Rodzina będzie zachwycona
Racuchy to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Niektóre przepisy na takie placki z mąki pochodzą powstały już kilka wieków temu. Dziś w kuchni mamy setki receptur na placki i racuchy. Najczęściej przygotowuje się je na słodko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić i wersję wytrawną. Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste racuchy i placki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Racuchy na słono
Racuchy warzywne mogą być świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub lekką kolację. Wykorzystać w nich możemy praktycznie każde warzywa, oczywiście takie, które jemy na surowo. W naszym przepisie wykorzystamy: seler naciowy, szklankę mąki, trzy jajka, cebulę, dwa ząbki czosnku, trochę natki pietruszki, sól, pieprz i olej. Z selera usuwamy włókna i kroimy go drobno, podobnie jak cebule i czosnek. Jajka ubijamy z solą i pieprzem. Dodajemy do nich mąkę i warzywa. Łyżką wazową kładziemy masę na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumienią, przewracamy, smażymy z drugiej strony i osączamy na papierze kuchennym.
Racuchy z pieczarkami
Kolejna nasza propozycja to placki z pieczarkami. Oczywiście możemy użyć też innych grzybów, np. kurek. Składniki: szklanka mąki, torebka suszonych drożdży, szklanka wody, łyżeczka soli, pół kilograma pieczarek, cebula, szczypiorek. Mąkę mieszamy z drożdżami, wlewamy wodę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy małe placuszki. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na oleju, doprawiając do smaku. Placki smażymy z obu stron, przekrawamy na pół i nakładamy grzybowy farsz. Podajemy od razu.
Racuchy z jabłkami
Najbardziej popularnym połączeniem w racuchach jest ciasto i owoce. Jabłka nadają się do tego idealnie. Składniki: dwa jabłka, szklanka mleka, jajko, łyżeczka cukry, pół łyżeczki sody, trochę cukru waniliowego. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Wkładamy je do ciasta. Wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Placki cytrynowe
Bazą placków nie musi być mleko. Możemy zastąpić je np. zdrowszym jogurtem. Do zrobienia naszych placków potrzebujemy: szklankę naturalnego jogurtu, dwa jajka, szklanka mąki, sok z jednej cytryny, starta skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cztery łyżki cukru, szczypta soli, olej. Jajka ubijamy z solą. Następnie dodajemy jogurt, cukier i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i skórkę. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju.
Placki szpinakowe
Zielone racuchy wyglądają bardzo atrakcyjnie, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Składniki: dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki mleka, dwa jajka, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, sól i olej. Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy z wody. W blenderze miksujemy jajka, szpinak, mleko i łyżkę oleju. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.