Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Placuszki jogurtowe z truskawkami. Proste i szybkie w przygotowaniu

Przepis

"Puszyste placuszki, które zawsze robię w truskawkowym sezonie. Obowiązkowe w wiosennym menu" - pisze Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka książek z przepisami na smaczne i zdrowe dania.

d3ofhbt
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g ksylitolu
  • 150 g truskawek
  • 5 g oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wskazówka:
Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną typ 500–650 lub ryżową. Ksylitol na cukier.

Przepis
  • Jajka i ksylitol zmiksować na gęstą pianę (około 3–4 minut). Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek i ostrożnie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Truskawki pokroić w plasterki.
  • Na patelnię posmarowaną odrobiną oleju wykładać ciasto: jedna łyżka – jeden placuszek.
  • Na każdym placuszku układać po 2–3 plasterki truskawek. Smażyć z obu stron, na małym ogniu, pod przykryciem.
  • Przed każdą partią placuszków patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.

Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Placuszki jogurtowe z truskawkami. Proste i szybkie w przygotowaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt