Placki i racuchy. Przepisy na słodko-wytrawne smakołyki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Rodzina będzie zachwycona

Obraz
© 123RF

Racuchy to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Niektóre przepisy na takie placki z mąki pochodzą powstały już kilka wieków temu. Dziś w kuchni mamy setki receptur na placki i racuchy. Najczęściej przygotowuje się je na słodko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić i wersję wytrawną. Oto pięć naszych propozycji na nieoczywiste racuchy i placki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Racuchy na słono

Obraz
© 123RF

Racuchy warzywne mogą być świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub lekką kolację. Wykorzystać w nich możemy praktycznie każde warzywa, oczywiście takie, które jemy na surowo. W naszym przepisie wykorzystamy: seler naciowy, szklankę mąki, trzy jajka, cebulę, dwa ząbki czosnku, trochę natki pietruszki, sól, pieprz i olej. Z selera usuwamy włókna i kroimy go drobno, podobnie jak cebule i czosnek. Jajka ubijamy z solą i pieprzem. Dodajemy do nich mąkę i warzywa. Łyżką wazową kładziemy masę na rozgrzany olej i smażymy, aż się zrumienią, przewracamy, smażymy z drugiej strony i osączamy na papierze kuchennym.

/ 6Racuchy z pieczarkami

Obraz
© 123RF

Kolejna nasza propozycja to placki z pieczarkami. Oczywiście możemy użyć też innych grzybów, np. kurek. Składniki: szklanka mąki, torebka suszonych drożdży, szklanka wody, łyżeczka soli, pół kilograma pieczarek, cebula, szczypiorek. Mąkę mieszamy z drożdżami, wlewamy wodę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy małe placuszki. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na oleju, doprawiając do smaku. Placki smażymy z obu stron, przekrawamy na pół i nakładamy grzybowy farsz. Podajemy od razu.

/ 6Racuchy z jabłkami

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularnym połączeniem w racuchach jest ciasto i owoce. Jabłka nadają się do tego idealnie. Składniki: dwa jabłka, szklanka mleka, jajko, łyżeczka cukry, pół łyżeczki sody, trochę cukru waniliowego. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Wkładamy je do ciasta. Wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy. Podajemy posypane cukrem pudrem.

/ 6Placki cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Bazą placków nie musi być mleko. Możemy zastąpić je np. zdrowszym jogurtem. Do zrobienia naszych placków potrzebujemy: szklankę naturalnego jogurtu, dwa jajka, szklanka mąki, sok z jednej cytryny, starta skórka z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cztery łyżki cukru, szczypta soli, olej. Jajka ubijamy z solą. Następnie dodajemy jogurt, cukier i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny i skórkę. Dokładnie mieszamy i smażymy na oleju.

/ 6Placki szpinakowe

Obraz
© 123RF

Zielone racuchy wyglądają bardzo atrakcyjnie, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Składniki: dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki mleka, dwa jajka, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, sól i olej. Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy z wody. W blenderze miksujemy jajka, szpinak, mleko i łyżkę oleju. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru