Do tych postnych naleśników nie robię farszu. Są smaczne nawet bez dodatków
Wydawało by się, że w naleśniki plus farsz to para, którą trudno rozdzielić. Wystarczy jednak trochę inaczej przygotować ciasto i same placki staną się pysznym posiłkiem. To idealny pomysł, kiedy nie mam czasu na przygotowania.
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Często przypominamy sobie o nich w piątek, bo świetnie nadają się na postny posiłek. Są proste, pyszne, łatwo dobrać dodatki, ale jednak usmażenie placków i zrobienie farszu zajmuje trochę czasu. Dlatego mamy sprytne rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Jak zrobić szybciej pożywne naleśniki?
Pożywne naleśniki można zrobić znacznie szybciej. Zaoszczędzimy sporo czasu na przyrządzaniu farszu. Do takiej wersji placków nie jest on po prostu potrzebny. Kluczem do sukcesu, podobnie jak w tradycyjnej wersji, jest dobrze przygotowane ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Podstawowe składniki są niezmienne, potrzebne będą mąka, mleko lub woda, jajka i szczypta soli. Jeśli czas nie goni, warto po przygotowaniu, odstawić je na pół godziny, by mąka napęczniała i konsystencja ciasta była jak najlepsza.
Idealne dodatki do naleśników
Na czym polega fenomen tych naleśników, skoro ciasto przygotowuje się tak samo? Otóż jest pewien istotny szczegół. Odpowiednio dobrane dodatki wrzucamy bezpośrednio do ciasta i smażą się one już w placku. Trzeba zadbać o to, by były cienko pokrojone, wtedy szybko przypieką się razem z plackiem. Nadają się do tego sery. Na drugim miejscu są warzywa, ale tutaj trzeba wybierać te, które mają mało wody. Sprawdzi się cieniutko pokrojona papryka. Świetnym dodatkiem są też małe kawałki wędzonego łososie. Zawsze warto dorzucić do nich świeże zioła, na przykład drobno pokrojony szczypiorek czy koperek.
Naleśniki z łososiem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- szklanka wody,
- szczypta soli,
- masło lub olej do smażenia.
Dodatkowo:
- kilka plasterków wędzonego łososie,
- 1 papryka,
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
- Łososia pokrój na cienkie paseczki, drobno pokrój paprykę oraz zioła. Dodatki dołóż do ciasta, wymieszaj.
- Smaż naleśniki, tak jak zwykle, na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Naleśniki możesz podawać z kwaśną śmietaną albo jogurtem.