Placek ze śliwkami

"Najłatwiejsze ciasto w świecie. Nic a nic się go nie gniecie" - tak śpiewał kiedyś dziecięcy zespół Fasolki. Warto przypomnieć ten melodyjny przepis, bo ciasto jest naprawdę do wykonania nawet w warunkach akademickich. Do jego przygotowania nie potrzeba dobrze wyposażonej kuchni, nie przyda się nawet mikser. Niezbędne będą natomiast: łyżka, szklanka, duża miska, forma do ciasta i piekarnik.

Placek ze śliwkami
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

„Najłatwiejsze ciasto w świecie. Nic a nic się go nie gniecie..." - tak śpiewał kiedyś dziecięcy zespół Fasolki. Warto przypomnieć ten melodyjny przepis, bo ciasto jest naprawdę do wykonania nawet w warunkach akademickich. Do jego przygotowania nie potrzeba dobrze wyposażonej kuchni, nie przyda się nawet mikser. Niezbędne będą natomiast: łyżka, szklanka, duża miska, forma do ciasta i piekarnik.

„Ty potrafisz także upiec, nawet gdy nie jesteś zuchem..." - brzmiały dalsze słowa piosenki. I rzeczywiście. Placek ze śliwkami z powodzeniem mogą zrobić wszyscy. Nawet osoby, dla których pieczenie, gotowanie czy inne kulinarne arkana stanowią niezgłębioną tajemnicę. Kolejną zaletą ciasta są składniki. Może niezbyt wyszukane, za to dające mu w efekcie cudowny smak i zapach.

Sezon na pachnący przysmak

Na 3 szklanki mąki tortowej dodajemy 4 całe jajka, 3/4 szklanki kefiru, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju, cukier waniliowy, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru do posypania. Zanim zaczniemy robić ciasto, warto przygotować formę do pieczenia oraz wybrane owoce sezonowe. Teraz jest pora na jabłka i śliwki (polecamy węgierki lub kwaśne jabłka, np. antonówki). Doskonale sprawdzi się także rabarbar, choć trzeba zaznaczyć, że ciasto może wyjść trochę zbyt kwaśne.

Tym razem przygotujmy placek ze śliwkami. Dlaczego? Bo trudno o piękniejszy zapach domu na początek jesieni niż aromat pieczonego ciasta ze śliwkami.

Wracajmy więc do ciasta. Potrzebujemy około pół kilograma śliwek, które myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Teraz możemy przygotować formę do ciasta. Wykładamy ją pergaminem i smarujemy masłem. Oczywiście może się zdarzyć, że nie mamy w tej chwili pergaminu. Nic straconego! W takiej sytuacji smarujemy blaszkę masłem i oprószamy tartą bułką.

W następnej kolejności bierzemy się za mieszanie składników. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy kefir i olej. Wbijamy także całe jaka, dosypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki doskonale się łączą - nie ma z tym żadnego kłopotu. Wystarczy stołowa łyżka.

Gotowe do uczty

Powstałą masę wlewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch układamy gęsto, jedna obok drugiej, połówki śliwek (najlepiej lekko wtykać je w ciasto). Tak przygotowany placek jest gotowy do pieczenia. Wkładamy go do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Po 45 minutach nasze ciasto powinno się lekko zarumienić.

Przed wyciągnięciem z piekarnika warto sprawdzić, czy nasz placek ze śliwkami jest w środku dopieczony (świetnie się sprawdza dłuższa wykałaczka - wtykamy ją w ciasto, wyciągamy i sprawdzamy, czy jest sucha). Po wyciągnięciu z piekarnika zostaje jeszcze posypać przesianym cukrem pudrem.

Jeśli zamiast śliwek używaliście jabłek - na koniec warto sprószyć nasze ciasto także cynamonem. Przygotowując ciasto można trochę poeksperymentować, np. zastępując zwykły cukier - trzcinowym. Pamiętajcie, że nasz placek jest najlepszy na ciepło!

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek