Podlaskie specjały warte uwagi. Tego warto spróbować

Turyści poznają dany region, odwiedzając najbardziej charakterystyczne miejsca, jak też próbując lokalnych specjałów. Z pewnością nikt nie powinien narzekać na różnorodność smaków, które można odkryć, decydując się na urlop na Podlasiu.

Podlaskie specjały warte uwagi. Co warto skosztować podczas urlopu?Podlaskie specjały warte uwagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SHALYAPIN
Karol Wiak

Tatry mają swoje oscypki, Wielkopolska - rogale świętomarcińskie, miejscowości nad morzem - ryby prosto z morza, a Podlasie? Pod tym względem, ta części Polski, może pochwalić się naprawdę różnorodnymi smakami, dla których między innymi turyści tak chętnie odwiedzają ten właśnie region.

Z lokalnymi smakami, w przypadku Podlasia, można się spotkać tak naprawdę wszędzie - począwszy od restauracji, które się tu znajdują, jak i gospodarstwa agroturystyczne, które swoim gościom serwują lokalne potrawy, dbając o każdy szczegół. Wszystko jest oczywiście przygotowane na bazie podlaskich produktów. Nie powinno w związku z tym dziwić to, że turysta zachwycony smakiem, będzie chciał zabrać tutejsze produkty ze sobą, do swojego miejsca zamieszkania. I trzeba podkreślić, że na taki właśnie krok, decyduje się coraz większa grupa turystów.

Podlasie zachwyca na talerzu - jakich produktów i dań warto tu spróbować?

Województwo podlaskie to ta część kraju, którą warto odwiedzić, przede wszystkim ze względu na wspaniałe jeziora, niezwykle cenne zabytki i cerkwie, piękne parki narodowe i przede wszystkim smak. Planując urlop w tym regionie, turyści najczęściej wybierają te popularne, jak i mniej znane miejscowości, które mogą stanowić świetną bazę wypadową do podróży po całym województwie.

Świetną opcją mogą okazać się na przykład noclegi w Supraślu. Sama miejscowość znajduje się w pobliżu Białegostoku, a jej położenie sprawia, że do tych najpopularniejszych miejsc jest stąd co najwyżej 50 kilometrów. Również tu znajdziemy pewne elementy smaku, którymi może poszczycić się Podlasie. Są tatarskie restauracje, jak i lokalne produkty, z których słynie województwo podlaskie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sękacz – podlaski specjał

Regionalne potrawy w podlaskich restauracjach

Region Podlasia to pełna różnorodność, jeśli chodzi o potrawy, które są tu serwowane. Do tych najbardziej charakterystycznych, należy zaliczyć przede wszystkim: podlaskie kartacze, babka i kiszka ziemniaczana, zupa opieńkowa, pierogi białowieskie, kindziuk, czy sękacz. Każdy znajdzie tu takie danie, które będzie dostosowane do odpowiedniej diety, czy potrzeb. Co ważne, bezpośredni wpływ na tutejszą kuchnię mieli przede wszystkim Tatarzy, jak i ludność litewska oraz ruska. Podlaskie dania są proste, ale pyszne.

W kuchni podlaskie, co warto podkreślić, królują przede wszystkim potrawy z ziemniaków. Jeśli chodzi o napój, to warto tu spróbować buzę – lekki, musujący i orzeźwiający napój bezalkoholowy na bazie sfermentowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem rodzynek. Idealny na upalny dzień.

Sery, wędliny, miody i mrowisko

Wiele do zaoferowania mają również podlaskie gospodarstwa agroturystyczne, które dokładają wszelkich starań, by każdy turysta był w pełni zadowolony. Niemal w każdym tego typu obiekcie, można będzie skosztować prawdziwych lokalnych wędlin. Większość właścicieli oferuje również miód ze swojej własnej pasieki, jak i produkty mleczne.

A skoro już o nich mowa, to warto podkreślić, że do najbardziej znanych podlaskich serów należą sery korycińskie, które są produkowane w tradycyjny sposób, na terenach pomiędzy Biebrzańskim Parkiem Narodowym i Puszczą Knyszyńską. Ich sekret tkwi przede wszystkim w dojrzewaniu i wytwarzaniu tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli.

Podlasie to również wiele możliwości, jeśli chodzi o coś słodkiego. Z pewnością każdy słyszał o sękaczu, ale mało kto wie, że wyjątkowym smakiem charakteryzuje się tu również mrowisko, czy Marcinek (ten rodzaj ciasta najczęściej można dostać w Białowieży). Mrowisko to nic innego, jak kopiec z warstw ciasta faworkowego, polany miodem, a na koniec posypany makiem i rodzynkami. Jest to przysmak charakterystyczny dla Litwinów, którzy w Polsce mieszkają w Sejnach i okolicy tego miasteczka.

Prawdziwy "duch puszczy"

Na sam koniec warto wspomnieć o rodzaju pewnego napoju, bez którego nikt nie wyobraża sobie wizyty na Podlasiu. Mowa tu oczywiście o Duchu Puszczy, który jest dostępny niemal wszędzie. To wysokoprocentowy napój o różnorodnych smakach - tradycyjny, malinowy, śliwkowy, żurawinowy i wiele innych i na pewno zaskakujących. To przysmak, który w pierwszej kolejności kojarzy się z wizytą na Podlasiu.

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥