Polacy pokochali tajski przysmak

Tajskie lody zyskują w Polsce coraz większą popularność. Tworzone na oczach klientów z naturalnych składników zachwycają swoim smakiem i oryginalnym wyglądem. Możemy ich spróbować na ulicach wielu miast.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Mleko (zwykłe lub kokosowe), ulubione owoce, orzechy czy ciastka i specjalna mocno schłodzona płyta wystarczą, by wyczarować przepyszny deser. Tajskie lody powstają w ciągu 2-3 minut na oczach klientów. Zimny deser w kształcie ruloników dostaniemy w plastikowym kubeczku.

Na zimnej płycie, sprowadzonej prosto z Tajlandii, układa się wybrane składniki – np. truskawki, banany, wiśnie, kiwi, borówki, nutellę, masło orzechowe, ciasteczka Oreo, batoniki. Wybór jest ogromny. Na to wylewa się mleko i za pomocą specjalnych szpachelek łączy się składniki. Tak powstała masa jest rolowana w odpowiedni kształt. Stoiska z tajskimi lodami możemy znaleźć w m.in. Warszawie, Poznaniu, Lublinie czy Kielcach.

- Tajskie lody, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Tajlandii z wyspy Koh Phi Phi, gdzie ten deser był serwowany przechodniom na ulicach – tłumaczy Łukasz Przygoda z Lody Rolls. - Robią furorę także w Polsce, choć są jeszcze dość egzotyczne. Dotychczas królowały u nas lody tradycyjne włoskie lody oraz świderki. W tej chwili jest moda na fit jedzenie. W przypadku tajskich lodów klient ma pewność, że dostanie pyszny i zdrowy deser przygotowany z naturalnych składników.
Odpowiednia maszyna, wyobraźnia i można zjeść naprawdę dobre lody. Deser możemy wzbogacić posypkami, bitą śmietaną, czekoladowymi kulkami, polewami, żelkami itd.

Co jeszcze przyciąga klientów? - Mogą zjeść coś, co sami skomponują. Przyciąga ich także sam proces przygotowywania tych lodów – dodaje Łukasz Przygoda. - Lody są nieco droższe od tradycyjnych, porcja kosztuje ok. 10 złotych, ale są bardziej zmrożone i aksamitne. Nigdy się nam nie znudzą, ponieważ codziennie możemy wybrać inne składniki.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany