Placuszki jogurtowe z truskawkami. Proste i szybkie w przygotowaniu
"Puszyste placuszki, które zawsze robię w truskawkowym sezonie. Obowiązkowe w wiosennym menu" - pisze Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka książek z przepisami na smaczne i zdrowe dania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g ksylitolu
- 150 g truskawek
- 5 g oleju kokosowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
Wskazówka:
Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną typ 500–650 lub ryżową. Ksylitol na cukier.
Przepis
- Jajka i ksylitol zmiksować na gęstą pianę (około 3–4 minut). Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek i ostrożnie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Truskawki pokroić w plasterki.
- Na patelnię posmarowaną odrobiną oleju wykładać ciasto: jedna łyżka – jeden placuszek.
- Na każdym placuszku układać po 2–3 plasterki truskawek. Smażyć z obu stron, na małym ogniu, pod przykryciem.
- Przed każdą partią placuszków patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl