Co zrobić, aby w naszym domu nie pojawiły się mole spożywcze? Zobacz, jak prawidłowo przechowywać suche produkty
Nikt nie chce znaleźć w swoim domu moli. Te owady rozmnażają się w ekspresowym tempie i szybko mogą zanieczyścić wszystkie sypkie produkty. Są jednak sposoby na to, aby uniknąć moli w naszej kuchni.
Wbrew pozorom, obecność moli w waszej kuchni wcale nie świadczy o brudzie czy braku porządku. Mole możemy znaleźć zarówno w kuchniach pedantów, jak i w takich, które nie należą do najczystszych. Odnalezienie tych nieproszonych gości w jedzeniu wiąże się jednak z koniecznością inspekcji całej kuchni i wyrzuceniu większości zawartości szafek, a tego chcielibyśmy jednak uniknąć. Mole najczęściej trafiają do nas prosto ze sklepu, kryjąc się w opakowaniach zakupionych przez nas suchych produktów.
W jakich produktach możemy znaleźć mole kuchenne?
Mole znajdziemy najczęściej w produktach takich jak:
- mąka
- ryż
- kasza
- cukier
- herbata
- kawa
- makaron
- bułka tarta
- bakalie
- suszone grzyby
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć
Jak uniknąć moli?
Przede wszystkim musimy regularnie sprawdzać produkty przyniesione ze sklepu. Po każdych zakupach otwieramy opakowanie mąki czy ryżu i dokładnie sprawdzamy, czy nie ma tam nieproszonych gości. Jeśli zauważymy w tych produktach larwy, całe opakowanie należy wynieść z domu i wyrzucić. W żadnym razie nie wyrzucajcie ich do kuchennego kosza.
Jeżeli sprawdziliście zakupione produkty i nie widzicie w nich moli, to najlepiej przesypać je do przezroczystych opakowań do przechowywania żywności. Możecie też użyć słoików. Takie opakowania można szczelnie zamknąć, nie ma więc możliwości, że dostaną się do niego mole. Ważne, aby po każdym gotowaniu pamiętać o zamknięciu opakowań.