Do tych postnych naleśników nie robię farszu. Są smaczne nawet bez dodatków

Wydawało by się, że w naleśniki plus farsz to para, którą trudno rozdzielić. Wystarczy jednak trochę inaczej przygotować ciasto i same placki staną się pysznym posiłkiem. To idealny pomysł, kiedy nie mam czasu na przygotowania.

Takie naleśniki nie wymagają żadnego farszuTakie naleśniki nie wymagają żadnego farszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Często przypominamy sobie o nich w piątek, bo świetnie nadają się na postny posiłek. Są proste, pyszne, łatwo dobrać dodatki, ale jednak usmażenie placków i zrobienie farszu zajmuje trochę czasu. Dlatego mamy sprytne rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jak zrobić szybciej pożywne naleśniki?

Pożywne naleśniki można zrobić znacznie szybciej. Zaoszczędzimy sporo czasu na przyrządzaniu farszu. Do takiej wersji placków nie jest on po prostu potrzebny. Kluczem do sukcesu, podobnie jak w tradycyjnej wersji, jest dobrze przygotowane ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Podstawowe składniki są niezmienne, potrzebne będą mąka, mleko lub woda, jajka i szczypta soli. Jeśli czas nie goni, warto po przygotowaniu, odstawić je na pół godziny, by mąka napęczniała i konsystencja ciasta była jak najlepsza.

Idealne dodatki do naleśników

Na czym polega fenomen tych naleśników, skoro ciasto przygotowuje się tak samo? Otóż jest pewien istotny szczegół. Odpowiednio dobrane dodatki wrzucamy bezpośrednio do ciasta i smażą się one już w placku. Trzeba zadbać o to, by były cienko pokrojone, wtedy szybko przypieką się razem z plackiem. Nadają się do tego sery. Na drugim miejscu są warzywa, ale tutaj trzeba wybierać te, które mają mało wody. Sprawdzi się cieniutko pokrojona papryka. Świetnym dodatkiem są też małe kawałki wędzonego łososie. Zawsze warto dorzucić do nich świeże zioła, na przykład drobno pokrojony szczypiorek czy koperek.

Naleśniki z łososiem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • kilka plasterków wędzonego łososie,
  • 1 papryka,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  2. Łososia pokrój na cienkie paseczki, drobno pokrój paprykę oraz zioła. Dodatki dołóż do ciasta, wymieszaj.
  3. Smaż naleśniki, tak jak zwykle, na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  4. Naleśniki możesz podawać z kwaśną śmietaną albo jogurtem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się