Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"

Jeśli w 1977 roku kroczy się nowojorskim chodnikiem w dzwonach i butach na platformie, dumnie kołysząc biodrami do muzyki Bee Gees, z puszką farby w ręku i właściwym tamtym czasom wyzywającym spojrzeniem, szkoda czasu na zjedzenie tylko jednego kawałka pizzy. Dlatego Tony Manero wpada do Lenny’ego od razu na dwa kawałki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Nie wiadomo co bardziej – czy duet Travolta-disco, czy ułożone jeden na drugim trójkąty pizzy – rozsławiły ten film i przyczyniły się do jego międzynarodowej popularności. Poniższy sposób przygotowania pizzy, dzięki zastosowaniu kilku nowoczesnych technik, daje w efekcie klasyczną cienką pizzę w nowojorskim stylu, którą najlepiej zajadać od razu… podwójnie.

Składniki:

  • 450 g mąki chlebowej oraz trochę do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka plus 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml zimnej wody plus trochę więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżka oleju plus jeszcze trochę do wyrabiania
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 30 g mąki z semoliny
  • 225 g rozdrobnionej mozzarelli

Przygotowanie:
Wymieszaj razem mąkę, łyżkę cukru, dwie łyżeczki soli i drożdże. Połącz wodę i oliwę, dodaj do suchych składników i mieszaj mikserem, aż utworzy się kula ciasta. Przenieś ciasto na naoliwiony blat i wyrabiaj do uzyskania całkowitej gładkości, czyli około 2 minut. Przenieś do wysmarowanej oliwą miseczki, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Kiedy ciasto będzie odpoczywało, przygotuj sos.

Zmiksuj pomidory, czosnek, oregano, suszoną paprykę, bazylię i łyżeczkę soli. Skosztuj sosu i, jeśli to konieczne, dodaj pół łyżeczki cukru. Zblenduj do gładkości, a następnie wlej do rondla. Delikatnie doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i gotuj przez 30 minut. Kamień do pizzy (lub blachę) włóż do piekarnika i nagrzewaj w temperaturze 280 stopni przez godzinę. Szuflę chlebową oprósz połową mąki z semoliny.

Stolnicę lub blat roboczy posyp obficie mąką i ułóż jeden z kawałków ciasta. Naciskając delikatnie palcami, rozciągaj ciasto, aby nadać mu kształt koła. Brzeg pozostaw nieco grubszy. Gdy ciasto będzie miało około 20 cm średnicy, weź je w ręce, podnieś i pozwól działać grawitacji – samo będzie się rozciągać.
Przekładaj ciasto z ręki do ręki, aż będzie miało około 35 centymetrów średnicy. Umieść je na szufli chlebowej i w razie potrzeby popraw jego kształt, pamiętaj, żeby zostawić nieco grubszy brzeg. Nałóż łyżką wazową trochę sosu i rozprowadź, aby równomiernie pokryć ciasto. Rozłóż połowę mozzarelli, ale upewnij się, że na brzegu pizzy nie będzie ani sosu, ani mozzarelli.

Wsuń szuflę do piekarnika i zsuń pizzę na rozgrzany kamień. Piecz, aż ciasto się przyrumieni, a w serze pokażą się pęcherzyki i ciemne plamki, czyli mniej więcej około 12 minut. Ponownie użyj szufli chlebowej, aby wyjąć pizzę i przenieść ją na dużą deskę do krojenia lub specjalny talerz do pizzy. Z pozostałych składników przygotuj drugą pizzę, a następnie połóż ją na pierwszej. Specjalnym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem pokrój podwójną pizzę w kawałki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀