Grecja nie dla wegetarian? Nic bardziej mylnego! Przegląd najpopularniejszych bezmięsnych dań greckich
Choć wegetariańskich i wegańskich restauracji w Atenach nie ma zbyt wiele, osoby unikające mięsa mogą się tam poczuć jak w raju. Każda, tradycyjna i nowoczesna, tawerna, ma w swojej ofercie kilka co najmniej potraw bezmięsnych, które smakują wybornie. Oto szybki przegląd tego, czego szukać w menu, gdy nie ma się ochoty na mięso.
Horiatiki - czyli sałatka grecka, bo jak mówią, klasyka się nie starzeje. Pomidory najlepiej byłoby gdyby były z Peloponezu, bo jak twierdzą Grecy tam rosną i dojrzewają najlepiej. Do tego jeszcze chrupiące ogórki, pyszne oliwki z Kalamaty, nieco aromatycznej, zielonej papryki, no i potężny plaster fety z Krety. Całość powinna być oczywiście skropiona oliwą. Z kawałkiem pszennego chleba to doskonałe śniadanie, obiad oraz kolacja. To już zależy tylko od was. Uwaga! W sałatce greckiej nie ma miejsca na sałatę, ani tym bardziej kapustę pekińską.
Fava - prościutka pasta z grochu, mogąca nieco przywodzić na myśl grecki hummus. Doprawiona czosnkiem i słodką cebulą uwodzi pełnią smaku mimo swej pozornej skromności. Przez szefów kuchni często podawana z dodatkami. Czasem z kaparami, czasem z posiekaną cebulą, jeszcze innym razem z zielonymi szparagami.
Spanakopita - chrupiące ciasto filo, w które Grecy zawijają różne farsze, ma wiele kształtów i form. Niezmienny zaś jest smak, zawsze świetny. Jednym z najpopularniejszych placków jest spanakopita faszerowana szpinakiem, ziołami i odrobiną kruszonej fety. Idealna na szybkie śniadanie w drodze do Pireusu i dalej na greckie wyspy. Równie dobrze smakuje w drodze powrotnej. W wersji bez szpinaku, z farszem opartym wyłączenie o ser i zioła, placek nazywa się tiropita i smakuje również wybornie.
5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej
Kolokithokrftedes - okrągłe jak piłeczka do golfa pulpeciki z cukinii smakują doskonale o każdej porze i sprawdzą się nawet jeśli ktoś nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Chrupiąca skórka skrywa delikatne, ale pełne smaku wnętrze. To też idealna przekąska do piwa, wina albo szklaneczki ouzo wieczorem. Przed włożeniem do ust koniecznie skropcie je cytryną.
Tzatzkiki - gęsty jogurt i ogórki, czyli jedna z najbardziej znanych greckich przekąsek. Zimne i odświeżające tzatziki to idealny dodatek do wielu dań. Doskonale komponują się z pulpecikami z cukinii, dlatego bardzo często podawane są razem.
Gemista - to papryki i pomidory, a czasem także inne warzywa, nadziewane ryżem z ziołami. Fantastycznie smakują z dodatkiem lekkiego pomidorowego sosu. Ich sekretem jest mieszanka ziół, które sprawiają, że prosty ryżowy farsz smakuje doskonale.
Melitzaosalata - aby przygotować tę sałatkę bakłażany trzeba upiec nad żywym ogniem, potem obrać i pokroić w nieduże kawałki. Dymny smak bakłażana idealnie podkreślą drobno pokrojona cebula, posiekany czosnek i niewielkie kawałeczki czerwonej papryki. Do tego mięta i pietruszka oraz kropla octu, która odświeży całość i uczyni tę sałatkę idealnie letnią.
Dakos - przekąska z Krety. To jęczmienna poduszona bułka. Jej chrupkość skontrastowana jest z delikatnością pomidora. Całość podbija słoność fety albo mizithry, innego słynnego sera przygotowywanego przez kreteńskich serowarów. Skropiona oliwą jest jedną z najładniejszych kanapek, jakie można sobie wyobrazić.
Gigantes - miłośnicy fasoli w Grecji odnajdą się bez trudu między innymi dzięki gigantes, gigantycznym ziarnom fasoli pieczonym w pomidorowym sosie. Najlepiej jest gdy towarzyszy im pokruszona feta i pszenny chleb.
Grecja smakuje wybornie i to zarówno w wersji z mięsem i bez niego. Jeśli doda się do tego nazbyt wysokie ceny, niezawodne słońce, plaże i bogate muzea Aten to wyprawa do Grecji jawi się jako idealne rozwiązanie na wakacje.