Oliwki i oliwa. Wartościowy składnik codziennej diety

Kuchnia śródziemnomorska kojarzy nam się z różnymi produktami, ale oliwki i oliwa zajmują na pewno jedno z czołowych miejsc. Nie wyobrażamy sobie chyba potraw włoskich, hiszpańskich czy greckich bez tych wyśmienitych składników.

OliwkiOd oliwek do oliwy - zdradzamy oliwkowe sekrety
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Tłuszcz z oliwek jest wyjątkowo zdrowy, dlatego też mieszkańcy krajów południowej Europy statystycznie żyją dłużej i rzadziej chorują. Miłośnicy oliwek uważają, że kraj czy region pochodzenia tych owoców wpływa na ich smak, Polacy jednak nie mają możliwości, by to sprawdzić, bo przecież do nas trafiają oliwki już przetworzone.

Oliwki - wartości odżywcze

Mimo dużej zawartości kwasów tłuszczowych, oliwki są wyjątkowo niskokaloryczne. W każdej oliwce znajdziemy jedynie niecałe cztery kalorie. W dodatku zawartość przeróżnych składników mineralnych i witamin jest tak duża, że owoce te powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. Naukowcy twierdzą, że kwas oleinowy, którego jest w oliwie i oliwkach mnóstwo, zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi. Oliwki bogate są również w witaminy z grupy B, witaminy C i E, a również fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Świeże oliwki, zerwane z drzewa, nie nadają się do jedzenia bo są bardzo cierpkie. Robi się z nich oliwę. Te, które jemy w całości są kiszone. To dodatkowy plus, bo jak w każdej kiszonce, także w oliwkach znajduje się flora bakteryjna, korzystna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Zielone czy czarne?

Oliwki występują w różnych kolorach. Przyczyną tego nie jest odmiana, ale faza dojrzewania. Zielone zbierane są najszybciej, są one jeszcze niedojrzałe i bardziej cierpkie od czerwonych i czarnych. Czarne oliwki to owoce najbardziej dojrzałe, bardziej delikatne i słodsze od zielonych. Zielone oliwki są bardziej twarde od czarnych i często, by poprawić ich smak, nadziewa je się papryką, orzechami czy migdałami. Dzięki temu zielone owoce wykorzystuje się najczęściej jako przekąskę, czarne z kolei idealnie nadają się do sałatek, pizzy czy innych potraw.

Oliwa z oliwek - jak wybrać najlepszą?

Z oliwek powstaje jeden z najszlachetniejszych tłuszczów, czyli oliwa. Wykorzystuje się w tym celu każdy rodzaj oliwek. Oliwa, podobnie jak owoce, z których jest zrobiona, to bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepsze gatunki oliwy możemy pić na surowo, dzięki czemu nie stracimy zawartych w nich cennych składników.

Prawie każda oliwa tłoczona jest na zimno, ale istnieją różne jej typy. O tym, do jakiego typu należy konkretna oliwa, decyduje jej tzw. liczba kwasowa, czyli zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Im jest on niższa, tym lepsza jakość oliwy. Najlepsza jest oliwa extra virgin, mająca przepiękny, zielonkawy kolor, wytłaczana bardzo często ręcznie ze świeżych oliwek. Drugie wyciskanie lub tłoczenie mechaniczne da nam oliwę typu virgin, trochę gorszej jakości. Kolejnymi typami oliwy są ordinary virgin i lamparte, mniej wartościowe od oliwy typu extra virgin, ale również bardzo smaczne.

Jeden z typów oliwy tłoczony jest na gorąco. To oliwa rafinowana, robiona z wytłoczyn po produkcji oliwy wyższej jakości, która, niestety, w procesie produkcji traci swój smak i zapach. Dlatego też dodawana jest do innych rodzajów oliwy. Nadal jest jednak zdrowa, na pewno zdrowsza od tłuszczów zwierzęcych.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯