoś nie przepada za jedzeniem warzyw, zupa jest świetnym sposobem na ich dostarczanie do organizmu. Dzienna porcja warzyw nie powinna być mniejsza niż pół kilograma. Sama zupa tego nie zapewni, ale jednak coś nam daje. Dla tych, którzy z różnych unikają jedzenia warzyw w innej postaci, dobrym rozwiązaniem są zupy jarzynowe. Pamiętajmy, by gotować je krótko, by zachowały jak najwięcej składników odżywczych.

Zupy nie tuczą, więc są idealnym składnikiem każdej diety. Porcja zupy warzywnej, takiej jak pomidorowa, ogórkowa czy koperkowa dostarcza około 100 kalorii. Oczywiście, kaloryczność zwiększy się, gdy dodamy do naszej potrawy makaron czy ziemniaki, ale ten wzrost będzie stosunkowo niewielki. Talerz takiego dania nie przyczyni się więc do wzrostu masy ciała, a potrafi nasycić na kilka godzin.

Zupy również znakomicie rozgrzewają. W okresie jesienno-zimowym pozwalają nie tylko uporać się z uczuciem chłodu, ale dodatkowo wzmacniają odporność. W chłodne dni musimy jeść ciepłe potrawy, bo osoby, które przez cały dzień nie jedzą nic ciepłego, łatwiej łapią infekcje. A nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się w mroźny dzień niż talerz gorącej zupy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru