WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Pojemniki do przechowywania żywności — które będą najlepsze?

Pojemniki na żywność są niezwykle przydatne w kuchni. To dzięki nim mąka nie zabrudzi nam kuchni, wysypując się z papierowego opakowania, a obiad nie zeschnie w lodówce. Pojemniki dostępne na rynku wykonane są jednak z różnych tworzyw. Wiecie, które sprawdzą się najlepiej?

Jaki do przechowywania żywnościJaki do przechowywania żywności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Freepik Company S.L. - www.freepik.com

Resztki z obiadu, sery, wędliny, mąka, ryż, cukier czy płatki śniadaniowe — to tylko niektóre z produktów, które przechowujemy w specjalnych pojemnikach na żywność. Wielu z nas w zasadzie nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni bez nich. Nie wszystkie opakowania nadają się jednak do przechowywania każdego rodzaju produktu.

Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki?

Najważniejsze jest to, czy opakowania są szczelne. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nic się nie wysypie, a produkty w nich przechowywane nie nasiąkną zapachem zawartości naszej lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

W szczelnych, plastikowych pojemnikach warto przechowywać makarony, mąkę, kaszę czy ryż. Do przechowywania mięsa albo mrożenia produktów, lepsze będą jednak szklane albo ceramiczne opakowania. Surowe mięso jest pełne bakterii, które zabija wysoka temperatura. Dlatego myjąc pojemniki, dobrze je sparzyć gorącą wodą, a plastik źle znosi wysokie temperatury. W ceramicznych i szklanych pojemnikach możemy też podgrzewać jedzenie. Przechowując resztki z obiadu w takim opakowaniu, możemy potem podgrzać je w tym samym pojemniku.

Jakich pojemników lepiej unikać?

Zdecydowanie odradzamy korzystanie z opakowań po produktach spożywczych. Plastikowych pojemników po twarogach, lodach i innych produktach często używa się do mrożenia żywności. Niestety takie opakowania nie zostały dostosowane do tego, aby przechowywać czy mrozić w nich żywność. W wyniku kontaktu z pewnymi produktami lub pod wpływem gorącej temperatury, do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce