Placuszki chlebowe z serem feta

Czerstwe pieczywo może stać się bazą wielu smacznych dań. Możemy wykorzystać je chociażby do przygotowania placuszków. Na liście składników znajdziemy także jajka i ser feta.

Placuszki chlebowe z serem fetaPlacuszki chlebowe z serem feta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 kromki czerstwego białego chleba
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 4 łyżeczki za’ataru
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g fety
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos koperkowo-miętowy:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • garść grubo posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Namocz chleb w zimnej wodzie (ok. 15 minut), a następnie delikatnie odciśnij resztkę wody. Do miski wbij jajka, roztrzep je, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
  • Do masy jajecznej dodaj chleb, zieleninę i dobrze wymieszaj. Masa musi być bardzo gęsta. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju.
  • Nałóż 3 łyżki stołowe masy i uformuj z nich placek. Placki powinny mieć 2 cm grubości. Smaż po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Możesz wzbogacić "ciasto" o całoroczne warzywa, jak ziemniaki czy marchewka, lub sezonowe: cukinię, dynię czy kalarepkę.
  • Placuszki świetnie smakują z sosem tahini i sałatką izraelską. Zimą podawaj z surówkami z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka, a latem – z sosem koperkowo-miętowym.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców