Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Osłodzi jesienne popołudnie
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na śliwki. Te owoce idealnie nadają się wypieków. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Tym razem proponujemy jednak puszysty placek z owocami i bezą. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- Mąkę wymieszać z cukrem, nieco podgrzanym mlekiem, 5 żółtkami, cukrem waniliowym, rozpuszczonym i wystudzonym tłuszczem oraz rozkruszonymi drożdżami.
- Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Ciasto rozwałkować i umieścić na podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W tym czasie z białek ubić sztywną pianę, do której pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Śliwki ułożyć na cieście, równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
- Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa bezowa na wierzchu się zezłoci.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze