Trwa ładowanie...

Mała czarna czy kawa z mlekiem? Tych produktów lepiej nie dodawać do kawy

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna filiżanka gorącej, aromatycznej kawy. Jednak pewne produkty, które do niej często dodajemy, mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a także osłabić prozdrowotne działanie kawy.

Mała czarna czy kawa z mlekiem?Mała czarna czy kawa z mlekiem?Źródło: Adobe Stock, fot: Copyright 2016 Chevanon Wonganuchitmetha. All rights reserved.
d1zetuf
d1zetuf

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Ten czarny trunek bowiem nie tylko smakuje wyśmienicie, ale daje nam też zastrzyk energii, kiedy najbardziej jej potrzebujemy. Czasem bez filiżanki gorącej kawy trudno byłoby nam wyjść z łóżka rano, a już sam jej aromaty pobudza nas do działania. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że kawa kawie nierówna. Jak więc przygotowywać kawę, aby najbardziej skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości?

Cukier

Cukier i mleko to bez wątpienia dwa najczęściej wybierane dodatki do kawy. Cukier jest jednak kaloryczny i nie spełnia żadnej innej funkcji oprócz nadania kawie słodyczy. Dodatek cukru do kawy może też przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Spożycie kawy zwiększa bowiem stężenie glukozy we krwi, które potem gwałtownie spada. W efekcie robimy się zmęczeni i senni, a kawę pijemy przecież zazwyczaj po to, aby dodać sobie energii. Jeśli nie lubimy gorzkiego smaku kawy, cukier możemy zastąpić znacznie zdrowszymi jego zamiennikami jak erytrol, stewia czy ksylitol. Wszystkie te słodziki są niskokaloryczne. Nie wpływają także negatywnie na poziom glukozy we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Mleko

Kazeina, czyli zawarte w mleku i wszystkich produktach mlecznych białko, blokuje dobroczynne polifenole. Polifenole to flawonoidy, które występują m.in. w owocach, orzechach i zielonej herbacie. Można znaleźć je także w kawie. Jako antyoksydanty, polifenole działają przeciwnowotworowo. Wzmacniają także serce i obniżają ciśnienie krwi. Dodając więc mleko do kawy, nie skorzystamy z jej prozdrowotnych właściwości.

d1zetuf

Mleko zawiera również laktozę, która nie zawsze jest przez nasz organizm dobrze tolerowana. W przypadku osób z nietolerancją laktozy, jej spożycie może wywołać przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto więc zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym. W sklepach dostępne jest też mleko krowie bez laktozy, które w smaku nie różni się od standardowego mleka. Będzie ono dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie tolerują laktozy, a nie lubią roślinnych zamienników i nadal chcą cieszyć się znanym im smakiem kawy z mlekiem.

Syropy i inne słodkie dodatki

W wielu kawiarniach częstym dodatkiem do kawy są też różnego rodzaju syropy smakowe. Zawierają one mnóstwo cukru, tym samym niosąc ze sobą wszystkie negatywne konsekwencje jego spożycia, o których wspominaliśmy wyżej. Co więcej, często są one też naszpikowane polepszaczami i sztucznymi barwnikami, dlatego zdecydowanie lepiej jest ich unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1zetuf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj