WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji. Znamy wyniki late poll

Zdrowe placuszki z 2 składników, które podbijają internet. Dosłownie uzależniają

Prosty przepis na zdrowe naleśniki z dwóch składników zyskuje popularność w sieci. Ich niezaprzeczalną zaletą jest fakt, że można do nich zużyć dojrzałe banany, które mniej przyjemnie zjada się jako przekąskę. Zanim przystąpisz do smażenia, liczy się technika obróbki składników.

Zdrowe placuszki z 2 składników, które podbijają internet. Dosłownie uzależniająPlacki z dwóch składników, w tym bananów, smakują idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kaioh7288
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Kiedy rano budzisz się z ochotą na coś słodkiego i sycącego, nic nie zaspokaja tego pragnienia lepiej niż talerz, na którym pojawiają się placki. Są wszechstronne, łatwe do przygotowania i pyszne, a do tego można je podawać z różnorodnymi dodatkami. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej uprościć sobie zadanie i zminimalizować zmywanie, warto poznać przepis, który wymaga tylko dwóch kluczowych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Jak zrobić placki z 2 składników

  • 2 banany,
  • 1 jajko,
  • Kawałek masła lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Obierz dwa banany i rozgnieć je widelcem wewnątrz skórki.
  2. Przełóż rozgniecione banany do miski i dodatkowo rozgnieć je widelcem.
  3. Do osobnej miski rozdziel białko od żółtka - żółtko dodaj do bananów.
  4. Wymieszaj dokładnie widelcem, aż składniki się połączą.
  5. Białko ubij na sztywno i powoli wmieszaj do masy bananowo-jajecznej.
  6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj kawałek masła lub olej.
  7. Kiedy masło się roztopi, nałóż trzy łyżki masy naleśnikowej na patelnię. Zadbaj o to, by masa była rozłożona i nie sklejała się.
  8. Smaż, aż na plackach zauważysz charakterystyczne bąbelki, co zajmuje kilka minut.
  9. Przewróć placuszki na drugą stronę i smaż przez taki sam czas.
  10. Po usmażeniu, udekoruj placki bananowe z 2 składników według własnego uznania. Możesz użyć czekoladowego kremu, malin, truskawek, greckiego jogurtu, miodu lub innych owoców.

Dojrzałe banany - nie wyrzucaj, wykorzystaj

Dojrzałe banany to doskonały składnik do wielu potraw, zwłaszcza gdy są zbyt miękkie do jedzenia na surowo. Banany dodaje się do ciasta, co nadaje mu naturalną słodycz i wilgotność, a także pozwala na ograniczenie ilości cukru. Dojrzałe banany świetnie sprawdzają się także w wypiekach, takich jak chlebek bananowy z czekoladą. To popularny deser, który z pewnością zachwyci gości na każdej imprezie.

Innym pomysłem na wykorzystanie dojrzałych bananów jest przygotowanie koktajli. Wystarczy zmiksować je z jogurtem naturalnym i dodatkami, takimi jak mięta czy czekolada. Banany można również zamrozić i połączyć z mlekiem, tworząc pyszne lody bananowe.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka