Jak prawidłowo przechowywać kawę?
Zarówno całe ziarna kawy, jak i te zmielone, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, aby zachować swój niepowtarzalny aromat. Jakie miejsce w kuchni będzie więc dla kawy najlepsze?
Czy na pewno wiecie jak prawidłowo przechowywać kawę? Jeśli chcecie, aby kawa zachowała wszystkie swoje właściwości, warto zapewnić jej optymalne warunki.
Kawa w lodówce?
Kawę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Możemy trzymać ją w kuchennej szafce czy na blacie.
Ważne, żeby pojemnik z kawą był szczelnie zamknięty. Przedłuża to żywotność kawy, a także pomaga zachować cały jej smak i aromat. Kawę dobrze trzymać w oryginalnym opakowaniu albo ciemnym pojemniku, które ochronią ziarna przed światłem.
Zdecydowanym błędem jest przechowywanie kawy w lodówce. Taka kawa znacznie szybciej się psuje, jełczeje i traci smak oraz aromat. Dla kawy najlepsza jest temperatura pokojowa, dlatego nie należy trzymać jej zarówno w chłodnym i gorących miejscach.