Placuszki chlebowe z serem feta
Czerstwe pieczywo może stać się bazą wielu smacznych dań. Możemy wykorzystać je chociażby do przygotowania placuszków. Na liście składników znajdziemy także jajka i ser feta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Sos koperkowo-miętowy:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytryny
- skórka otarta z całej cytryny
- 3 łyżki oliwy
- garść grubo posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- Namocz chleb w zimnej wodzie (ok. 15 minut), a następnie delikatnie odciśnij resztkę wody. Do miski wbij jajka, roztrzep je, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
- Do masy jajecznej dodaj chleb, zieleninę i dobrze wymieszaj. Masa musi być bardzo gęsta. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju.
- Nałóż 3 łyżki stołowe masy i uformuj z nich placek. Placki powinny mieć 2 cm grubości. Smaż po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- Możesz wzbogacić "ciasto" o całoroczne warzywa, jak ziemniaki czy marchewka, lub sezonowe: cukinię, dynię czy kalarepkę.
- Placuszki świetnie smakują z sosem tahini i sałatką izraelską. Zimą podawaj z surówkami z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka, a latem – z sosem koperkowo-miętowym.
Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze