Podwyższony poziom cukru. Co jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 11Te produkty warto wprowadzić do diety

Obraz
© Getty Images

Cukrzyca, permanentne zmęczenie, zaburzenia wzroku, pracy serca czy nerek – to konsekwencje zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Zazwyczaj są efektem naszego stylu życia, zwłaszcza niewłaściwego odżywiania. Co warto wprowadzić do jadłospisu, by uniknąć tego problemu?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Ogórek

Obraz
© Pixabay

Jeśli zmagamy się z podwyższonym poziomem cukru, powinniśmy każdego dnia sięgać po warzywa, najlepiej surowe, ewentualnie krótko gotowane na parze. Dobre rozwiązanie stanowią świeże ogórki, które wiosną i latem smakują najlepiej, są orzeźwiające i niskokaloryczne (100 g soczystego warzywa dostarcza zaledwie 10 kcal). Zgromadzona w nich woda pomaga utrzymać właściwą temperaturę ciała, a cenne składniki odżywcze skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.

/ 11Wiśnie

Obraz
© Getty Images

Sezon na te owoce jest bardzo krótki, dlatego warto raczyć się nimi jak najczęściej, a także przerabiać na przetwory, zwłaszcza sok. Wiśnie powinny gościć również w diecie osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych barwników – antocyjanów pomagają obniżyć stężenie glukozy oraz produkcję insuliny nawet o 50 proc., co wykazały badania naukowe.

/ 11Cynamon

Obraz
© Pixabay

Wysuszona kora cynamonowca uchodzi za najstarszą przyprawę świata – pierwsze wzmianki o jej walorach pojawiły się w chińskich księgach sprzed 2,5 tys. lat. Obok wielu innych zalet cynamon jest również skutecznym regulatorem stężenia cukru we krwi, wykazując działanie podobne do insuliny i znacznie zwiększając metabolizm glukozy.

/ 11Papryka zielona

Obraz
© Pixabay

Jest wprawdzie skromniejszym źródłem beta-karotenu i witaminy C niż jej czerwona kuzynka, ale równocześnie dostarcza znacznie mniej kalorii, co powinny docenić osoby borykające się z podwyższonym poziomem cukru. Zielona papryka to również skarbnica kwasu foliowego oraz innych cennych składników odżywczych, które pomagają w regulacji przemiany materii oraz wykazują właściwości przeciwutleniające.

/ 11Brązowy ryż

Obraz
© Pixabay

W przeciwieństwie do znacznie popularniejszego ryżu białego, w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiany otrębów i zarodków, czyli elementów ziarna szczególnie bogatych w cenne składniki odżywcze. Dzięki temu ryż brązowy powinien jak najczęściej gościć w naszej diecie, szczególnie, gdy mamy problem z uregulowaniem poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny i dostarcza solidnej dawki magnezu czy manganu – pierwiastków obniżających stężenie glukozy.

/ 11Płatki owsiane

Obraz
© Pixabay

Można z nich wyczarować pyszne śniadanie, deser czy koktajl. Produkt otrzymywany z ziaren owsa powinien regularnie gość w jadłospisie osób borykających się z podwyższonym poziomem cukru. Płatki owsiane stanowią bowiem skarbnicę błonnika pokarmowego, który wiąże nadmiar szkodliwych lipidów, dzięki czemu są one wydalane z organizmu, zamiast trafiać do krwiobiegu. Ponadto stabilizuje poziom glukozy we krwi i pomaga na dłużej zachować sytość.

/ 11Szczaw

Obraz
© Getty Images

Liście tej rośliny z rodziny rdestowatych, mają orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, dlatego świetnie sprawdzają się nie tylko w popularnej zupie szczawiowej, ale również rozmaitych sałatkach czy koktajlach – w formie surowej są nawet zdrowsze, skutecznie obniżają bowiem poziom cukru oraz regulują pracę układu pokarmowego.

/ 11Chleb razowy

Obraz
© Pixabay

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest często konsekwencją nadmiernego spożywania węglowodanów, kryjących się m.in. w białym pieczywie. Dlatego chleb z mąki pszennej warto zastępować razowym, który wykazuje znacznie większe wartości odżywcze – dostarcza solidnej porcji błonnika, witamin z grupy B czy minerałów. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego zamiast batonika wybierzmy kromkę razowca posmarowanego niskosłodzonym dżemem.

10 / 11Kasza pęczak

Obraz
© Pixabay

By obniżyć poziom cukru należy sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone. Takie jak kasza pęczak, wytwarzana z całych ziaren jęczmienia, w procesie produkcyjnym pozbawianych jedynie zewnętrznej łuski. Jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna, świetnie sprawdza się jako baza krupniku i kaszotto czy deserów z owocami i bakaliami.

11 / 11Rzeżucha

Obraz
© Pixabay

Jej nasionka wystarczy rozsypać na wilgotnej ligninie, umieścić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i codziennie zraszać wodą, by już po kilku dniach cieszyć się kiełkami, które cechuje lekko pikantny smak, dzięki czemu mogą wzbogacać kanapki, surówki, twarożki czy jajecznicę. Rzeżucha to również skarbnica cennych składników odżywczych, m.in. synigryny – związku skutecznie obniżającego poziom cukru we krwi.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja