Te produkty warto wprowadzić do diety
Cukrzyca, permanentne zmęczenie, zaburzenia wzroku, pracy serca czy nerek – to konsekwencje zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Zazwyczaj są efektem naszego stylu życia, zwłaszcza niewłaściwego odżywiania. Co warto wprowadzić do jadłospisu, by uniknąć tego problemu?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ogórek
Jeśli zmagamy się z podwyższonym poziomem cukru, powinniśmy każdego dnia sięgać po warzywa, najlepiej surowe, ewentualnie krótko gotowane na parze. Dobre rozwiązanie stanowią świeże ogórki, które wiosną i latem smakują najlepiej, są orzeźwiające i niskokaloryczne (100 g soczystego warzywa dostarcza zaledwie 10 kcal). Zgromadzona w nich woda pomaga utrzymać właściwą temperaturę ciała, a cenne składniki odżywcze skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.
Wiśnie
Sezon na te owoce jest bardzo krótki, dlatego warto raczyć się nimi jak najczęściej, a także przerabiać na przetwory, zwłaszcza sok. Wiśnie powinny gościć również w diecie osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości naturalnych barwników – antocyjanów pomagają obniżyć stężenie glukozy oraz produkcję insuliny nawet o 50 proc., co wykazały badania naukowe.
Cynamon
Wysuszona kora cynamonowca uchodzi za najstarszą przyprawę świata – pierwsze wzmianki o jej walorach pojawiły się w chińskich księgach sprzed 2,5 tys. lat. Obok wielu innych zalet cynamon jest również skutecznym regulatorem stężenia cukru we krwi, wykazując działanie podobne do insuliny i znacznie zwiększając metabolizm glukozy.
Papryka zielona
Jest wprawdzie skromniejszym źródłem beta-karotenu i witaminy C niż jej czerwona kuzynka, ale równocześnie dostarcza znacznie mniej kalorii, co powinny docenić osoby borykające się z podwyższonym poziomem cukru. Zielona papryka to również skarbnica kwasu foliowego oraz innych cennych składników odżywczych, które pomagają w regulacji przemiany materii oraz wykazują właściwości przeciwutleniające.
Brązowy ryż
W przeciwieństwie do znacznie popularniejszego ryżu białego, w procesie produkcyjnym nie jest pozbawiany otrębów i zarodków, czyli elementów ziarna szczególnie bogatych w cenne składniki odżywcze. Dzięki temu ryż brązowy powinien jak najczęściej gościć w naszej diecie, szczególnie, gdy mamy problem z uregulowaniem poziomu cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny i dostarcza solidnej dawki magnezu czy manganu – pierwiastków obniżających stężenie glukozy.
Płatki owsiane
Można z nich wyczarować pyszne śniadanie, deser czy koktajl. Produkt otrzymywany z ziaren owsa powinien regularnie gość w jadłospisie osób borykających się z podwyższonym poziomem cukru. Płatki owsiane stanowią bowiem skarbnicę błonnika pokarmowego, który wiąże nadmiar szkodliwych lipidów, dzięki czemu są one wydalane z organizmu, zamiast trafiać do krwiobiegu. Ponadto stabilizuje poziom glukozy we krwi i pomaga na dłużej zachować sytość.
Szczaw
Liście tej rośliny z rodziny rdestowatych, mają orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, dlatego świetnie sprawdzają się nie tylko w popularnej zupie szczawiowej, ale również rozmaitych sałatkach czy koktajlach – w formie surowej są nawet zdrowsze, skutecznie obniżają bowiem poziom cukru oraz regulują pracę układu pokarmowego.
Chleb razowy
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi jest często konsekwencją nadmiernego spożywania węglowodanów, kryjących się m.in. w białym pieczywie. Dlatego chleb z mąki pszennej warto zastępować razowym, który wykazuje znacznie większe wartości odżywcze – dostarcza solidnej porcji błonnika, witamin z grupy B czy minerałów. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego zamiast batonika wybierzmy kromkę razowca posmarowanego niskosłodzonym dżemem.
Kasza pęczak
By obniżyć poziom cukru należy sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone. Takie jak kasza pęczak, wytwarzana z całych ziaren jęczmienia, w procesie produkcyjnym pozbawianych jedynie zewnętrznej łuski. Jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna, świetnie sprawdza się jako baza krupniku i kaszotto czy deserów z owocami i bakaliami.
Rzeżucha
Jej nasionka wystarczy rozsypać na wilgotnej ligninie, umieścić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i codziennie zraszać wodą, by już po kilku dniach cieszyć się kiełkami, które cechuje lekko pikantny smak, dzięki czemu mogą wzbogacać kanapki, surówki, twarożki czy jajecznicę. Rzeżucha to również skarbnica cennych składników odżywczych, m.in. synigryny – związku skutecznie obniżającego poziom cukru we krwi.