Pojemniki do przechowywania żywności — które będą najlepsze?

Pojemniki na żywność są niezwykle przydatne w kuchni. To dzięki nim mąka nie zabrudzi nam kuchni, wysypując się z papierowego opakowania, a obiad nie zeschnie w lodówce. Pojemniki dostępne na rynku wykonane są jednak z różnych tworzyw. Wiecie, które sprawdzą się najlepiej?

Jaki do przechowywania żywnościJaki do przechowywania żywności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Resztki z obiadu, sery, wędliny, mąka, ryż, cukier czy płatki śniadaniowe — to tylko niektóre z produktów, które przechowujemy w specjalnych pojemnikach na żywność. Wielu z nas w zasadzie nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni bez nich. Nie wszystkie opakowania nadają się jednak do przechowywania każdego rodzaju produktu.

Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki?

Najważniejsze jest to, czy opakowania są szczelne. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nic się nie wysypie, a produkty w nich przechowywane nie nasiąkną zapachem zawartości naszej lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

W szczelnych, plastikowych pojemnikach warto przechowywać makarony, mąkę, kaszę czy ryż. Do przechowywania mięsa albo mrożenia produktów, lepsze będą jednak szklane albo ceramiczne opakowania. Surowe mięso jest pełne bakterii, które zabija wysoka temperatura. Dlatego myjąc pojemniki, dobrze je sparzyć gorącą wodą, a plastik źle znosi wysokie temperatury. W ceramicznych i szklanych pojemnikach możemy też podgrzewać jedzenie. Przechowując resztki z obiadu w takim opakowaniu, możemy potem podgrzać je w tym samym pojemniku.

Jakich pojemników lepiej unikać?

Zdecydowanie odradzamy korzystanie z opakowań po produktach spożywczych. Plastikowych pojemników po twarogach, lodach i innych produktach często używa się do mrożenia żywności. Niestety takie opakowania nie zostały dostosowane do tego, aby przechowywać czy mrozić w nich żywność. W wyniku kontaktu z pewnymi produktami lub pod wpływem gorącej temperatury, do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita