Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie

Łasuchom na pewno posmakuje omlet z owocami i syropem waniliowym, który może śmiało konkurować z racuchami czy naleśnikami. Pierwsze próby usmażenia puszystego i pełnego smaku jajecznego placka mogą być nieudane, ale wystarczy nabrać odrobinę wprawy, by osiągnąć "omletowe mistrzostwo".

Płonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażeniePłonący biszkoptowy omlet z owocami. Robi wrażenie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto omletowe:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Syrop waniliowy:

  • 250 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska drobno posiekanej wanilii lub pół torebki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 8 łyżek pokrojonych owoców (np. wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka)
  • 50 ml likieru
  • 50 ml rumu

Przepis

  • Syrop: Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie, zalać wodą i dodać wanilie lub cukier waniliowy. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zmniejszyć ogień i gotować tak przez około 10 minut.
  • Pokrojone owoce gotować w małym rondelku we wrzącym syropie waniliowym przez 5-7 minut. Wyjąć je, odsączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop pozostały z gotowania odparować o połowę, połączyć z likierem i zdjąć z ognia.
  • Ciasto: Jaja ubić starannie z cukrem pudrem i solą. Usmażyć na maśle duży omlet. Ułożyć na nim przygotowane owoce, skropić je zagęszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym złożyć omlet na pół.
  • Tuż przed podaniem polać rumem i zapalić.
  • Do przygotowania tego omletu użyć można także owoców z kompotu, lecz należy obgotowywać je w syropie znacznie krócej.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację