Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"

Jeśli w 1977 roku kroczy się nowojorskim chodnikiem w dzwonach i butach na platformie, dumnie kołysząc biodrami do muzyki Bee Gees, z puszką farby w ręku i właściwym tamtym czasom wyzywającym spojrzeniem, szkoda czasu na zjedzenie tylko jednego kawałka pizzy. Dlatego Tony Manero wpada do Lenny’ego od razu na dwa kawałki.

Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Nie wiadomo co bardziej – czy duet Travolta-disco, czy ułożone jeden na drugim trójkąty pizzy – rozsławiły ten film i przyczyniły się do jego międzynarodowej popularności. Poniższy sposób przygotowania pizzy, dzięki zastosowaniu kilku nowoczesnych technik, daje w efekcie klasyczną cienką pizzę w nowojorskim stylu, którą najlepiej zajadać od razu… podwójnie.

Składniki:

  • 450 g mąki chlebowej oraz trochę do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka plus 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml zimnej wody plus trochę więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżka oleju plus jeszcze trochę do wyrabiania
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 30 g mąki z semoliny
  • 225 g rozdrobnionej mozzarelli

Przygotowanie:
Wymieszaj razem mąkę, łyżkę cukru, dwie łyżeczki soli i drożdże. Połącz wodę i oliwę, dodaj do suchych składników i mieszaj mikserem, aż utworzy się kula ciasta. Przenieś ciasto na naoliwiony blat i wyrabiaj do uzyskania całkowitej gładkości, czyli około 2 minut. Przenieś do wysmarowanej oliwą miseczki, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Kiedy ciasto będzie odpoczywało, przygotuj sos.

Zmiksuj pomidory, czosnek, oregano, suszoną paprykę, bazylię i łyżeczkę soli. Skosztuj sosu i, jeśli to konieczne, dodaj pół łyżeczki cukru. Zblenduj do gładkości, a następnie wlej do rondla. Delikatnie doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i gotuj przez 30 minut. Kamień do pizzy (lub blachę) włóż do piekarnika i nagrzewaj w temperaturze 280 stopni przez godzinę. Szuflę chlebową oprósz połową mąki z semoliny.

Stolnicę lub blat roboczy posyp obficie mąką i ułóż jeden z kawałków ciasta. Naciskając delikatnie palcami, rozciągaj ciasto, aby nadać mu kształt koła. Brzeg pozostaw nieco grubszy. Gdy ciasto będzie miało około 20 cm średnicy, weź je w ręce, podnieś i pozwól działać grawitacji – samo będzie się rozciągać.
Przekładaj ciasto z ręki do ręki, aż będzie miało około 35 centymetrów średnicy. Umieść je na szufli chlebowej i w razie potrzeby popraw jego kształt, pamiętaj, żeby zostawić nieco grubszy brzeg. Nałóż łyżką wazową trochę sosu i rozprowadź, aby równomiernie pokryć ciasto. Rozłóż połowę mozzarelli, ale upewnij się, że na brzegu pizzy nie będzie ani sosu, ani mozzarelli.

Wsuń szuflę do piekarnika i zsuń pizzę na rozgrzany kamień. Piecz, aż ciasto się przyrumieni, a w serze pokażą się pęcherzyki i ciemne plamki, czyli mniej więcej około 12 minut. Ponownie użyj szufli chlebowej, aby wyjąć pizzę i przenieść ją na dużą deskę do krojenia lub specjalny talerz do pizzy. Z pozostałych składników przygotuj drugą pizzę, a następnie połóż ją na pierwszej. Specjalnym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem pokrój podwójną pizzę w kawałki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć