Pojemniki do przechowywania żywności — które będą najlepsze?
Pojemniki na żywność są niezwykle przydatne w kuchni. To dzięki nim mąka nie zabrudzi nam kuchni, wysypując się z papierowego opakowania, a obiad nie zeschnie w lodówce. Pojemniki dostępne na rynku wykonane są jednak z różnych tworzyw. Wiecie, które sprawdzą się najlepiej?
Resztki z obiadu, sery, wędliny, mąka, ryż, cukier czy płatki śniadaniowe — to tylko niektóre z produktów, które przechowujemy w specjalnych pojemnikach na żywność. Wielu z nas w zasadzie nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchni bez nich. Nie wszystkie opakowania nadają się jednak do przechowywania każdego rodzaju produktu.
Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki?
Najważniejsze jest to, czy opakowania są szczelne. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nic się nie wysypie, a produkty w nich przechowywane nie nasiąkną zapachem zawartości naszej lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
W szczelnych, plastikowych pojemnikach warto przechowywać makarony, mąkę, kaszę czy ryż. Do przechowywania mięsa albo mrożenia produktów, lepsze będą jednak szklane albo ceramiczne opakowania. Surowe mięso jest pełne bakterii, które zabija wysoka temperatura. Dlatego myjąc pojemniki, dobrze je sparzyć gorącą wodą, a plastik źle znosi wysokie temperatury. W ceramicznych i szklanych pojemnikach możemy też podgrzewać jedzenie. Przechowując resztki z obiadu w takim opakowaniu, możemy potem podgrzać je w tym samym pojemniku.
Jakich pojemników lepiej unikać?
Zdecydowanie odradzamy korzystanie z opakowań po produktach spożywczych. Plastikowych pojemników po twarogach, lodach i innych produktach często używa się do mrożenia żywności. Niestety takie opakowania nie zostały dostosowane do tego, aby przechowywać czy mrozić w nich żywność. W wyniku kontaktu z pewnymi produktami lub pod wpływem gorącej temperatury, do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.