Pojemniki do przechowywania żywności — które będą najlepsze?

Pojemniki na żywność są niezwykle przydatne w kuchni. To dzięki nim mąka nie zabrudzi nam kuchni, wysypując się z papierowego opakowania, a obiad nie zeschnie w lodówce. Pojemniki dostępne na rynku wykonane są jednak z różnych tworzyw. Wiecie, które sprawdzą się najlepiej?

Jaki do przechowywania żywnościJaki do przechowywania żywności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Resztki z obiadu, sery, wędliny, mąka, ryż, cukier czy płatki śniadaniowe — to tylko niektóre z produktów, które przechowujemy w specjalnych pojemnikach na żywność. Wielu z nas w zasadzie nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni bez nich. Nie wszystkie opakowania nadają się jednak do przechowywania każdego rodzaju produktu.

Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki?

Najważniejsze jest to, czy opakowania są szczelne. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nic się nie wysypie, a produkty w nich przechowywane nie nasiąkną zapachem zawartości naszej lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

W szczelnych, plastikowych pojemnikach warto przechowywać makarony, mąkę, kaszę czy ryż. Do przechowywania mięsa albo mrożenia produktów, lepsze będą jednak szklane albo ceramiczne opakowania. Surowe mięso jest pełne bakterii, które zabija wysoka temperatura. Dlatego myjąc pojemniki, dobrze je sparzyć gorącą wodą, a plastik źle znosi wysokie temperatury. W ceramicznych i szklanych pojemnikach możemy też podgrzewać jedzenie. Przechowując resztki z obiadu w takim opakowaniu, możemy potem podgrzać je w tym samym pojemniku.

Jakich pojemników lepiej unikać?

Zdecydowanie odradzamy korzystanie z opakowań po produktach spożywczych. Plastikowych pojemników po twarogach, lodach i innych produktach często używa się do mrożenia żywności. Niestety takie opakowania nie zostały dostosowane do tego, aby przechowywać czy mrozić w nich żywność. W wyniku kontaktu z pewnymi produktami lub pod wpływem gorącej temperatury, do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna