Trwa ładowanie...

Podrabiane produkty spożywcze. Na czym najczęściej oszukują producenci?

Robiąc zakupy, jesteśmy przekonani, że kupujemy pełnowartościowe produkty. Niestety, często jest to mylne przeświadczenie. Producenci bowiem mają wiele sposobów na to, aby sprzedać nam gorszej jakości produkt w regularnej cenie. Na dodatek jest to całkiem legalne. W Food Fraud Database dostępne są dane o podrabianych produktach spożywczych i innych oszustwach producentów. Jak myślicie, które produkty są najczęściej fałszowane?

MiódMiódŹródło: Pixabay
d2pg8tq
d2pg8tq

Miód

Powszechnym sposobem fałszowania miodu jest dodanie do niego syropu cukrowego albo niewielkiej ilości barwnika. Producenci dodają też do dobrego miodu miód słabej jakości, np. Odfiltrowany lub przegotowany. Taki miód nie ma cennych witamin i mikroelementów, które znajdziemy w oryginalnym produkcie.

Oliwa

Producenci często mieszają oliwę z tanimi olejami albo podobnie jak w przypadku miodu, do oliwy wysokiej jakości dolewają tę tanią. Popularną praktyką jest też dodawanie chlorofilu, tak aby oliwa nabrała charakterystycznego dla tego produktu zielonego koloru.

Mleko

Do mleka dolewa się wodę oraz dodaje substancje konserwujące. Tak, jak w przypadku innych produktów, warto uważnie czytać etykiety, aby mieć pewność, że kupujemy pełnowartościowy produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać dobry miód?

Masło

Masło sprzedawane w polskich sklepach często zawiera tanie oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy niezdrowy olej palmowy.

d2pg8tq

Ser

Na polskim rynku dostępna jest cała masa produktów seropodobnych. Każdy produkt o nazwie "ser typu feta", "ser typu szwajcarskiego" itd. nie jest produktem pełnowartościowym. Do podrabianych serów często dodawany jest karagen, soja, olej roślinny czy nawet łój. Tymczasem prawdziwy ser produkuje się wyłączenie z mleka, podpuszczki i kultur bakterii. Oprócz tego w serze mogą znajdować się przyprawy i chlorek wapnia E509.

Kawa

Częstym dodatkiem do kawy są mielone łuski jęczmienia kukurydzy lub soi. Producenci sprzedają nam produkt o większej masie, a niższej zawartości kawy.

Herbata

Do torebek z herbatą zamiast liści, dodawany jest czasem pył herbaciany. Taka herbata jest produktem dużo niższej jakości niż tradycyjna herbata liściasta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2pg8tq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pg8tq
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj