WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Wakacje nad Bałtykiem. Gdzie zjeść najlepszą rybę prosto z morza?

Sezon wakacyjny to czas, kiedy Polacy chętnie podróżują nad Morze Bałtyckie. Oprócz wypoczynku na plaży, korzystania z atrakcji, chyba każdy chciałby spróbować specjałów tego regionu, czyli ryby prosto z morza. Okoliczne smażalnie kuszą rozmaitymi daniami, w których króluje ryba smażona lub wędzona. Jak rozpoznać świeżą rybę i czym się kierować przy wyborze miejsc, w których chciałoby się zjeść rybę prosto z Bałtyku?

Wakacje nad Bałtykiem. Gdzie zjeść najlepszą rybę prosto z morza?Wakacje nad Bałtykiem. Gdzie zjeść najlepszą rybę prosto z morza?
Źródło zdjęć: © Nocowanie.pl
Karol Wiak

Plaża, liczne atrakcje, mile spędzony czas - oprócz stałych elementów podczas wakacji nad polskim morzem, każdy turysta chciałby dobrze zjeść. Niezależnie od miejsca wypoczynku, nieodłącznym elementem w menu każdego turysty, który spędza czas nad Bałtykiem, jest ryba - najlepiej gdyby była ona świeża (prosto z morza). Dobrze będzie, jeśli kucharz przyrządzi ją w odpowiedni sposób - tak, by w możliwie najlepszy sposób zaprezentować "smak morza".

W kurortach nad polskim morzem - zarówno tych większych i mniejszych, można tak naprawdę znaleźć smażalnie ryb praktycznie na każdym kroku. Władysławowo, Kołobrzeg, miejscowości Półwyspu Helskiego, czy też Dębki - noclegi w Nocowanie.pl, oferują ich całe mnóstwo. Bardzo często niestety zdarza się, że zamiast dopiero co złowionej ryby, na talerzu ląduje odmrożony, ociekający tłuszczem i wielokrotnie panierowany gatunek, którego próżno szukać w wodach Morza Bałtyckiego. Na jaką rybę warto się skusić nad polskim morzem? Które restauracje warto wybrać, by zjeść tę najlepszą rybę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Których ryb warto spróbować nad Morzem Bałtyckim?

Planując wizytę w lokalnej smażalni ryb nad Bałtykiem, warto odpowiednio wcześniej zrobić rozeznanie i wiedzieć, jakie ryby pływają w wodach Bałtyku. Nie od dziś wiadomo, że najlepsza ryba to ta lokalna ryba, najlepiej z porannego połowu.

Do najpopularniejszych ryb, które warto spróbować podczas wakacji nad Bałtykiem, należy zaliczyć:

  •  flądrę
  • śledzia 
  • dorsza

W menu wielu restauracji bardzo często znajdzie się również następujące pozycje ryb prosto z Bałtyku:

  • belona
  • turbot
  • sola
  • węgorz

Jeśli w menu smażalni znajdują się te pozycje, to każdy może być pewny, że ryba pochodzi prosto z Morza Bałtyckiego.

Pewnego rodzaju wątpliwą kwestią, na pewno będą pozycje, takie jak morszczuk, mintaj, halibut, czy okoń, które są określane w karcie jako ryby z Bałtyku. Warto mieć na uwadze jednak fakt, że pochodzą one z zupełnie innych mórz i oceanów i na pewno nie ma takiej możliwości, by znaleźć je w Morzu Bałtyckim.

Ryba zakupiona w porcie - gwarancja świeżej ryby!

Popularnym trendem w przypadku wielu nadmorskich miejscowości jest zakup świeżych ryb prosto z morza u rybaków, którzy powracają do przystani i portów po porannych połowach. Każdy ma tu pewność, że ryba jest świeża, a i cena bardzo korzystna. Wystarczy tylko odpowiednio przyrządzić daną rybę, by cieszyć się jej najlepszym smakiem.

Turyści polskiego portalu Nocowanie.pl, który jest odwiedzany nawet przez 4 mln turystów miesięcznie, najczęściej wybierają się do portów i przystani morskich w Kołobrzegu, Władysławowie, w Helu, w Chłopach, Sarbinowie, czy w Unieściu.

Jak rozpoznać smażalnię serwującą świeże ryby prosto z morza?

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, gdy turyści na swój obiad wybierają się całą rodziną do pobliskiej smażalni ryb. Wybór lokali jest naprawdę duży, jednak obowiązuje kilka najważniejszych zasad, którymi każdy powinien się kierować.

Warto:

  • zapoznać się z opiniami gości, którzy mieli przyjemność jeść w danym miejscu,
  • postawić na lokalny gatunek ryb - istnieje wówczas większe prawdopodobieństwo, że dana ryba została złowiona o poranku lub kilka dni wcześniej,
  • wybrać takie restauracje, które w swoim menu mają do wyboru kilka lokalnych ryb - tych, które wcześniej zostały wspomniane; bogate menu od A do Z, może budzić pewne wątpliwości,
  • zwrócić uwagę na zapach, jaki panuje w restauracji - bardzo często ryby smażone są na głębokim i rzadko wymienianym tłuszczu,
  • zwrócić uwagę na panierkę i przyprawy - grubsza panierka i duża ilość przypraw, bardzo często maskuje świeżość ryby,
  • wybrać takie miejsce, w którym przebywa duża liczba osób - sprawdzone miejsca bardzo często przyciągają liczne rzesze turystów,
  • nie zamawiać ryb w cieście i panierce - podnosi to wagę i co za tym idzie - cenę.

Autor jest ekspertem serwisu Nocowanie.pl

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń