Podwójna pizza nowojorska. Przepis z filmu "Gorączka sobotniej nocy"

Jeśli w 1977 roku kroczy się nowojorskim chodnikiem w dzwonach i butach na platformie, dumnie kołysząc biodrami do muzyki Bee Gees, z puszką farby w ręku i właściwym tamtym czasom wyzywającym spojrzeniem, szkoda czasu na zjedzenie tylko jednego kawałka pizzy. Dlatego Tony Manero wpada do Lenny’ego od razu na dwa kawałki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Nie wiadomo co bardziej – czy duet Travolta-disco, czy ułożone jeden na drugim trójkąty pizzy – rozsławiły ten film i przyczyniły się do jego międzynarodowej popularności. Poniższy sposób przygotowania pizzy, dzięki zastosowaniu kilku nowoczesnych technik, daje w efekcie klasyczną cienką pizzę w nowojorskim stylu, którą najlepiej zajadać od razu… podwójnie.

Składniki:

  • 450 g mąki chlebowej oraz trochę do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka plus 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml zimnej wody plus trochę więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżka oleju plus jeszcze trochę do wyrabiania
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 30 g mąki z semoliny
  • 225 g rozdrobnionej mozzarelli

Przygotowanie:
Wymieszaj razem mąkę, łyżkę cukru, dwie łyżeczki soli i drożdże. Połącz wodę i oliwę, dodaj do suchych składników i mieszaj mikserem, aż utworzy się kula ciasta. Przenieś ciasto na naoliwiony blat i wyrabiaj do uzyskania całkowitej gładkości, czyli około 2 minut. Przenieś do wysmarowanej oliwą miseczki, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta owiń folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę. Kiedy ciasto będzie odpoczywało, przygotuj sos.

Zmiksuj pomidory, czosnek, oregano, suszoną paprykę, bazylię i łyżeczkę soli. Skosztuj sosu i, jeśli to konieczne, dodaj pół łyżeczki cukru. Zblenduj do gładkości, a następnie wlej do rondla. Delikatnie doprowadź do wrzenia, następnie przykryj i gotuj przez 30 minut. Kamień do pizzy (lub blachę) włóż do piekarnika i nagrzewaj w temperaturze 280 stopni przez godzinę. Szuflę chlebową oprósz połową mąki z semoliny.

Stolnicę lub blat roboczy posyp obficie mąką i ułóż jeden z kawałków ciasta. Naciskając delikatnie palcami, rozciągaj ciasto, aby nadać mu kształt koła. Brzeg pozostaw nieco grubszy. Gdy ciasto będzie miało około 20 cm średnicy, weź je w ręce, podnieś i pozwól działać grawitacji – samo będzie się rozciągać.
Przekładaj ciasto z ręki do ręki, aż będzie miało około 35 centymetrów średnicy. Umieść je na szufli chlebowej i w razie potrzeby popraw jego kształt, pamiętaj, żeby zostawić nieco grubszy brzeg. Nałóż łyżką wazową trochę sosu i rozprowadź, aby równomiernie pokryć ciasto. Rozłóż połowę mozzarelli, ale upewnij się, że na brzegu pizzy nie będzie ani sosu, ani mozzarelli.

Wsuń szuflę do piekarnika i zsuń pizzę na rozgrzany kamień. Piecz, aż ciasto się przyrumieni, a w serze pokażą się pęcherzyki i ciemne plamki, czyli mniej więcej około 12 minut. Ponownie użyj szufli chlebowej, aby wyjąć pizzę i przenieść ją na dużą deskę do krojenia lub specjalny talerz do pizzy. Z pozostałych składników przygotuj drugą pizzę, a następnie połóż ją na pierwszej. Specjalnym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem pokrój podwójną pizzę w kawałki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny