Placuszki chlebowe z serem feta

Czerstwe pieczywo może stać się bazą wielu smacznych dań. Możemy wykorzystać je chociażby do przygotowania placuszków. Na liście składników znajdziemy także jajka i ser feta.

Placuszki chlebowe z serem fetaPlacuszki chlebowe z serem feta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 kromki czerstwego białego chleba
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 4 łyżeczki za’ataru
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g fety
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos koperkowo-miętowy:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • garść grubo posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Namocz chleb w zimnej wodzie (ok. 15 minut), a następnie delikatnie odciśnij resztkę wody. Do miski wbij jajka, roztrzep je, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
  • Do masy jajecznej dodaj chleb, zieleninę i dobrze wymieszaj. Masa musi być bardzo gęsta. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju.
  • Nałóż 3 łyżki stołowe masy i uformuj z nich placek. Placki powinny mieć 2 cm grubości. Smaż po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Możesz wzbogacić "ciasto" o całoroczne warzywa, jak ziemniaki czy marchewka, lub sezonowe: cukinię, dynię czy kalarepkę.
  • Placuszki świetnie smakują z sosem tahini i sałatką izraelską. Zimą podawaj z surówkami z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka, a latem – z sosem koperkowo-miętowym.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia