Trwa ładowanie...
d2g5ej6
03-09-2020 09:03

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie

Przepis

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na śliwki. Te owoce idealnie nadają się wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Tym razem proponujemy jednak puszysty placek z owocami i bezą. Będzie pysznie!

d2g5ej6
2.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 g drożdży (połowa opakowania)
  • 1 opakowania curu waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 5 jaj
  • szklanka mleka
  • 750 gram śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru pudru
Przepis
  • Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami.
  • Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Ciasto rozwałkować i umieścić na podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W tym czasie z białek ubić sztywną pianę, do której pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  • Śliwki ułożyć na cieście, równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa bezowa na wierzchu się zezłoci.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
Więcej tematów
d2g5ej6