Polacy pokochali tajski przysmak

Tajskie lody zyskują w Polsce coraz większą popularność. Tworzone na oczach klientów z naturalnych składników zachwycają swoim smakiem i oryginalnym wyglądem. Możemy ich spróbować na ulicach wielu miast.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Mleko (zwykłe lub kokosowe), ulubione owoce, orzechy czy ciastka i specjalna mocno schłodzona płyta wystarczą, by wyczarować przepyszny deser. Tajskie lody powstają w ciągu 2-3 minut na oczach klientów. Zimny deser w kształcie ruloników dostaniemy w plastikowym kubeczku.

Na zimnej płycie, sprowadzonej prosto z Tajlandii, układa się wybrane składniki – np. truskawki, banany, wiśnie, kiwi, borówki, nutellę, masło orzechowe, ciasteczka Oreo, batoniki. Wybór jest ogromny. Na to wylewa się mleko i za pomocą specjalnych szpachelek łączy się składniki. Tak powstała masa jest rolowana w odpowiedni kształt. Stoiska z tajskimi lodami możemy znaleźć w m.in. Warszawie, Poznaniu, Lublinie czy Kielcach.

- Tajskie lody, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Tajlandii z wyspy Koh Phi Phi, gdzie ten deser był serwowany przechodniom na ulicach – tłumaczy Łukasz Przygoda z Lody Rolls. - Robią furorę także w Polsce, choć są jeszcze dość egzotyczne. Dotychczas królowały u nas lody tradycyjne włoskie lody oraz świderki. W tej chwili jest moda na fit jedzenie. W przypadku tajskich lodów klient ma pewność, że dostanie pyszny i zdrowy deser przygotowany z naturalnych składników.
Odpowiednia maszyna, wyobraźnia i można zjeść naprawdę dobre lody. Deser możemy wzbogacić posypkami, bitą śmietaną, czekoladowymi kulkami, polewami, żelkami itd.

Co jeszcze przyciąga klientów? - Mogą zjeść coś, co sami skomponują. Przyciąga ich także sam proces przygotowywania tych lodów – dodaje Łukasz Przygoda. - Lody są nieco droższe od tradycyjnych, porcja kosztuje ok. 10 złotych, ale są bardziej zmrożone i aksamitne. Nigdy się nam nie znudzą, ponieważ codziennie możemy wybrać inne składniki.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki