Trwa ładowanie...
rosół
MPM
25 stycznia 2025, 22:59

Pływa w rosole i wielu odstrasza. Inni wręcz się nią zajadają. Kontrowersyjny składnik pod lupą

Rosół jest narodową zupą, która gości w polskich domach przez pokolenia. Dla wielu tradycjonalistów obecność pływających kawałków skóry z kurczaka to wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów. Skórka ta, choć niepozorna, nabiera miana przysmaku w wielu polskich kuchniach. Co kryje się za tą kontrowersyjną opinią?

Kawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocjeKawałki kurczaka ze swoistą skórką wywołują skraje emocjeŹródło: Adobe Stock
d1uyyjh
d1uyyjh

Rosół to tradycyjna polska zupa, która mimo upływu czasu i zmieniających się trendów kulinarnych, wciąż króluje na naszych stołach. Kult tej zupy wywodzi się z głębokiego poszanowania dla prostych, naturalnych składników. Jednym z takich składników jest skóra z kurczaka, która dla jednych jest nieodłącznym elementem smaku i wspomnień, dla innych zaś - kontrowersyjną obecnością.

Skóra z kurczaka - czy warto ją zostawiać?

Wielu Polaków pamięta dzieciństwo, gdy babcia serwowała im talerz gorącego rosołu z unoszącymi się drobinkami tłuszczu i skóry z kurczaka. To właśnie skóra nadaje zupie charakterystycznego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu. Dlatego też dla miłośników tej tradycji, płatająca się w rosole skóra to nie tylko smak, ale i sentyment. Skóra z kurczaka w rosole często budzi kontrowersje. Dla jednych jest to zaledwie zbędny tłuszcz, dla innych jednak zawiera wachlarz walorów smakowych i odżywczych. Zwolennicy uważają, że obecność skóry wzbogaca zupę, dodając jej głębi smaku dzięki zawartości tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Nie bez znaczenia są również wartości odżywcze, jakie skóra z kurczaka wnosi do rosołu. Bogata w kolagen oraz witaminy z grupy B, wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Jak pokazują badania, umiar w jej spożyciu może wzbogacić dietę, dostarczając niezbędnych substancji odżywczych, które wspierają układ kostny i odpornościowy.

d1uyyjh

Jak zrobić rosół na kurze?

Nowoczesna wersja rosołu, często określana jako bardziej odchudzona lub studencka, bazuje na tzw. porcji rosołowej. Na czym to polega? W sklepach można znaleźć korpus kurczęcia gotowy do użycia, składający się z szyi, kręgosłupa i skrzydeł, bez dodatkowego mięsa. Z tego względu jest to wybór, który różni się od tradycyjnych receptur, lecz wielu entuzjastów dodaje do tego zestawu inne rodzaje mięsa, jak skrzydła lub podudzia z indyka czy kaczki, aby wzbogacić smak zupy.

d1uyyjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1uyyjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj