Mała czarna czy kawa z mlekiem? Tych produktów lepiej nie dodawać do kawy

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna filiżanka gorącej, aromatycznej kawy. Jednak pewne produkty, które do niej często dodajemy, mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a także osłabić prozdrowotne działanie kawy.

Mała czarna czy kawa z mlekiem?Mała czarna czy kawa z mlekiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright 2016 Chevanon Wonganuchitmetha. All rights reserved.

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Ten czarny trunek bowiem nie tylko smakuje wyśmienicie, ale daje nam też zastrzyk energii, kiedy najbardziej jej potrzebujemy. Czasem bez filiżanki gorącej kawy trudno byłoby nam wyjść z łóżka rano, a już sam jej aromaty pobudza nas do działania. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że kawa kawie nierówna. Jak więc przygotowywać kawę, aby najbardziej skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości?

Cukier

Cukier i mleko to bez wątpienia dwa najczęściej wybierane dodatki do kawy. Cukier jest jednak kaloryczny i nie spełnia żadnej innej funkcji oprócz nadania kawie słodyczy. Dodatek cukru do kawy może też przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Spożycie kawy zwiększa bowiem stężenie glukozy we krwi, które potem gwałtownie spada. W efekcie robimy się zmęczeni i senni, a kawę pijemy przecież zazwyczaj po to, aby dodać sobie energii. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, cukier możemy zastąpić znacznie zdrowszymi jego zamiennikami jak erytrol, stewia czy ksylitol. Wszystkie te słodziki są niskokaloryczne. Nie wpływają także negatywnie na poziom glukozy we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Mleko

Kazeina, czyli zawarte w mleku i wszystkich produktach mlecznych białko, blokuje dobroczynne polifenole. Polifenole to flawonoidy, które występują m.in. w owocach, orzechach i zielonej herbacie. Można znaleźć je także w kawie. Jako antyoksydanty, polifenole działają przeciwnowotworowo. Wzmacniają także serce i obniżają ciśnienie krwi. Dodając więc mleko do kawy, nie skorzystamy z jej prozdrowotnych właściwości.

Mleko zawiera również laktozę, która nie zawsze jest przez nasz organizm dobrze tolerowana. W przypadku osób z nietolerancją laktozy, jej spożycie może wywołać przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto więc zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym. W sklepach dostępne jest też mleko krowie bez laktozy, które w smaku nie różni się od standardowego mleka. Będzie ono dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie tolerują laktozy, a nie lubią roślinnych zamienników i nadal chcą cieszyć się znanym im smakiem kawy z mlekiem.

Syropy i inne słodkie dodatki

W wielu kawiarniach częstym dodatkiem do kawy są też różnego rodzaju syropy smakowe. Zawierają one mnóstwo cukru, tym samym niosąc ze sobą wszystkie negatywne konsekwencje jego spożycia, o których wspominaliśmy wyżej. Co więcej, często są one też naszpikowane polepszaczami i sztucznymi barwnikami, dlatego zdecydowanie lepiej jest ich unikać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇