Polacy pokochali tajski przysmak

Tajskie lody zyskują w Polsce coraz większą popularność. Tworzone na oczach klientów z naturalnych składników zachwycają swoim smakiem i oryginalnym wyglądem. Możemy ich spróbować na ulicach wielu miast.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Mleko (zwykłe lub kokosowe), ulubione owoce, orzechy czy ciastka i specjalna mocno schłodzona płyta wystarczą, by wyczarować przepyszny deser. Tajskie lody powstają w ciągu 2-3 minut na oczach klientów. Zimny deser w kształcie ruloników dostaniemy w plastikowym kubeczku.

Na zimnej płycie, sprowadzonej prosto z Tajlandii, układa się wybrane składniki – np. truskawki, banany, wiśnie, kiwi, borówki, nutellę, masło orzechowe, ciasteczka Oreo, batoniki. Wybór jest ogromny. Na to wylewa się mleko i za pomocą specjalnych szpachelek łączy się składniki. Tak powstała masa jest rolowana w odpowiedni kształt. Stoiska z tajskimi lodami możemy znaleźć w m.in. Warszawie, Poznaniu, Lublinie czy Kielcach.

- Tajskie lody, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Tajlandii z wyspy Koh Phi Phi, gdzie ten deser był serwowany przechodniom na ulicach – tłumaczy Łukasz Przygoda z Lody Rolls. - Robią furorę także w Polsce, choć są jeszcze dość egzotyczne. Dotychczas królowały u nas lody tradycyjne włoskie lody oraz świderki. W tej chwili jest moda na fit jedzenie. W przypadku tajskich lodów klient ma pewność, że dostanie pyszny i zdrowy deser przygotowany z naturalnych składników.
Odpowiednia maszyna, wyobraźnia i można zjeść naprawdę dobre lody. Deser możemy wzbogacić posypkami, bitą śmietaną, czekoladowymi kulkami, polewami, żelkami itd.

Co jeszcze przyciąga klientów? - Mogą zjeść coś, co sami skomponują. Przyciąga ich także sam proces przygotowywania tych lodów – dodaje Łukasz Przygoda. - Lody są nieco droższe od tradycyjnych, porcja kosztuje ok. 10 złotych, ale są bardziej zmrożone i aksamitne. Nigdy się nam nie znudzą, ponieważ codziennie możemy wybrać inne składniki.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny