Trwa ładowanie...

Polacy jedzą za mało ryb. Wyniki badań są alarmujące

Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa dietetyk Agnieszka Piskała. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb1 i te dane martwią specjalistów.

Polacy jedzą za mało ryb. Wyniki badań są alarmująceŹródło: 123RF
d12kxzc
d12kxzc

Niepokojące dane

Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny – marzec 2018" średnie spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg – o 0,63 kg mniej niż w 2016 r. Polacy rezygnują z jedzenia ryb z bardzo zróżnicowanych powodów, takich jak wysokie ceny czy słaba dostępność świeżych produktów. Co w związku z tym tracimy?

Skarbnica wartości odżywczych

Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. – Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B – dodaje Agnieszka Piskała, diet coach, wypowiadająca się dla marki SEKO.

Wybierz dobrze

Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb, należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. – Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty – zaznacza Piskała. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów. – Kupując takie artykuły spożywcze, warto zwrócić uwagę również na to, co dodatkowo proponuje nam producent. Zachęcam do sięgania po produkty smaczne i bez dodatku konserwantów czy substancji słodzących – dodaje dietetyczka.

P

d12kxzc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12kxzc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj