Placuszki z białego sera z pieczarkami i cebulką. Szybkie i łatwe
Bardzo proste i szybkie do przygotowania placuszki z białego sera. Można je jeść jako samodzielną przekąskę lub podać z ziemniakami i surówką. Zamienią się wtedy w pyszne danie obiadowe.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki + mąka do podsypania stolnicy
- olej do smażenia
- papryka czerwona słodka
- kilka pieczarek
- 500 g białego sera
- 1 łyżka śmietany
Przepis
- Pieczarki zetrzeć na małych oczkach i podsmażyć. Cebulkę pokroić drobno w kostkę i również podsmażyć.
- Ser zmielić dodać do niego cebulkę, pieczarki, pół szklanki mąki, łyżkę śmietany, jajko, paprykę w proszku, pieprz, sól. Dokładnie wyrobić.
- Formować placuszki w kształcie kotletów mielonych, obtoczyć w bułce i smażyć na gorącym oleju.
- Z tych składników wychodzi 8 placuszków. Można podawać z ziemniakami i surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl