Podrabiane produkty spożywcze. Na czym najczęściej oszukują producenci?

Robiąc zakupy, jesteśmy przekonani, że kupujemy pełnowartościowe produkty. Niestety, często jest to mylne przeświadczenie. Producenci bowiem mają wiele sposobów na to, aby sprzedać nam gorszej jakości produkt w regularnej cenie. Na dodatek jest to całkiem legalne. W Food Fraud Database dostępne są dane o podrabianych produktach spożywczych i innych oszustwach producentów. Jak myślicie, które produkty są najczęściej fałszowane?

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Pixabay

Miód

Powszechnym sposobem fałszowania miodu jest dodanie do niego syropu cukrowego albo niewielkiej ilości barwnika. Producenci dodają też do dobrego miodu miód słabej jakości, np. Odfiltrowany lub przegotowany. Taki miód nie ma cennych witamin i mikroelementów, które znajdziemy w oryginalnym produkcie.

Oliwa

Producenci często mieszają oliwę z tanimi olejami albo podobnie jak w przypadku miodu, do oliwy wysokiej jakości dolewają tę tanią. Popularną praktyką jest też dodawanie chlorofilu, tak aby oliwa nabrała charakterystycznego dla tego produktu zielonego koloru.

Mleko

Do mleka dolewa się wodę oraz dodaje substancje konserwujące. Tak, jak w przypadku innych produktów, warto uważnie czytać etykiety, aby mieć pewność, że kupujemy pełnowartościowy produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać dobry miód?

Masło

Masło sprzedawane w polskich sklepach często zawiera tanie oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy niezdrowy olej palmowy.

Ser

Na polskim rynku dostępna jest cała masa produktów seropodobnych. Każdy produkt o nazwie "ser typu feta", "ser typu szwajcarskiego" itd. nie jest produktem pełnowartościowym. Do podrabianych serów często dodawany jest karagen, soja, olej roślinny czy nawet łój. Tymczasem prawdziwy ser produkuje się wyłączenie z mleka, podpuszczki i kultur bakterii. Oprócz tego w serze mogą znajdować się przyprawy i chlorek wapnia E509.

Kawa

Częstym dodatkiem do kawy są mielone łuski jęczmienia kukurydzy lub soi. Producenci sprzedają nam produkt o większej masie, a niższej zawartości kawy.

Herbata

Do torebek z herbatą zamiast liści, dodawany jest czasem pył herbaciany. Taka herbata jest produktem dużo niższej jakości niż tradycyjna herbata liściasta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał