Pizza margherita. Obiad po włosku

Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii Sekretem jest przepyszne ciasto - cieniutkie i chrupiące. Do tego aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i garść rukoli. Po prostu pycha!

Pizza margherita. Obiad po włoskuPizza margherita. Obiad po włosku
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 200 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody

Sos:

  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • oregano
  • bazylia

Dodatki:

  • pomidory koktajlowe
  • rukola

Przepis

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Do miski przesiać mąkę I wlać wodę z posłodzonymi drożdżami. Wyrobić ręką na jednolite ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 220 st. C. Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu. Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano. Jeśli chcemy "wzbogacić”" pizzę możemy dodać np. plasterki kiełbasy, układając je jeszcze przed położeniem sera. Wstawić na ok.10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Wybrane dla Ciebie

Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu