Co zrobić, aby w naszym domu nie pojawiły się mole spożywcze? Zobacz, jak prawidłowo przechowywać suche produkty

Nikt nie chce znaleźć w swoim domu moli. Te owady rozmnażają się w ekspresowym tempie i szybko mogą zanieczyścić wszystkie sypkie produkty. Są jednak sposoby na to, aby uniknąć moli w naszej kuchni.

Mole spożywczeMole spożywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wbrew pozorom, obecność moli w waszej kuchni wcale nie świadczy o brudzie czy braku porządku. Mole możemy znaleźć zarówno w kuchniach pedantów, jak i w takich, które nie należą do najczystszych. Odnalezienie tych nieproszonych gości w jedzeniu wiąże się jednak z koniecznością inspekcji całej kuchni i wyrzuceniu większości zawartości szafek, a tego chcielibyśmy jednak uniknąć. Mole najczęściej trafiają do nas prosto ze sklepu, kryjąc się w opakowaniach zakupionych przez nas suchych produktów.

W jakich produktach możemy znaleźć mole kuchenne?

Mole znajdziemy najczęściej w produktach takich jak:

  • mąka
  • ryż
  • kasza
  • cukier
  • herbata
  • kawa
  • makaron
  • bułka tarta
  • bakalie
  • suszone grzyby

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kafestol groźny dla zdrowia. Naukowcy radzą jak się go pozbyć

Jak uniknąć moli?

Przede wszystkim musimy regularnie sprawdzać produkty przyniesione ze sklepu. Po każdych zakupach otwieramy opakowanie mąki czy ryżu i dokładnie sprawdzamy, czy nie ma tam nieproszonych gości. Jeśli zauważymy w tych produktach larwy, całe opakowanie należy wynieść z domu i wyrzucić. W żadnym razie nie wyrzucajcie ich do kuchennego kosza.

Jeżeli sprawdziliście zakupione produkty i nie widzicie w nich moli, to najlepiej przesypać je do przezroczystych opakowań do przechowywania żywności. Możecie też użyć słoików. Takie opakowania można szczelnie zamknąć, nie ma więc możliwości, że dostaną się do niego mole. Ważne, aby po każdym gotowaniu pamiętać o zamknięciu opakowań.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne