Pływa w rosole i wielu odstrasza. Inni wręcz się nią zajadają. Kontrowersyjny składnik pod lupą

Rosół jest narodową zupą, która gości w polskich domach przez pokolenia. Dla wielu tradycjonalistów obecność pływających kawałków skóry z kurczaka to wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów. Skórka ta, choć niepozorna, nabiera miana przysmaku w wielu polskich kuchniach. Co kryje się za tą kontrowersyjną opinią?

Kawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocjeKawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to tradycyjna polska zupa, która mimo upływu czasu i zmieniających się trendów kulinarnych, wciąż króluje na naszych stołach. Kult tej zupy wywodzi się z głębokiego poszanowania dla prostych, naturalnych składników. Jednym z takich składników jest skóra z kurczaka, która dla jednych jest nieodłącznym elementem smaku i wspomnień, dla innych zaś - kontrowersyjną obecnością.

Skóra z kurczaka - czy warto ją zostawiać?

Wielu Polaków pamięta dzieciństwo, gdy babcia serwowała im talerz gorącego rosołu z unoszącymi się drobinkami tłuszczu i skóry z kurczaka. To właśnie skóra nadaje zupie charakterystycznego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu. Dlatego też dla miłośników tej tradycji, płatająca się w rosole skóra to nie tylko smak, ale i sentyment. Skóra z kurczaka w rosole często budzi kontrowersje. Dla jednych jest to zaledwie zbędny tłuszcz, dla innych jednak zawiera wachlarz walorów smakowych i odżywczych. Zwolennicy uważają, że obecność skóry wzbogaca zupę, dodając jej głębi smaku dzięki zawartości tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie bez znaczenia są również wartości odżywcze, jakie skóra z kurczaka wnosi do rosołu. Bogata w kolagen oraz witaminy z grupy B, wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Jak pokazują badania, umiar w jej spożyciu może wzbogacić dietę, dostarczając niezbędnych substancji odżywczych, które wspierają układ kostny i odpornościowy.

Jak zrobić rosół na kurze?

Nowoczesna wersja rosołu, często określana jako bardziej odchudzona lub studencka, bazuje na tzw. porcji rosołowej. Na czym to polega? W sklepach można znaleźć korpus kurczęcia gotowy do użycia, składający się z szyi, kręgosłupa i skrzydeł, bez dodatkowego mięsa. Z tego względu jest to wybór, który różni się od tradycyjnych receptur, lecz wielu entuzjastów dodaje do tego zestawu inne rodzaje mięsa, jak skrzydła lub podudzia z indyka czy kaczki, aby wzbogacić smak zupy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości