Placuszki chlebowe z serem feta
Czerstwe pieczywo może stać się bazą wielu smacznych dań. Możemy wykorzystać je chociażby do przygotowania placuszków. Na liście składników znajdziemy także jajka i ser feta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Sos koperkowo-miętowy:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki oliwy
- garść grubo posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przepis
- Namocz chleb w zimnej wodzie (ok. 15 minut), a następnie delikatnie odciśnij resztkę wody. Do miski wbij jajka, roztrzep je, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
- Do masy jajecznej dodaj chleb, zieleninę i dobrze wymieszaj. Masa musi być bardzo gęsta. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju.
- Nałóż 3 łyżki stołowe masy i uformuj z nich placek. Placki powinny mieć 2 cm grubości. Smaż po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- Możesz wzbogacić "ciasto" o całoroczne warzywa, jak ziemniaki czy marchewka, lub sezonowe: cukinię, dynię czy kalarepkę.
- Placuszki świetnie smakują z sosem tahini i sałatką izraelską. Zimą podawaj z surówkami z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka, a latem – z sosem koperkowo-miętowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl