Trwa ładowanie...

Jak prawidłowo przechowywać kawę?

Zarówno całe ziarna kawy, jak i te zmielone, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, aby zachować swój niepowtarzalny aromat. Jakie miejsce w kuchni będzie więc dla kawy najlepsze?

Ziarna kawyZiarna kawyŹródło: Adobe Stock
d3i0c51
d3i0c51

Czy na pewno wiecie jak prawidłowo przechowywać kawę? Jeśli chcecie, aby kawa zachowała wszystkie swoje właściwości, warto zapewnić jej optymalne warunki.

Kawa w lodówce?

Kawę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Możemy trzymać ją w kuchennej szafce czy na blacie.

Ważne, żeby pojemnik z kawą był szczelnie zamknięty. Przedłuża to żywotność kawy, a także pomaga zachować cały jej smak i aromat. Kawę dobrze trzymać w oryginalnym opakowaniu albo ciemnym pojemniku, które ochronią ziarna przed światłem.

Zdecydowanym błędem jest przechowywanie kawy w lodówce. Taka kawa znacznie szybciej się psuje, jełczeje i traci smak oraz aromat. Dla kawy najlepsza jest temperatura pokojowa, dlatego nie należy trzymać jej zarówno w chłodnym i gorących miejscach.

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3i0c51
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
Więcej tematów