Trwa ładowanie...

Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"

Jeśli w 1977 roku kroczy się nowojorskim chodnikiem w dzwonach i butach na platformie, dumnie kołysząc biodrami do muzyki Bee Gees, z puszką farby w ręku i właściwym tamtym czasom wyzywającym spojrzeniem, szkoda czasu na zjedzenie tylko jednego kawałka pizzy. Dlatego Tony Manero wpada do Lenny’ego od razu na dwa kawałki.

Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"Źródło: Materiały prasowe
d11i16y
d11i16y

Nie wiadomo co bardziej – czy duet Travolta-disco, czy ułożone jeden na drugim trójkąty pizzy – rozsławiły ten film i przyczyniły się do jego międzynarodowej popularności. Poniższy sposób przygotowania pizzy, dzięki zastosowaniu kilku nowoczesnych technik, daje w efekcie klasyczną cienką pizzę w nowojorskim stylu, którą najlepiej zajadać od razu… podwójnie.

Składniki:

  • 450 g mąki chlebowej oraz trochę do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka plus 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml zimnej wody plus trochę więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżka oleju plus jeszcze trochę do wyrabiania
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 30 g mąki z semoliny
  • 225 g rozdrobnionej mozzarelli

Przygotowanie:
Wymieszaj razem mąkę, łyżkę cukru, dwie łyżeczki soli i drożdże. Połącz wodę i oliwę, dodaj do suchych składników i mieszaj mikserem, aż utworzy się kula ciasta. Przenieś ciasto na naoliwiony blat i wyrabiaj do uzyskania całkowitej gładkości, czyli około 2 minut. Przenieś do wysmarowanej oliwą miseczki, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Kiedy ciasto będzie odpoczywało, przygotuj sos.

Zmiksuj pomidory, czosnek, oregano, suszoną paprykę, bazylię i łyżeczkę soli. Skosztuj sosu i, jeśli to konieczne, dodaj pół łyżeczki cukru. Zblenduj do gładkości, a następnie wlej do rondla. Delikatnie doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i gotuj przez 30 minut. Kamień do pizzy (lub blachę) włóż do piekarnika i nagrzewaj w temperaturze 280 stopni przez godzinę. Szuflę chlebową oprósz połową mąki z semoliny.

d11i16y

Stolnicę lub blat roboczy posyp obficie mąką i ułóż jeden z kawałków ciasta. Naciskając delikatnie palcami, rozciągaj ciasto, aby nadać mu kształt koła. Brzeg pozostaw nieco grubszy. Gdy ciasto będzie miało około 20 cm średnicy, weź je w ręce, podnieś i pozwól działać grawitacji – samo będzie się rozciągać.
Przekładaj ciasto z ręki do ręki, aż będzie miało około 35 centymetrów średnicy. Umieść je na szufli chlebowej i w razie potrzeby popraw jego kształt, pamiętaj, żeby zostawić nieco grubszy brzeg. Nałóż łyżką wazową trochę sosu i rozprowadź, aby równomiernie pokryć ciasto. Rozłóż połowę mozzarelli, ale upewnij się, że na brzegu pizzy nie będzie ani sosu, ani mozzarelli.

Wsuń szuflę do piekarnika i zsuń pizzę na rozgrzany kamień. Piecz, aż ciasto się przyrumieni, a w serze pokażą się pęcherzyki i ciemne plamki, czyli mniej więcej około 12 minut. Ponownie użyj szufli chlebowej, aby wyjąć pizzę i przenieść ją na dużą deskę do krojenia lub specjalny talerz do pizzy. Z pozostałych składników przygotuj drugą pizzę, a następnie połóż ją na pierwszej. Specjalnym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem pokrój podwójną pizzę w kawałki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d11i16y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
Więcej tematów