WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Podaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobre

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pikantne ziemniaczki po pakistańsku, zanurzone w pysznym pomidorowym sosie. Dzięki aromatycznym przyprawom zwykłe ziemniaki zamieniają się w pyszne i rozgrzewające danie. Doskonale smakują zarówno same jak i z rybą czy mięsem.

Podaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobrePodaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobre
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 6 pomidorów grubo pokrojonych
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki suszonych liści kozieradki
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • garść świeżego koperku, grubo posiekanego
  • 1 zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
  • 0,5 cytryny pokrojonej w cząstki

Przepis

  • Ziemniaki ugotuj, by były półtwarde, a następnie odcedź.
  • W rondelku z pokrywką rozgrzej olej i ghee. Dodaj kminek, czarnuszkę i nasiona kolendry i podsmaż.
  • Zmniejsz ogień, dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj, nie pozwól, by przyprawy przypaliły się lub przywarły do dnia naczynia.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, kurkumę, chili w proszku i sól do smaku i smaż przez 6–8 minut, aż pomidory będą miękkie. Dodaj suszone liście kozieradki i wymieszaj.
  • Dodaj ziemniaki, wlej 120 ml wody, wymieszaj i zwiększ temperaturę do średniej.
  • Przykryj rondelek pokrywką i gotuj przez 10–12 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków i odparowania płynu (może być konieczne uzupełnienie wody.
  • Podawaj posypane koperkiem, chilli i skropione odrobiną cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości