Trwa ładowanie...
naleśniki
Dorota Gepert
Dzisiaj, 12 marca 2025, 15:51

Do tych postnych naleśników nie robię farszu. Są smaczne nawet bez dodatków

Wydawało by się, że w naleśniki plus farsz to para, którą trudno rozdzielić. Wystarczy jednak trochę inaczej przygotować ciasto i same placki staną się pysznym posiłkiem. To idealny pomysł, kiedy nie mam czasu na przygotowania.

Takie naleśniki nie wymagają żadnego farszuTakie naleśniki nie wymagają żadnego farszuŹródło: Adobe Stock
d1p23f8
d1p23f8

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Często przypominamy sobie o nich w piątek, bo świetnie nadają się na postny posiłek. Są proste, pyszne, łatwo dobrać dodatki, ale jednak usmażenie placków i zrobienie farszu zajmuje trochę czasu. Dlatego mamy sprytne rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jak zrobić szybciej pożywne naleśniki?

Pożywne naleśniki można zrobić znacznie szybciej. Zaoszczędzimy sporo czasu na przyrządzaniu farszu. Do takiej wersji placków nie jest on po prostu potrzebny. Kluczem do sukcesu, podobnie jak w tradycyjnej wersji, jest dobrze przygotowane ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Podstawowe składniki są niezmienne, potrzebne będą mąka, mleko lub woda, jajka i szczypta soli. Jeśli czas nie goni, warto po przygotowaniu, odstawić je na pół godziny, by mąka napęczniała i konsystencja ciasta była jak najlepsza.

d1p23f8

Idealne dodatki do naleśników

Na czym polega fenomen tych naleśników, skoro ciasto przygotowuje się tak samo? Otóż jest pewien istotny szczegół. Odpowiednio dobrane dodatki wrzucamy bezpośrednio do ciasta i smażą się one już w placku. Trzeba zadbać o to, by były cienko pokrojone, wtedy szybko przypieką się razem z plackiem. Nadają się do tego sery. Na drugim miejscu są warzywa, ale tutaj trzeba wybierać te, które mają mało wody. Sprawdzi się cieniutko pokrojona papryka. Świetnym dodatkiem są też małe kawałki wędzonego łososie. Zawsze warto dorzucić do nich świeże zioła, na przykład drobno pokrojony szczypiorek czy koperek.

Naleśniki z łososiem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • kilka plasterków wędzonego łososie,
  • 1 papryka,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  2. Łososia pokrój na cienkie paseczki, drobno pokrój paprykę oraz zioła. Dodatki dołóż do ciasta, wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki, tak jak zwykle, na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  4. Naleśniki możesz podawać z kwaśną śmietaną albo jogurtem.
d1p23f8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1p23f8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj