Mała czarna czy kawa z mlekiem? Tych produktów lepiej nie dodawać do kawy

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna filiżanka gorącej, aromatycznej kawy. Jednak pewne produkty, które do niej często dodajemy, mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a także osłabić prozdrowotne działanie kawy.

Mała czarna czy kawa z mlekiem?Mała czarna czy kawa z mlekiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright 2016 Chevanon Wonganuchitmetha. All rights reserved.

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Ten czarny trunek bowiem nie tylko smakuje wyśmienicie, ale daje nam też zastrzyk energii, kiedy najbardziej jej potrzebujemy. Czasem bez filiżanki gorącej kawy trudno byłoby nam wyjść z łóżka rano, a już sam jej aromaty pobudza nas do działania. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że kawa kawie nierówna. Jak więc przygotowywać kawę, aby najbardziej skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości?

Cukier

Cukier i mleko to bez wątpienia dwa najczęściej wybierane dodatki do kawy. Cukier jest jednak kaloryczny i nie spełnia żadnej innej funkcji oprócz nadania kawie słodyczy. Dodatek cukru do kawy może też przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Spożycie kawy zwiększa bowiem stężenie glukozy we krwi, które potem gwałtownie spada. W efekcie robimy się zmęczeni i senni, a kawę pijemy przecież zazwyczaj po to, aby dodać sobie energii. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, cukier możemy zastąpić znacznie zdrowszymi jego zamiennikami jak erytrol, stewia czy ksylitol. Wszystkie te słodziki są niskokaloryczne. Nie wpływają także negatywnie na poziom glukozy we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Mleko

Kazeina, czyli zawarte w mleku i wszystkich produktach mlecznych białko, blokuje dobroczynne polifenole. Polifenole to flawonoidy, które występują m.in. w owocach, orzechach i zielonej herbacie. Można znaleźć je także w kawie. Jako antyoksydanty, polifenole działają przeciwnowotworowo. Wzmacniają także serce i obniżają ciśnienie krwi. Dodając więc mleko do kawy, nie skorzystamy z jej prozdrowotnych właściwości.

Mleko zawiera również laktozę, która nie zawsze jest przez nasz organizm dobrze tolerowana. W przypadku osób z nietolerancją laktozy, jej spożycie może wywołać przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto więc zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym. W sklepach dostępne jest też mleko krowie bez laktozy, które w smaku nie różni się od standardowego mleka. Będzie ono dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie tolerują laktozy, a nie lubią roślinnych zamienników i nadal chcą cieszyć się znanym im smakiem kawy z mlekiem.

Syropy i inne słodkie dodatki

W wielu kawiarniach częstym dodatkiem do kawy są też różnego rodzaju syropy smakowe. Zawierają one mnóstwo cukru, tym samym niosąc ze sobą wszystkie negatywne konsekwencje jego spożycia, o których wspominaliśmy wyżej. Co więcej, często są one też naszpikowane polepszaczami i sztucznymi barwnikami, dlatego zdecydowanie lepiej jest ich unikać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy