Po jakie zioła warto sięgać latem? Praktyczny przewodnik
Latem często temperatury sięgają szczytów słupka rtęci i mamy ochotę wyłącznie na ochładzające i orzeźwiające napoje. Warto pomyśleć o wykorzystaniu ziół, które doskonale nawadniają, chłodzą i relaksują. Lemoniady z ich udziałem to tylko jeden ze sposobów. Warto dodawać zioła do posiłków i zażywać aromatycznych kąpieli z ich dodatkiem. Każdy z tych sposobów pomoże nam zdrowo przetrwać upalne lato.
Jako pierwsze zioło na dodatek do chłodnej lemoniady zawsze jako pierwsza przyjdzie nam na myśl mięta. jej listki i całe gałązki z powodzeniem można dodawać do zimnej wody z cytryną, schłodzonych drinków, sałatek, letnich deserów. Ale sam napar z mięty doskonale nas ukoi podczas upału.
Zioła dla ochłody
Poza mięta kilka innych ziół też schłodzi latem ciało. Należy do nich melisa i szałwia. Należy zaparzyć je w naczyniu ciepłą wodą i wypić letni napar. Ale równie dobrze możemy wrzucić do dzbanka z tymi ziołami kostki lodu, cytrynę, dodać miód i świeże owoce.
Pamiętajmy, że zioła zawierają witaminy i minerały, w tym potas, dzięki czemu doskonale wspierają gospodarkę wodna organizmu i mają działanie prozdrowotne.
Zioła, dzięki którym pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu
Należy zwrócić uwagę na pokrzywę, która dostępna jest od wiosny do jesieni. Ziele to oczyści nasz organizm z nadmiaru kwasu moczowego i toksyn, zmniejszy obrzęki, które czasami pojawiają się w bardzo upalne dni.
Z pokrzywy zbieranej na terenach wolnych od zanieczyszczeń warto robić koktajle, napary, zupy, jako dodatek do nadzienia na pierogi i tarty.
Właściwości oczyszczające organizm posiada także natka pietruszki, skrzyp polny, mniszek lekarski, czarny bez. Do naparów, sałatek i koktajli można wykorzystywać oprócz liści także kwiaty tych ziół.
Na naszych łąkach i polach warto poszukać też krwawnika pospolitego, który ma właściwości termoregulujące - chłodzi w czasie upałów i rozgrzewa w chłodne dni.
Zioła można dodawać do kąpieli . Doskonale ukoją i nawodnią naszą skórę. Oprócz świeżych liści, można wlewać do kąpieli także ich napary. Poczujemy fantastyczną ulgę po dniu spędzonym w wysokiej temperaturze.
Zioła w kuchni
Zdecydowanie dodawajmy świeże zioła do letnich posiłków. Wpłyną one na dobre trawienie i przyczynią się do lepszego nawodnienia organizmu. Nie żałujmy więc takich ziół jak macierzanka, koper, kolendra, cząber, majeranek, trawa cytrynowa i lawenda.
Wybierajmy w gorące dni potrawy lekkostrawne, sałatki i białe mięso oraz ryby.
Zioła doskonale sprawdzą się również w deserach. Listki mięty, melisy, kwiaty lawendy, płatki róży, nie tylko dodadzą im smaku, ale i pięknie ozdobią.
Letni koktajl z pokrzywą i owocami
Składniki na dwie porcje:
- 2 garście malin
- 2 garście świeżo zerwanej młodej pokrzywy (same wierzchołki)
- 1 filiżanka młodych liści słonecznika
- 1 filiżanka młodych liści groszku czepnego
- 200 ml wody źródlanej
- opcjonalnie – 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Owoce i liście i wkładamy do kielicha blendera i wlewamy połowę wody. Miksujemy.
- Jeżeli uznamy, że koktajl jest wystarczająco gęsty nie wlewamy pozostałej wody. Jeżeli chcemy mieć rzadki, dolewamy wodę i miksujemy.
- Opcjonalnie dodajemy miód. Podajemy od razu.