Pływa w rosole i wielu odstrasza. Inni wręcz się nią zajadają. Kontrowersyjny składnik pod lupą

Rosół jest narodową zupą, która gości w polskich domach przez pokolenia. Dla wielu tradycjonalistów obecność pływających kawałków skóry z kurczaka to wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów. Skórka ta, choć niepozorna, nabiera miana przysmaku w wielu polskich kuchniach. Co kryje się za tą kontrowersyjną opinią?

Kawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocjeKawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to tradycyjna polska zupa, która mimo upływu czasu i zmieniających się trendów kulinarnych, wciąż króluje na naszych stołach. Kult tej zupy wywodzi się z głębokiego poszanowania dla prostych, naturalnych składników. Jednym z takich składników jest skóra z kurczaka, która dla jednych jest nieodłącznym elementem smaku i wspomnień, dla innych zaś - kontrowersyjną obecnością.

Skóra z kurczaka - czy warto ją zostawiać?

Wielu Polaków pamięta dzieciństwo, gdy babcia serwowała im talerz gorącego rosołu z unoszącymi się drobinkami tłuszczu i skóry z kurczaka. To właśnie skóra nadaje zupie charakterystycznego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu. Dlatego też dla miłośników tej tradycji, płatająca się w rosole skóra to nie tylko smak, ale i sentyment. Skóra z kurczaka w rosole często budzi kontrowersje. Dla jednych jest to zaledwie zbędny tłuszcz, dla innych jednak zawiera wachlarz walorów smakowych i odżywczych. Zwolennicy uważają, że obecność skóry wzbogaca zupę, dodając jej głębi smaku dzięki zawartości tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie bez znaczenia są również wartości odżywcze, jakie skóra z kurczaka wnosi do rosołu. Bogata w kolagen oraz witaminy z grupy B, wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Jak pokazują badania, umiar w jej spożyciu może wzbogacić dietę, dostarczając niezbędnych substancji odżywczych, które wspierają układ kostny i odpornościowy.

Jak zrobić rosół na kurze?

Nowoczesna wersja rosołu, często określana jako bardziej odchudzona lub studencka, bazuje na tzw. porcji rosołowej. Na czym to polega? W sklepach można znaleźć korpus kurczęcia gotowy do użycia, składający się z szyi, kręgosłupa i skrzydeł, bez dodatkowego mięsa. Z tego względu jest to wybór, który różni się od tradycyjnych receptur, lecz wielu entuzjastów dodaje do tego zestawu inne rodzaje mięsa, jak skrzydła lub podudzia z indyka czy kaczki, aby wzbogacić smak zupy.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód