Polacy pokochali tajski przysmak

Tajskie lody zyskują w Polsce coraz większą popularność. Tworzone na oczach klientów z naturalnych składników zachwycają swoim smakiem i oryginalnym wyglądem. Możemy ich spróbować na ulicach wielu miast.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Mleko (zwykłe lub kokosowe), ulubione owoce, orzechy czy ciastka i specjalna mocno schłodzona płyta wystarczą, by wyczarować przepyszny deser. Tajskie lody powstają w ciągu 2-3 minut na oczach klientów. Zimny deser w kształcie ruloników dostaniemy w plastikowym kubeczku.

Na zimnej płycie, sprowadzonej prosto z Tajlandii, układa się wybrane składniki – np. truskawki, banany, wiśnie, kiwi, borówki, nutellę, masło orzechowe, ciasteczka Oreo, batoniki. Wybór jest ogromny. Na to wylewa się mleko i za pomocą specjalnych szpachelek łączy się składniki. Tak powstała masa jest rolowana w odpowiedni kształt. Stoiska z tajskimi lodami możemy znaleźć w m.in. Warszawie, Poznaniu, Lublinie czy Kielcach.

- Tajskie lody, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Tajlandii z wyspy Koh Phi Phi, gdzie ten deser był serwowany przechodniom na ulicach – tłumaczy Łukasz Przygoda z Lody Rolls. - Robią furorę także w Polsce, choć są jeszcze dość egzotyczne. Dotychczas królowały u nas lody tradycyjne włoskie lody oraz świderki. W tej chwili jest moda na fit jedzenie. W przypadku tajskich lodów klient ma pewność, że dostanie pyszny i zdrowy deser przygotowany z naturalnych składników.
Odpowiednia maszyna, wyobraźnia i można zjeść naprawdę dobre lody. Deser możemy wzbogacić posypkami, bitą śmietaną, czekoladowymi kulkami, polewami, żelkami itd.

Co jeszcze przyciąga klientów? - Mogą zjeść coś, co sami skomponują. Przyciąga ich także sam proces przygotowywania tych lodów – dodaje Łukasz Przygoda. - Lody są nieco droższe od tradycyjnych, porcja kosztuje ok. 10 złotych, ale są bardziej zmrożone i aksamitne. Nigdy się nam nie znudzą, ponieważ codziennie możemy wybrać inne składniki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru