Placuszki chlebowe z serem feta
Czerstwe pieczywo może stać się bazą wielu smacznych dań. Możemy wykorzystać je chociażby do przygotowania placuszków. Na liście składników znajdziemy także jajka i ser feta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Sos koperkowo-miętowy:
- 100 ml jogurtu greckiego
 - 100 ml kwaśnej śmietany
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka soku cytryny
 - skórka otarta z całej cytryny
 - 3 łyżki oliwy
 - garść grubo posiekanego koperku
 - sól
 - pieprz
 
Przepis
- Namocz chleb w zimnej wodzie (ok. 15 minut), a następnie delikatnie odciśnij resztkę wody. Do miski wbij jajka, roztrzep je, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
 - Do masy jajecznej dodaj chleb, zieleninę i dobrze wymieszaj. Masa musi być bardzo gęsta. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju.
 - Nałóż 3 łyżki stołowe masy i uformuj z nich placek. Placki powinny mieć 2 cm grubości. Smaż po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
 - Możesz wzbogacić "ciasto" o całoroczne warzywa, jak ziemniaki czy marchewka, lub sezonowe: cukinię, dynię czy kalarepkę.
 - Placuszki świetnie smakują z sosem tahini i sałatką izraelską. Zimą podawaj z surówkami z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy pietruszka, a latem – z sosem koperkowo-miętowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl