Pływa w rosole i wielu odstrasza. Inni wręcz się nią zajadają. Kontrowersyjny składnik pod lupą

Rosół jest narodową zupą, która gości w polskich domach przez pokolenia. Dla wielu tradycjonalistów obecność pływających kawałków skóry z kurczaka to wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów. Skórka ta, choć niepozorna, nabiera miana przysmaku w wielu polskich kuchniach. Co kryje się za tą kontrowersyjną opinią?

Kawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocjeKawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to tradycyjna polska zupa, która mimo upływu czasu i zmieniających się trendów kulinarnych, wciąż króluje na naszych stołach. Kult tej zupy wywodzi się z głębokiego poszanowania dla prostych, naturalnych składników. Jednym z takich składników jest skóra z kurczaka, która dla jednych jest nieodłącznym elementem smaku i wspomnień, dla innych zaś - kontrowersyjną obecnością.

Skóra z kurczaka - czy warto ją zostawiać?

Wielu Polaków pamięta dzieciństwo, gdy babcia serwowała im talerz gorącego rosołu z unoszącymi się drobinkami tłuszczu i skóry z kurczaka. To właśnie skóra nadaje zupie charakterystycznego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu. Dlatego też dla miłośników tej tradycji, płatająca się w rosole skóra to nie tylko smak, ale i sentyment. Skóra z kurczaka w rosole często budzi kontrowersje. Dla jednych jest to zaledwie zbędny tłuszcz, dla innych jednak zawiera wachlarz walorów smakowych i odżywczych. Zwolennicy uważają, że obecność skóry wzbogaca zupę, dodając jej głębi smaku dzięki zawartości tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie bez znaczenia są również wartości odżywcze, jakie skóra z kurczaka wnosi do rosołu. Bogata w kolagen oraz witaminy z grupy B, wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Jak pokazują badania, umiar w jej spożyciu może wzbogacić dietę, dostarczając niezbędnych substancji odżywczych, które wspierają układ kostny i odpornościowy.

Jak zrobić rosół na kurze?

Nowoczesna wersja rosołu, często określana jako bardziej odchudzona lub studencka, bazuje na tzw. porcji rosołowej. Na czym to polega? W sklepach można znaleźć korpus kurczęcia gotowy do użycia, składający się z szyi, kręgosłupa i skrzydeł, bez dodatkowego mięsa. Z tego względu jest to wybór, który różni się od tradycyjnych receptur, lecz wielu entuzjastów dodaje do tego zestawu inne rodzaje mięsa, jak skrzydła lub podudzia z indyka czy kaczki, aby wzbogacić smak zupy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja