Oliwki i oliwa. Wartościowy składnik codziennej diety

Kuchnia śródziemnomorska kojarzy nam się z różnymi produktami, ale oliwki i oliwa zajmują na pewno jedno z czołowych miejsc. Nie wyobrażamy sobie chyba potraw włoskich, hiszpańskich czy greckich bez tych wyśmienitych składników.

OliwkiOd oliwek do oliwy - zdradzamy oliwkowe sekrety
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Tłuszcz z oliwek jest wyjątkowo zdrowy, dlatego też mieszkańcy krajów południowej Europy statystycznie żyją dłużej i rzadziej chorują. Miłośnicy oliwek uważają, że kraj czy region pochodzenia tych owoców wpływa na ich smak, Polacy jednak nie mają możliwości, by to sprawdzić, bo przecież do nas trafiają oliwki już przetworzone.

Oliwki - wartości odżywcze

Mimo dużej zawartości kwasów tłuszczowych, oliwki są wyjątkowo niskokaloryczne. W każdej oliwce znajdziemy jedynie niecałe cztery kalorie. W dodatku zawartość przeróżnych składników mineralnych i witamin jest tak duża, że owoce te powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej. Naukowcy twierdzą, że kwas oleinowy, którego jest w oliwie i oliwkach mnóstwo, zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi. Oliwki bogate są również w witaminy z grupy B, witaminy C i E, a również fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Świeże oliwki, zerwane z drzewa, nie nadają się do jedzenia bo są bardzo cierpkie. Robi się z nich oliwę. Te, które jemy w całości są kiszone. To dodatkowy plus, bo jak w każdej kiszonce, także w oliwkach znajduje się flora bakteryjna, korzystna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Zielone czy czarne?

Oliwki występują w różnych kolorach. Przyczyną tego nie jest odmiana, ale faza dojrzewania. Zielone zbierane są najszybciej, są one jeszcze niedojrzałe i bardziej cierpkie od czerwonych i czarnych. Czarne oliwki to owoce najbardziej dojrzałe, bardziej delikatne i słodsze od zielonych. Zielone oliwki są bardziej twarde od czarnych i często, by poprawić ich smak, nadziewa je się papryką, orzechami czy migdałami. Dzięki temu zielone owoce wykorzystuje się najczęściej jako przekąskę, czarne z kolei idealnie nadają się do sałatek, pizzy czy innych potraw.

Oliwa z oliwek - jak wybrać najlepszą?

Z oliwek powstaje jeden z najszlachetniejszych tłuszczów, czyli oliwa. Wykorzystuje się w tym celu każdy rodzaj oliwek. Oliwa, podobnie jak owoce, z których jest zrobiona, to bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepsze gatunki oliwy możemy pić na surowo, dzięki czemu nie stracimy zawartych w nich cennych składników.

Prawie każda oliwa tłoczona jest na zimno, ale istnieją różne jej typy. O tym, do jakiego typu należy konkretna oliwa, decyduje jej tzw. liczba kwasowa, czyli zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Im jest on niższa, tym lepsza jakość oliwy. Najlepsza jest oliwa extra virgin, mająca przepiękny, zielonkawy kolor, wytłaczana bardzo często ręcznie ze świeżych oliwek. Drugie wyciskanie lub tłoczenie mechaniczne da nam oliwę typu virgin, trochę gorszej jakości. Kolejnymi typami oliwy są ordinary virgin i lamparte, mniej wartościowe od oliwy typu extra virgin, ale również bardzo smaczne.

Jeden z typów oliwy tłoczony jest na gorąco. To oliwa rafinowana, robiona z wytłoczyn po produkcji oliwy wyższej jakości, która, niestety, w procesie produkcji traci swój smak i zapach. Dlatego też dodawana jest do innych rodzajów oliwy. Nadal jest jednak zdrowa, na pewno zdrowsza od tłuszczów zwierzęcych.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika