Po jakie zioła warto sięgać latem? Praktyczny przewodnik

Latem często temperatury sięgają szczytów słupka rtęci i mamy ochotę wyłącznie na ochładzające i orzeźwiające napoje. Warto pomyśleć o wykorzystaniu ziół, które doskonale nawadniają, chłodzą i relaksują. Lemoniady z ich udziałem to tylko jeden ze sposobów. Warto dodawać zioła do posiłków i zażywać aromatycznych kąpieli z ich dodatkiem. Każdy z tych sposobów pomoże nam zdrowo przetrwać upalne lato.

ZiołaDodawajmy świeże zioła do letnich posiłków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jako pierwsze zioło na dodatek do chłodnej lemoniady zawsze jako pierwsza przyjdzie nam na myśl mięta. jej listki i całe gałązki z powodzeniem można dodawać do zimnej wody z cytryną, schłodzonych drinków, sałatek, letnich deserów. Ale sam napar z mięty doskonale nas ukoi podczas upału.

Zioła dla ochłody

Poza mięta kilka innych ziół też schłodzi latem ciało. Należy do nich melisa i szałwia. Należy zaparzyć je w naczyniu ciepłą wodą i wypić letni napar. Ale równie dobrze możemy wrzucić do dzbanka z tymi ziołami kostki lodu, cytrynę, dodać miód i świeże owoce.

Pamiętajmy, że zioła zawierają witaminy i minerały, w tym potas, dzięki czemu doskonale wspierają gospodarkę wodna organizmu i mają działanie prozdrowotne.

Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu

Należy zwrócić uwagę na pokrzywę, która dostępna jest od wiosny do jesieni. Ziele to oczyści nasz organizm z nadmiaru kwasu moczowego i toksyn, zmniejszy obrzęki, które czasami pojawiają się w bardzo upalne dni.

Z pokrzywy zbieranej na terenach wolnych od zanieczyszczeń warto robić koktajle, napary, zupy, jako dodatek do nadzienia na pierogi i tarty.

Właściwości oczyszczające organizm posiada także natka pietruszki, skrzyp polny, mniszek lekarski, czarny bez. Do naparów, sałatek i koktajli można wykorzystywać oprócz liści także kwiaty tych ziół.

Na naszych łąkach i polach warto poszukać też krwawnika pospolitego, który ma właściwości termoregulujące - chłodzi w czasie upałów i rozgrzewa w chłodne dni.

Zioła można dodawać do kąpieli . Doskonale ukoją i nawodnią naszą skórę. Oprócz świeżych liści, można wlewać do kąpieli także ich napary. Poczujemy fantastyczną ulgę po dniu spędzonym w wysokiej temperaturze.

Zioła w kuchni

Zdecydowanie dodawajmy świeże zioła do letnich posiłków. Wpłyną one na dobre trawienie i przyczynią się do lepszego nawodnienia organizmu. Nie żałujmy więc takich ziół jak macierzanka, koper, kolendra, cząber, majeranek, trawa cytrynowa i lawenda.

Wybierajmy w gorące dni potrawy lekkostrawne, sałatki i białe mięso oraz ryby.

Zioła doskonale sprawdzą się również w deserach. Listki mięty, melisy, kwiaty lawendy, płatki róży, nie tylko dodadzą im smaku, ale i pięknie ozdobią.

Letni koktajl z pokrzywą i owocami

Składniki na dwie porcje:

  • 2 garście malin
  • 2 garście świeżo zerwanej młodej pokrzywy (same wierzchołki)
  • 1 filiżanka młodych liści słonecznika
  • 1 filiżanka młodych liści groszku czepnego
  • 200 ml wody źródlanej
  • opcjonalnie – 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Owoce i liście i wkładamy do kielicha blendera i wlewamy połowę wody. Miksujemy.
  2. Jeżeli uznamy, że koktajl jest wystarczająco gęsty nie wlewamy pozostałej wody. Jeżeli chcemy mieć rzadki, dolewamy wodę i miksujemy.
  3. Opcjonalnie dodajemy miód. Podajemy od razu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów