Podrabiane produkty spożywcze. Na czym najczęściej oszukują producenci?

Robiąc zakupy, jesteśmy przekonani, że kupujemy pełnowartościowe produkty. Niestety, często jest to mylne przeświadczenie. Producenci bowiem mają wiele sposobów na to, aby sprzedać nam gorszej jakości produkt w regularnej cenie. Na dodatek jest to całkiem legalne. W Food Fraud Database dostępne są dane o podrabianych produktach spożywczych i innych oszustwach producentów. Jak myślicie, które produkty są najczęściej fałszowane?

Podrabiane produkty spożywcze. Na czym najczęściej oszukują producenci?Miód
Źródło zdjęć: © Pixabay
46

Miód

Powszechnym sposobem fałszowania miodu jest dodanie do niego syropu cukrowego albo niewielkiej ilości barwnika. Producenci dodają też do dobrego miodu miód słabej jakości, np. Odfiltrowany lub przegotowany. Taki miód nie ma cennych witamin i mikroelementów, które znajdziemy w oryginalnym produkcie.

Oliwa

Producenci często mieszają oliwę z tanimi olejami albo podobnie jak w przypadku miodu, do oliwy wysokiej jakości dolewają tę tanią. Popularną praktyką jest też dodawanie chlorofilu, tak aby oliwa nabrała charakterystycznego dla tego produktu zielonego koloru.

Mleko

Do mleka dolewa się wodę oraz dodaje substancje konserwujące. Tak, jak w przypadku innych produktów, warto uważnie czytać etykiety, aby mieć pewność, że kupujemy pełnowartościowy produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać dobry miód?

Masło

Masło sprzedawane w polskich sklepach często zawiera tanie oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy niezdrowy olej palmowy.

Ser

Na polskim rynku dostępna jest cała masa produktów seropodobnych. Każdy produkt o nazwie "ser typu feta", "ser typu szwajcarskiego" itd. nie jest produktem pełnowartościowym. Do podrabianych serów często dodawany jest karagen, soja, olej roślinny czy nawet łój. Tymczasem prawdziwy ser produkuje się wyłączenie z mleka, podpuszczki i kultur bakterii. Oprócz tego w serze mogą znajdować się przyprawy i chlorek wapnia E509.

Kawa

Częstym dodatkiem do kawy są mielone łuski jęczmienia kukurydzy lub soi. Producenci sprzedają nam produkt o większej masie, a niższej zawartości kawy.

Herbata

Do torebek z herbatą zamiast liści, dodawany jest czasem pył herbaciany. Taka herbata jest produktem dużo niższej jakości niż tradycyjna herbata liściasta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić