Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na śliwki. Te owoce idealnie nadają się wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Tym razem proponujemy jednak puszysty placek z owocami i bezą. Będzie pysznie!

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnieProste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 g drożdży (połowa opakowania)
  • 1 opakowania curu waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • szklanka mleka
  • 750 gram śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru pudru

Przepis

  • Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami.
  • Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Ciasto rozwałkować i umieścić na podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W tym czasie z białek ubić sztywną pianę, do której pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  • Śliwki ułożyć na cieście, równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa bezowa na wierzchu się zezłoci.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze