Placki ziemniaczane ''po chińsku''
Ile osób, tyle sposobów na placki ziemniaczane. Możemy je przygotować na tysiąc sposobów i za każdym razem będą tak samo pyszne. Tym razem proponujemy placki ziemniaczane "po chińsku" z dodatkiem aromatycznych przypraw i wędliną.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag szynki, baleronu lub chudego boczku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki lub chilli
- olej sojowy do smażenia
Przepis
- Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce na wiórki.
- Wędlinę posiekać drobno i dodać do ziemniaków.
- Dodać także jaja, sos sojowy, make, paprykę, imbir i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Łyżką wykładać ciasto na rozgrzany na patelni tłuszcz, formować spodem łyżki okrągłe, nieduże placki i smażyć na zloty kolor.
- Podawać jako samodzielne danie lub do mies w sosie!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl